Hovedinnhold

Jager pøbelen på Facebook

LONDON/OSLO (VG Nett) Britisk politi lover å banke på døren til dem som står bak uroen og plyndringen.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG Nett i England


Pøbelen som herjer gatene i Storbritannia bruker tekstmeldinger og Facebook for å samle seg og fortsette bråket og plyndringen.

Nå forsikrer politiet dem om at de ikke gjør dette usett. Hvis man oppfordrer til bråk på Facebook, twitter eller andre steder på nettet kan du regne med å havne bak lås og slå.

«Hvis du har brukt sosiale medier for å oppfordre til opptøyer, kan du regne med at vi kommer og banker på døra» skriver politiet i Manchester på Twitter.

VGTV: Ungdosmgjenger herjer Manchester

Også politiet i London har kommet med liknende advarsler. Ifølge BBC ble en person også pågrepet i Essex tirsdag på bakgrunn av at han skal ha oppfordret til opptøyer.

Les også: Ungdom i London til VG Nett: Vi vil vise at vi er mot det som skjer
Til Manchester

Ungdomsgjenger plyndret og herjet i flere engelske byer tirsdag kveld. Voldsbruken i Manchester er den verste på minst 30 år, ifølge politiet.

Mens opptøyene natt til onsdag roet seg i London, spredde volden seg til nord i landet.

Butikker fikk vinduene knust og varene stjålet i Storbritannias tredje største by. Fotografer ble jaget bort fra åstedene, og politiet ble presset tilbake av gjenger som besto av flere hundre maskerte ungdommer. Flere bygninger i Manchester er satt i brann.

- De har ingenting å protestere mot, og det har ikke vært noen gnist som utløste det. Dette har vært meningsløs vold og kriminalitet av et omfang jeg aldri før har sett, sier Garry Shewan fra politiet i byen.

Kastet murstein

Noen titalls mil lenger vest, i Liverpool, klarte politifolk utstyrt med skjold å presse tilbake ungdommer som kastet murstein.

JAGER PØBELEN: Denne ukjente mannen er etterlyst av britisk politi etter opptøyet. Foto: PA
JAGER PØBELEN: Denne ukjente mannen er etterlyst av britisk politi etter opptøyet. Foto: PA


I Storbritannias nest største by Birmingham ble butikker plyndret for andre kveld på rad. Det samme skjedde i Wolverhampton og West Bromwich, og her ble også flere butikker satt i brann.

En gruppe på opptil 40 menn utløste en brannbombe da de gikk løs på en politistasjon i Nottingham, i den sentrale delen av England. Det ble ikke meldt om skadde, men åtte personer skal ha blitt pågrepet.

Borgervern i London

Opptøyene som har herjet Storbritannia fire dager på rad, begynte i London lørdag. Samtidig som plyndringen og volden har spredt seg til en rekke andre byer, ser det ut til at situasjonen har roet seg i hovedstaden.

Så langt har det ikke vært nye alvorlige episoder i London natt til onsdag. I stedet kommer det meldinger om at vanlige folk har gått sammen i borgervernsgrupper for å beskytte nabolagene sine.

Flere hundre sikher tok til gatene for å forsvare forstaden Southall, vest for sentrum. Lenger sør, i Eltham, samlet fotballsupportere seg i gjenger i et forsøk på å skremme bort folk som er ute for å plyndre.

Mange hundre er pågrepet

Politiet, som har det egentlige ansvaret for å passe på byen, satte tirsdag inn 16.000 mann for å opprettholde ro og orden.

I London skal over 680 mennesker være pågrepet så langt, og 111 politifolk er skadd. Politiet forteller at de har vurdert å skyte med plastkuler mot dem som står bak uroen.

Én person er drept i forbindelse med urolighetene, som brøt ut etter en fredelig demonstrasjon i Tottenham i helgen.

Demonstrantene protesterte mot at 29-åringen Mark Duggan ble skutt og drept av politiet i forrige uke. Episoden ble først beskrevet som en skuddveksling, men den britiske spesialenheten for politisaker sier nå at det ikke er funnet bevis for at Duggan skjøt mot politiet.

Rydder opp

Mens noen danner borgervern, ønsker andre London-boere å gjøre en innsats for byen uten å ty til like kontroversielle metoder.

Kampanjen «Clean Up London» hadde tirsdag rundt 30.000 tilhengere på det sosiale nettstedet Twitter. Folk ble bedt om å stille opp for å fjerne knust glass og skrot fra bygatene.

Peckham sørøst i London var blant stedene hvor ildsjeler gikk ut i gatene utstyrt med feiebrett og koster for å hjelpe butikkeierne å rydde.

- Jeg ble knust da jeg så hva som skjedde. Jeg ble så sint, så jeg tenkte jeg skulle bruke sinnet på en konstruktiv måte, sier en kvinne i 20-årene.

Lignende kampanjer er satt i gang også i andre urorammede britiske byer.

Kilde: VG Nett / NTB

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks