Hovedinnhold

Pavens nærmeste slektninger ikke i begravelsen

300.000 sørget på Petersplassen

DEN SISTE HVILE: Her er pavens siste hvilested. Like før klokken 14.30 ble kisten senken ned i krypten under Peterskirken. Foto: Reuters
DEN SISTE HVILE: Her er pavens siste hvilested. Like før klokken 14.30 ble kisten senken ned i krypten under Peterskirken. Foto: Reuters
VATIKANET/OSLO(VG Nett) Da kisten med pave Johannes Paul II ble senket ned i krypten under Peterskirken, var pavens nærmeste slektninger i Polen.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG NETT FØLGER PAVENDa den enkle kisten med paven ble båret inn i Peterskirken for å bli begravet i krypten, satt pavens nærmeste slektninger i Polen.

Bronislaw Wojtyla (81), pavens fetter, fulgte begravelsen på tv.

- Det er forferdelig trist å se denne begravelsen. Men det var en vakker seremoni, sier Wojtyla til nyhetsbyrået AP.

- Jeg ville så veldig gjerne reise, sier han.

81-åringen er avhengig av krykker, og så seg ikke i stand til å reise til Roma. Heller ikke hans to søstre kunne reise til Roma. Men han sier til AP at hans datter Bronislawa var i begravelsen sammen med sine barn.

Trengsel

Vatikanets pressetjeneste regnet på forhånd med at opp mot fire millioner mennesker kom til Roma i dag. På Petersplassen sto over 300.000 mennesker fra hele verden presset sammen, mens 700.000 befant seg i området rundt plassen. Fredag morgen besvimte en nonne i den enorme trengselen.

VG Nett har tidligere snakket med flere som ble redde da trengselen ble stor i køen frem til Peterskirken, men det har ikke kommet meldinger om at mange ble skadet.

I DAG: Bilder fra Petersplassen

Stedt til hvile

Like før klokken 14.30 ble paven stedt til hvile i krypten i Peterskirken. Vatikanet opplyser at pavens legeme er begravd ved siden av stedet der man tror at levningene til apostelen Peter ligger. Kisten ligger under en enkel marmorplate.

Gravstedet blir åpnet for publikum fra og med neste mandag, ifølge Vatikanet.

HØYTIDELIG: Statsledere fra hele verden var til stede under den høytidelige seremonien på Petersplassen. Foto: Reuters
HØYTIDELIG: Statsledere fra hele verden var til stede under den høytidelige seremonien på Petersplassen. Foto: Reuters
Høytidelig

Den høytidelige seremonien på Petersplassen begynte allerede klokken 10. Kisten sto på stedet hvor polskfødte Karol Wojtyla viste seg for første gang etter at han ble valgt til overhode for den romersk-katolske kirke for mer enn 26 år siden.

Begravelsesseremonien varte i tre timer på Petersplassen - fram til kl. 13.00. Dronning Sonja og statsminister Kjell Magne Bondevik representerte Norge.

Menneskene sto stille i gatene. Mange gråt stille. Den fredselskende paven samlet representanter fra alle religioner mens han levde. Alle trossamfunn var også representert når hele verden i dag tok avskjed med den 84 år gamle paven. VG Nett fulgte begravelsen direkte.

Personlig preken

- Han var Kristi stemme. For oss er han uforglemmelig, sa kardinal Joseph Ratzinger som holdt en personlig preken for paven.

BØNN: En nonne ber mens hun følger begravelsen på storskjerm i Roma. Foto: AP
BØNN: En nonne ber mens hun følger begravelsen på storskjerm i Roma. Foto: AP
Mens Ratzinger fortalte om pavens liv, brøt folkemassen ut i spontan applaus flere ganger. Kardinalen snakket mye, trolig mer enn vanlig, om paven som person.

Kardinal Ratzinger avsluttet sin preken med å snakke om paven som bare tre dager før sin død, viste seg i et vindu fra Vatikanet og velsignet de fremmøtte på Petersplassen.

- Nå sitter han i vinduet hos sin far og velsigner oss alle.


Helgen

Like etter nattverden under begravelsesseremonien brøt folket på Petersplassen ut i spontan applaus. Denne gangen var det pavens fremtidige status de ropte for.

- Hellig, hellig. Gjør ham til helgen, lød ropene.

Etter katolsk tradisjon snudde alle de fremmøtte seg, tok hverandre i hendene og ønsket hverandre fred på sitt eget språk. Ritualet var spesielt med tanke på at det blant de mer prominente gjestene satt flere representanter for land som slett ikke står på god fot med hverandre, som USAs president George W. Bush, Irans Mohammad Khatami og Israels utenriksminister Silvan Shalom.

Fire konger, fem dronninger og minst 70 presidenter og statsministrer deltok i gravferden, alle var kledd i svart. Samfunnstoppene satt på en tribune til høyre for kirkeinngangen, mens geistlige gjester og kardinalene satt på den andre siden.

INTERNASJONALT: Det ble viftet med flagg fra blant annet Polen, Mexico, Frankrike og Spania under pavens begravelse. Foto: AP
INTERNASJONALT: Det ble viftet med flagg fra blant annet Polen, Mexico, Frankrike og Spania under pavens begravelse. Foto: AP
Åndelig fellesskap

Statsminister Kjell Magne Bondevik opplevde et sterkt åndelig fellesskap i pavens begravelse på Petersplassen.

- Det var spesielt å se alle menneskene på Petersplassen og å oppleve applaus i en begravelse, sa statsministeren til VG Nett etter begravelsen.

Bondevik forklarte at den katolske begravelsen var «en beveget stund», og at det «var sterkt å oppleve et så åndelig fellesskap».

- Jeg håper at den nye paven vil videreføre åpenheten til pave Johannes Paul II, som jeg tror vil gå inn i historien som en av de største pavene. Mitt håp er at den neste paven vil bli en like stor brobygger som pave Johannes Paul II var. Han forente så mange ulike kirkesamfunn, sa Bondevik.

Fra Polen

VG Nett hadde tett på nett direkte fra Petersplassen i dag.

- Hva betød paven for deg? spurte en VG Nett-leser

- Jeg elsket Paven som min egen familie, sier Mary Dembinska (22) fra Polen. Hun kom hit for to dager siden og sov ute i natt som så mange her. Mary sto i bunnen av den lange gaten ned fra Peterskirken og fulgte med på storskjerm.

Les alle spørsmålene og svarene her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks