Hovedinnhold

Pave-unnskyldning skuffer ofrene

SIER UNNSKYLD: Pave Benedikt ber om unnskyldning for overgrep. Foto: AP
SIER UNNSKYLD: Pave Benedikt ber om unnskyldning for overgrep. Foto: AP
Pave Benedikt ber om unnskyldning for overgrepene mot barn som katolske geistlige i Irland står bak. Ofrene for overgrepene mener at paven ikke går langt nok.

Denne saken handler om:

- Dere har lidd fryktelig, og jeg ber om unnskyldning, skriver paven i et brev til overgrepsofrene i Irland.

I det banebrytende brevet sier pave Benedikt at han føler skam og anger, og at Vatikanet skal granske de irske bispedømmene, presteseminarene og religiøse ordenene der det har foregått overgrep.

- Jeg kan bare dele den forferdelsen og følelsen av svik så mange av dere opplever når dere har hørt om disse syndige og kriminelle handlingene, og måten katolske myndigheter i Irland har håndtert dette på, skriver pave Benedikt.

- Kommer til kort

Han sier seg også villig til å møte ofrene personlig for å erkjenne lidelsene de har gått gjennom. Maeve Lewis, lederen for gruppen One in Four som organiserer ofrene for overgrepene, er ikke fornøyd med brevet paven har kommet med.

- Vi føler at brevet kommer til kort når det gjelder ofrenes bekymringer, sier hun.

Lewis mener brevet i for stor grad setter søkelyset på prester lavt på rangstigen i stedet for å innrømme at Vatikanet har hatt et ansvar.

Refset ledere

Paven nevnte imidlertid ikke noe om å omorganisere kirken, slik mange har forlangt, eller at biskoper som har vært innblandet i overgrepssakene, bør gå av.

Han refset likevel måten de irske biskopene har opptrådt på.

- Det er bare å innrømme at det har vært utvist svært dårlig dømmekraft, og lederne har sviktet. Alt dette har undergravd troverdigheten deres, sier paven i brevet.

Pavens brev er rettet til folket, biskoper, prester og overgrepsofrene i det katolske Irland og nevner ikke lignende skandaler som har blitt avdekket i andre land. Det var på forhånd ventet at han også ville nevne overgrepene i Tyskland og Nederland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks