Hovedinnhold

Opererte gullfisk for å fjerne livstruende svulst

Dyrlege: Ikke vanlig i Norge

Gullfisken George gikk gjennom en 45 minutters lang operasjon. – Det var en ganske stor svulst, forteller veterinæren.

Den ti år gamle gullfisken ble fraktet til dyresykehuset Lorth Smith i Melbourne i Australia. Da veterinær Tristan Rich ga eierne valget mellom å forsøke å fjerne svulsten eller avlive gullfisken – var de aldri i tvil.

– Fisken hadde problemer med å spise, svømme rundt og ble også plaget av andre fisker, forteller Rich til den australske avisen The Herald Sun.

Den 45 minutter lange operasjonen ble gjennomført mens George var i narkose, og for å holde gjellene våte under selve operasjonen, ble vann og bedøvelse fraktet gjennom et rør inn i munnen til gullfisken.

– Det var en ganske stor svulst. Vi måtte skrape den av skallen hans. Når det var gjort vekket vi ham opp i en ren bøtte med vann – han kom gjennom det «svømmende», forteller veterinæren.

<p>I NARKOSE: Vann og bedøvelse ble fraktet gjennom et rør inn i munnen til George, for å holde gjellene våte under operasjonen.</p>

I NARKOSE: Vann og bedøvelse ble fraktet gjennom et rør inn i munnen til George, for å holde gjellene våte under operasjonen.

Foto: Lort Smith Animal Hospital

Dyrlege Silje Hvarnes påpeker at du må ha meget god kunnskap om aquamedisin for å drive med kirurgi på en fisk.

– Jeg synes det er veldig interessant og spennende at vi har kommet såpass langt innen veterinærmedisin og i teknologien at vi klarer å utføre operasjon på en gullfisk, sier Hvarnes til VG og legger til:

– Det er ikke sånn som skjer på en vanlig smådyrklinikk i Norge.

Dyrlege Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken i Kristiansand mener det ikke er uvanlig å operere verdifulle fisker i utlandet, men tror ikke noe lignende ville skjedd i Norge.

– Uten at jeg sitter på fasiten, tror jeg ikke er vanlig at gullfisker blir operert i Norge. Det er nok mange som ikke tenker over at også fisker kan opereres, men det er fullt mulig, sier dyrlegen til VG.

Orket ikke se George lide

George’ eiere, Ms Orton og Mr Joyce, eier en rekke dyr og har hele 39 gullfisker – hvor de eldste er 18 år gamle.

– Vi elsker å bare sitte ved dammen å se på dem, det er så avslappende, forteller Orton til avisen og sier at hun ikke orket å se George lide.

– De er ikke bare ting i vannet, de er individer.

Ifølge The Herald Sun betalte eierne rundt 200 australske dollar for den 45 minutter lange operasjonen, som tilsvarer nærmere 1 150 norske kroner.

<p>VELLYKKET OPERASJON: Her vekkes George etter operasjonen.<br/></p>

VELLYKKET OPERASJON: Her vekkes George etter operasjonen.

Foto: Lort Smith Animal Hospital

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks