Hovedinnhold

Demonstranter tente på kongressen i Paraguay

<p>BRANN: Demonstranter tente på kongressen i protest mot at sentatet i hemmelighet stemte for å tilalte president Horacio Cartes å stille til gjenvalg.</p>

BRANN: Demonstranter tente på kongressen i protest mot at sentatet i hemmelighet stemte for å tilalte president Horacio Cartes å stille til gjenvalg.

Foto: Jorge Adorno, Reuters
Det brøt ut voldsomme demonstrasjoner i Paraguays hovedstad etter at senatet i hemmelighet stemte for å tillate president Horacio Cartes å stille til gjenvalg.

Denne saken handler om:

Fredag kveld ble kongressen stormet av illsinte demonstranter som satte fyr på bygningen i protest.

Den hemmelige avstemningen ble holdt i et lukket møte i kongressbygningen, og 25 av de 45 senatorene stemte for forslaget om a la landets president Horacio Cartes stille til gjenvalg, melder Reuters.

– Ett kupp

Forretningsmannen Cartes har styrt landet siden 2013, og embetsperioden hans utløper neste år.

I utgangspunktet kan presidenten kun sitte i én femårsperiode. Landets grunnlov, som ble vedtatt i 1992 etter 35 år med diktatur, forbyr gjenvalg.

Både Cartes og forgjengeren Fernando Lugo har tilhengere som ønsker å endre loven, slik at det blir mulig å bli valgt for en ny periode.

Motstanderne av forslaget, som ble vedtatt fredag, sier det svekker landets demokratiske institusjoner og mener avstemningen var ulovlig.

– Et kupp er blitt gjennomført. Vi vil kjempe mot dette, og vi ber folket kjempe mot det, sier senator Desiree Masi fra opposisjonen.

Forslaget må også godkjennes av det andre kammeret i kongressen - deputerkammeret - før det kan bli lov. Der har president Cartes parti flertall. Tilhengerne av forslaget bedyrer at alt har gått lovlig for seg.

<p>SAMMENSTØT: Det ble flere sammenstøt mellom demonstrater og politi under fredagens protester.</p>

SAMMENSTØT: Det ble flere sammenstøt mellom demonstrater og politi under fredagens protester.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Voldsomme protester

Demonstranter samlet seg i gatene utenfor senatet, og etter hvert som mørket falt på, ble protestene mer voldsomme. Opprørspoliti skjøt tåregassgranater og brukte vannkanoner og gummikuler mot demonstrantene.

TV-bilder fra stedet viser demonstrater som knuser vinduene til kongressen, etter flere timer med eskalerende vold og sammenstøt med politiet. Ifølge lokale medier ble flere journalister og politibetjenter såret, men antallet skadede er ukjent.

Flere personer skal ha vært inne i kongressen da det begynte å brenne. Ifølge AFP skal demonstranter ha ransaker kontorene til de som støttet det nye lovforslaget. De skal også ha startet flere branner inne i kongressen, skriver BBC.

Innenriksminister Tadeo Rojas sier det var demonstrantene som gikk til angrep, og at flere politifolk er såret.

(VG/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks