Hovedinnhold

Greenwald varsler nye overvåkningsbeviser

STÅR FAST: Tidligere The Guardian-reporter Glenn Greenwald avviser den norske E-tjenestens forklaring på de avlyttede samtalene Dagbladet omtalte tirsdag. Foto: Afp
STÅR FAST: Tidligere The Guardian-reporter Glenn Greenwald avviser den norske E-tjenestens forklaring på de avlyttede samtalene Dagbladet omtalte tirsdag. Foto: Afp
Journalisten Glenn Greenwald sier han vil offentliggjøre flere hemmelige dokumenter for å bevise at anklagene om at NSA skal ha overvåket samtaler i Norge og andre europeiske land er korrekte.

Denne saken handler om:

- NSAs egne dokumenter, som de lagde for å forklare dokumentene vi har omtalt, står i full motsetning til den norske etterretningssjefens påstand, sier Greenwald til VG og viser blant annet til et innføringsdokument til NSAs dataverktøy «BoundlessInformant», som ble publisert av The Guardian i juni.

Sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, kalte tirsdag formiddag inn til pressekonferanse etter Dagbladets oppslag om at USA skal ha overvåket 33 millioner samtaler i Norge.

- Det Dagbladet legger frem dreier seg om innhenting av informasjon som er foretatt av den norske etterretningstjenesten, til støtte for norske styrkers operasjoner i utlandet. Dette er informasjon som norsk etterretningstjeneste deler med flere utenlandske samarbeidspartnere, også NSA, sa E-sjefen.

- NSA har overvåket Norge

Mannen som fikk overlevert den enorme dokumentmengden som Edward Snowden kopierte, og som har vært sentral i flere av sakene om NSAs overvåkningsaktiviteter, står på sitt og tilbakeviser Grandhagens tilbakevisning:

NSA har overvåket Norge, fastholder han.

Journalisten er basert i Rio de Janeiro i Brasil og har selv bidratt til Dagbladets sak som fylte førstesiden og tolv sider i tirsdagens papiravis.

- Det du må tro, for å tro på den norske etterretningssjefen, er at når NSA bygget systemet sitt og skrev disse dokumentene om hva det faktisk teller, at de fikk det totalt feil. Det virker ekstremt usannsynlig for meg. Vi kommer til å publisere flere dokumenter i morgen eller torsdag som gjør det enda mer klart hva disse dokumentene viser, sier Greenwald til VG og fortsetter:

- Hvordan kan den norske etterretningssjefen tro at han kan vite hva NSAs interne dokumenter faktisk viser. Han kan vite det NSA forteller ham at dokumentene viser. Han er ikke den autoritative kilden for hva NSA teller her. Den autoritative kilden er NSAs egne dokumenter.

- Vet ikke hva som er i hodet hans

- Mistenker du den norske etterretningssjefen for å desinformere eller lyve?

- Jeg vet ikke hva som er i hodet hans, eller hva han faktisk tror, jeg kan ikke spekulere i hvorfor han sier det han sier. For det jeg vet, kan det være at NSA misleder han om hva disse dokumentene er, fordi NSA ikke vil at han skal tro at de samler inn data om nordmenn. Det kan være at den norske etterretningssjefen er forvirret. Jeg vet sikkert hva disse dokumentene forteller, og hva min kilde til disse dokumentene har fortalt meg: nemlig at dokumentene viser hvor mange telefonsamtaler det blir samlet inn data om i de forskjellige landene, sier Greenwald til VG.

- Dagbladets redaktør har sagt at de kan ha misforstått dokumentene. Hva tenker du om det?

- Jeg har faktisk snakket med redaktøren i dag, og han sa at han må ta påstandene til etterretningssjefen seriøst. Han anerkjente bare dette som en av mulighetene, og aksepterte det jeg tilbød, nemlig å publisere enda flere dokumenter for å gjøre det absolutt klart at vi ikke har misforstått noe, sier Greenwald til VG.

- Kan du si noe om hva disse dokumentene inneholder?

- Et av dem er en stor PowerPoint som NSA lagde da de lanserte sitt nye «BoundlessInformant»-system, som forklarer steg for steg hva disse dokumentene er ment å gjøre, hvordan de fungerer og hva de teller. Et av dem sier spesifikt at intensjonen er å telle hva slags opplysninger som samles om et spesifikt land. Man kan trykke seg inn på forskjellige land og få opp hvor mye kommunikasjonsdata som samles mot de forskjellige landene. Det sier også noe om prosessen om hvordan dataene blir samlet, sier Greenwald til VG.

Han sier også at han sitter på et dokument, likt det som ble publisert tirsdag, som skal vise hvor mye kommunikasjonsdata som ble samlet inn fra Afghanistan gjennom den samme 30-dagersperioden som dokumentene som omhandler blant annet Norge og Spania. Han mener dette dokumentet vil bidra til å tilbakevise påstandene om at dokumentene som er merket med «Norge» og «Spania» skal vise etterretningsinformasjon som disse landene har samlet mot Afghanistan.

- Det er et lite undersett av hva som ble samlet til sammen av Spania og Norge, så det er umulig at alle disse telefonsamtalene var fra Afghanistan, fordi Afghanistan-sliden har så mange færre. Det viser også måten de teller telefonsamtaler fra Afghanistan er ikke på en slide merket med «Norge» men fra sliden merket «Afghanistan». Det kommer tydelig fram på dokumentene vi kommer til å publisere, sier Greenwald til VG.

Han påpeker at den norske etterretningstjenesten samarbeider tett med USA, og at avsløringen hans setter både NSA og norske myndigheter i et dårlig lys.

- Derfor syns jeg ikke det er veldig overraskende at norske myndigheter er veldig aggressive med å benekte denne historien. De vet at denne saken er for stor til at de kan ignorere den og håpe at den forsvinner av seg selv, sier Greenwald til VG.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks