Hovedinnhold

Opptøyer sprer seg i Paris-forsteder etter politivoldsanklager

<p>ANTI-POLITI: Demonstrantene marsjerer gatene med en plakat der det står "ACAB" – en forkortelse for "All Cops Are Bastards".</p>

ANTI-POLITI: Demonstrantene marsjerer gatene med en plakat der det står "ACAB" – en forkortelse for "All Cops Are Bastards".

Foto:, AFP
Ungdommer i Paris' forsteder raser etter at en ung, svart mann skal ha blitt voldtatt med en politikølle under en ID-sjekk.

Denne saken handler om:

Tips oss

Den 22 år gamle mannen, som er omtalt med fornavnet Theo, ble innlagt på sykehus etter episoden søndag. Der har han blant annet fått besøk av president François Hollande.

En politimann er siktet for grov voldtekt, mens tre andre er siktet for grov vold. Alle fire avviser anklagene.

Men i forstaden Aulnay-sous-Bois nordøst for Paris har ungdommer rast mot politiet fire kvelder på rad. Biler, søppeldunker og handlevogner er satt i brann, i tillegg til at det er skutt kraftig fyrverkeri mot politiet.

Les også: Sammenstøt mellom politi og flyktninger flere steder i Europa


<p>OPPRØR: Søppelbøtter og andre gjenstander ble satt fyr på av opprørere som protesterer mot politivold i Aulnay-sous-Bois i Paris.</p>

OPPRØR: Søppelbøtter og andre gjenstander ble satt fyr på av opprørere som protesterer mot politivold i Aulnay-sous-Bois i Paris.

Foto:, AFP

– Trodde jeg kom til å dø

Natt til torsdag pågrep politiet ytterligere 26 personer, samtidig som uroen fortsatte å spre seg til flere forsteder i området Saint-Seine-Denis, et arbeiderklasseområde nordøst for Paris der en stor del av befolkningen har minoritetsbakgrunn.

En video som angivelig viser ID-kontrollen av 22-åringen, er lagt ut på nettet. Den viser en ung mann som ligger på bakken inntil en vegg, og som er omringet av fire menn som tilsynelatende går løs på ham.

Advokaten til 22-åringen forteller i et intervju at politiet skal ha slått ham og kommet med rasistiske uttalelser, da han ble stoppet i ID-kontrollen, skriver Metro. Ifølge advokaten skal Theo ha fortalt at han ikke hadde noe styrke igjen da han ble voldtatt:

­– Det føltes som om kroppen min forsvant fra meg hele meg. Jeg trodde jeg kom til å dø, har Theo sagt til forsvareren.

Politiet skal deretter ha bedt ham om å sette seg ned, men Theo klarte ikke det på grunn av skadene. Politiet gikk da løs på ham med tåregass for at han skulle adlyde. Videre ble 22-åringen satt i en politibil der han skal ha blitt slått og spyttet på, forteller forsvareren.

Først når han kom på politistasjonen og en annen politimann fikk øye på ham, ble Theo sendt til sykehus, ifølge advokatens opplysninger.

<p>SYKEHUSBESØK: Den franske presidenten François Hollande besøkte Theo på sykehuset.</p>

SYKEHUSBESØK: Den franske presidenten François Hollande besøkte Theo på sykehuset.

Foto: Arnaud Journois, AFP

«Justice Pour Theo»

På sosiale medier har mange folk lagt ut innlegg der de skriver «Justice Pour Theo», altså «rettferdighet for Theo». Også blant demonstrantene var det både T-skjorter og plakater med påskriften.

Den unge mannen har fra sykehussengen oppfordret til ro, ifølge Le Monde.

– Stans krigen, stå samlet, ha tillit til rettsvesenet, det vil ende med rettferdighet, het det i meldingen fra 22-åringen tidligere i uken.

Les også denne saken fra 2007: Frykt for at opptøyene i Paris spres

Les mer: Sarkozy: – Opptøyene skyldes ikke sosial krise

<p>VISER STØTTE: Mens Theo ligger på sykehus går demonstrantene i gatene med T-skjorter der det står "rettferdighet for Theo".</p>

VISER STØTTE: Mens Theo ligger på sykehus går demonstrantene i gatene med T-skjorter der det står "rettferdighet for Theo".

Foto: François Guillot, AFP

Flere episoder

Det har vært en rekke opptøyer med sammenstøt mellom opprørere og politi i flere franske forsteder tidligere.

Et av de mest kjente hendelsene er fra 2005. Opptøyer brøt ut etter at Zyed Benna (17) og Bouna Traore (15) døde av elektrisk støt mens de gjemte seg i en transformatorstasjon for ikke å bli sett av en politipatrulje. Mange mente politiet hadde skylden for dødsfallene i Clichy, og i løpet av kort tid brøt det ut opptøyer som etter hvert spredte seg til flere andre fattige forsteder. I løpet av tre uker ble rundt 10.000 biler satt i brann og 300 bygninger forsøkt påtent.

Ordføreren i Aulnay-sous-Bois, Bruno Beschizza skriver i et innlegg på Facebook at han ikke frykter nye opptøyer som de i 2005, skriver BBC.

– Vi er selvsagt opprørt over hendelsen, skal ordføreren ha sagt i en uttalelse.

<p>SAMMENLIGNER: Demonstrantene sammenligner det Theo har blitt utsatt for med en tidligere hendelse der de to unge guttene, Zyed Benna (17) og Bouna Traore (15)  døde av sterke strømstøt som de fikk da de forsøkte å gjemme seg i en transformatorstasjon i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois 27, oktober 2005.</p>

SAMMENLIGNER: Demonstrantene sammenligner det Theo har blitt utsatt for med en tidligere hendelse der de to unge guttene, Zyed Benna (17) og Bouna Traore (15)  døde av sterke strømstøt som de fikk da de forsøkte å gjemme seg i en transformatorstasjon i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois 27, oktober 2005.

Foto:, AFP

(Kilde: VG/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks