Hovedinnhold

Omstridt pakistansk atomforsker settes fri

I FRIHET: Den kontroversielle atomforskeren vinker til tilhengerne. Foto: AFP
I FRIHET: Den kontroversielle atomforskeren vinker til tilhengerne. Foto: AFP
Den pakistanske atomforskeren Abdul Qadeer Khan er en fri mann og kan ikke holdes i husarrest, sier dommere i Islamabad.

Denne saken handler om:

Khan, som er blitt kalt den pakistanske atombombens far, ble i 2004 benådet etter å ha tilstått salg av kjernefysiske hemmeligheter, men satt i husarrest av Pakistans daværende president Pervez Musharraf. Hemmelighetene skal ha blitt solgt til Iran, Nord-Korea og Libya.

- Nå har retten erklært at han er en fri mann, sa Khans advokat Iqbal Jaffry etter et rettsmøte i Islamabad fredag.

- Han har de samme rettigheter i henhold til loven og Koranen som alle andre, tilføyde Jaffry.

Khan er 72 år gammel og har fått behandling for prostatakreft. Det siste året har pakistanske myndigheter lempet på sikkerhetstiltakene omkring ham, og han har blant annet fått møte sine venner.

- Alvorlige forbrytelser

- Det er alvorlige forbrytelser han er ansvarlig for, og for det har han nesten ikke fått noe straff. Det betyr at det nesten ikke er risiko forbundet med kjernefysisk spredning, sier Heidi Kristine Toft til NTB.

Hun har tidligere arbeidet ved Forsvarets forskningsinstitutt og arbeider nå med en doktorgrad i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo, til NTB. Både Khan og hans medsammensvorne hadde stor personlig vinning av salget av kjernefysiske hemmeligheter, ifølge Toft.

Hun sier at han solgte tegninger for å lage kjernevåpen iallfall til Libya, og var den som sørget for at Iran fikk den nødvendige teknologien for å anrike uran, noe som er det vanskeligste skrittet for å lage atomvåpen.

Khans virksomhet ble oppdaget da en båt med fem konteinere med komponenter til sentrifuger for anriking av uran som var på vei til Libya, ble stanset i Middelhavet i 2003. Toft sier at Mohamed El Baradei, som er sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), har sagt at Khans virksomhet var den alvorligste hendelsen på ikkespredningsfronten på mange år.

Helt og farlig tyv

Khan gjorde ferdig ingeniørstudier i Berlin og deretter videre studier i Nederland og Belgia på 70-tallet. I Pakistan er han en helt for millioner av mennesker som gir ham æren for å ha utviklet Pakistans atombombe som et svar på atomvåpnene til erkerivalen India.

Men ellers i verden oppfattes han som en farlig tyv etter at han angivelig stjal tegningene til uransentrifuger mens han arbeidet for det engelsk-nederlandsk-tyske kjernefysiske entreprenørkonsortiet Urenco i Nederland.

Tilbake i Pakistan ble han innsatt som sjef for et prosjekt for anriking av uran av daværende statsminister Zulfikar Ali Bhutto. I løpet at rundt ti år hadde han greid å anrike uran til våpenkvalitet, og rundt 1990 var Pakistan klare til å bygge kjernevåpen.

For halvannen måned siden ble en sveitser løslatt etter å ha tilbrakt mer enn fire år i varetektsfengsel i Sveits, mistenkt for medvirkning til Abdul Qadeer Khans smugling av kjernefysiske hemmeligheter ut av Pakistan. Sveitserens bror er også mistenkt i saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks