Hovedinnhold

Paven overfalt under midnattsmesse

82-åringen angrepet i Peterskirken

(VG Nett) En kvinne hoppet over sperringene og angrep pave Benedikt XVI under den tradisjonelle midnattsmessen på julaften.

Den dramatiske situasjonen oppstod da paven var på vei opp midtgangen under innledningen av den tradisjonsrike midnattsmessen i Peterskirken i Vatikanet på julaften.

- Under prosesjonen hoppet en ustabil person over barrieren og slo ned Paven, bekrefter vatikanets talsmann Ciro Benedettini til nyhetsbyrået AP.

VGTV:Se amatørvideo av angrepet

Hendelsen ble ikke fanget opp av kameraene på den direkteoverførte TV-sendingen, men man ser hvordan sivilkledde politimenn kommer løpende til for å ta seg av paven som da befinner seg like utenfor kameraenes fokus.

Holdt talen

Paven kom seg på beina igjen nokså raskt etter overfallet, til stor jubel fra et sjokkert publikum. 82-åringen fortsatte messen etter planen og virket upåvirket av voldsangrepet under talen. Han nevnte heller ikke det som hadde skjedd med et ord.

Alle detaljer om hendelsesforeløpet er foreløpig ikke kjent, men ifølge Sky News skal kvinnen ha virket psykisk ustabil. Hun er nå pågrepet av politiet.

Det er ikke kjent hvordan hun klarte å komme seg helt bort til paven, men publikum står svært nær når lederen av den katolske kirken passerer gjennom midtgangen.

Kvinnen skal også ha slått ned den franske kardinalen Roger Etchegaray i dramaet. 87-åringen er fraktet til sykehus med ambulanse for en nærmere undersøkelse av skadene, melder nyhetsbyrået AP.

Flyttet frem messen

Dette er andre år på rad at seremoniene på Vatikanhøyden blir rammet av uønskede hendelser. I fjor lyktes en person å forsere sikkerhetstiltakene, men vedkommende ble lagt i bakken av sivilkledd politi like før hun nådde frem til paven.

Den populære midnattsmessen julaften, ble i år holdt to timer før midnatt for å gi paven tilstrekkelig hvile før det hektiske programmet første juledag. Den dramatiske hendelsen kan imidlertid bety at 82-åringens nattesøvn blir noe forkortet likevel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks