Hovedinnhold

Oljefondet storeier i skrekkleir-selskap

Amnesty: Oljefondet legger til rette for overgrepene

<p>HER SIKRES PENSJONEN DIN: Asylsøkere ser ut gjennom gjerdet på interneringsleiren på Manus-øya i Papua Ny-Guinea. Oljefondet eier aksjer for 2,5 milliarder kroner i selskapet som driver de to mest beryktede leirene.</p>

HER SIKRES PENSJONEN DIN: Asylsøkere ser ut gjennom gjerdet på interneringsleiren på Manus-øya i Papua Ny-Guinea. Oljefondet eier aksjer for 2,5 milliarder kroner i selskapet som driver de to mest beryktede leirene.

Foto: EOIN BLACKWELL, Reuters
Australia har sendt flere tusen asylsøkere til lukkede  interneringsleirer på øde stillehavsøyer. En av de største eierne i selskapet bak: Det norske oljefondet.

Tips oss

Australia-leirene

**Flere tusen asylsøkere i Australia blir sendt til interneringsleirer - blant annet i Nauru eller en tilsvarende leir på Manus-øya i Papua Ny-Guinea.

**De to interneringsleirene åpnet i 2001, og ble deretter stengt i 2008. I 2012 ble Nauru-leiren gjenåpnet, og i 2013 var begge leirene aktive igjen.

**Australia betaler Nauru og Papua Ny-Guinea for å drive asylleirene. I finansåret 2014/15 betalte landet 1,2 milliarder australske dollar (7,7 milliarder norske kroner) for tjenesten.

**Vakthold, sikring og det stort sett all annen drift av leirene er outsourcet til det private selskapet Broadspectrum – som i år ble kjøpt av spanske Ferrovial. Oljefondet eier aksjer for 2,5 milliarder kroner i dette selskapet.

**I april besluttet myndighetene i Papua Ny-Guinea at de ville stenge Manus-leiren. Ferrovial har varslet at de vil trekke seg ut når kontrakten med myndighetene utløper i oktober 2017.

Kilder: VG, NTB, Ritzau, DPA, The Guardian, ABC News, BBC

Vold, mishandling av barn, seksuelt misbruk, selvskading, umenneskelig behandling og elendige boforhold.

Dette er bare noen av konklusjonene i rapporter blant annet Amnesty International og Human Rights Watch har publisert om forholdene for de nesten 1500 asylsøkerne Australia har sendt til de to mest omstridte leirene på øde øyer i Stillehavet.

SJOKKRAPPORT: Barn syr igjen egen munn
FÅR REFS: Mener Australia bevisst overser leir-overgrep

Mens kritikken hagler, soper det private selskapet som driver leirene – spanske Ferrovial – inn flere hundre millioner på kontrakten med de australske myndighetene.

– Basert på våre undersøkelser, er det mulig at enkeltpersoner i Ferrovial kan bli strafferettslig ansvarlige for forbrytelser mot menneskeheten, sier Diala Shamas ved International Human Rights and Conflict Resolution Clinic ved Stanford-universitetet til Guardian.

Oljefondet er milliard-eier

VG kan i dag fortelle en lite kjent historie: Med aksjer for 2,5 milliarder kroner, er Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, en av de største eierne i selskapet som driver leirene.

Oljefondet eier 1,71 prosent av Ferrovial, som etter oppkjøpet av selskapet Broadspectrum nå står for driften av leirene. Som resten av eierne, er Oljefondet under sterkt press for å trekke seg ut av selskapet så lenge det driften av skrekk-leirene fortsetter.

Amnesty: Legger til rette for overgrep

– Vi mener at det som foregår i leirene er svært grove menneskerettighetsbrudd. Så investeringen i Ferrovial er i strid med Oljefondets egne etiske retningslinjer, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Norge, til VG.

– Det vi selv har avdekket i leiren er grove menneskerettighetsbrudd, tortur og umenneskelig behandling. Oljefondet er medansvarlig for å legge til rette for disse overgrepene, sier hun.

– Vi forventer at selskaper respekterer menneskerettighetene og tar hensyn til menneskerettigheter i sin virksomhet, skriver Oljefondets kommunikasjonssjef Thomas Sevang i en e-post til VG.

<p>ENKLE FORHOLD: En av asylsøkerne søker ly for regnet mellom teltene i interneringsleiren på Manus-øya.</p>

ENKLE FORHOLD: En av asylsøkerne søker ly for regnet mellom teltene i interneringsleiren på Manus-øya.

Foto: Refugee Action Coalition, Afp

Han viser til forventningene til selskapene fondet har publisert i et eget dokument.

– Vår ansvarlige forvaltningsvirksomhet kan i enkelte tilfeller føre til at vi gjør risikobaserte nedsalg av selskaper med forhøyet risiko på lang sikt, skriver han.

– Har varslet Etikkrådet

Det er grunnen til at Oljefondet solgte seg ut av Broadspectrum i november 2015. Da Ferrovial kjøpte selskapet i vår, sto Oljefondet for andre gang på få måneder som storeier av selskapet som driver de omstridte asylleirene.

– I henhold til retningslinjene for observasjon og utelukkelse av selskaper fastsatt av Finansdepartementet har vi informert Etikkrådet om vårt eierskap i Ferrovial. Det er Etikkrådet som skal foreta etiske vurderinger. Beslutninger om eksklusjon av selskaper fra Statens pensjonsfond utland gjøres av Hovedstyret på bakgrunn av tilrådningen fra Etikkrådet, skriver han.

Etikkrådet vil overfor VG ikke kommentere vurderingene av Ferrovial.

– Jeg kjenner saken av omtale og skjønner hva du spør om, men kan ikke gi noen svar, sier fagsjef Aslak Scancke i Etikkrådet.

Oljefondet

**Totalverdien av Statens pensjonssfond utland (SPU), som regel kalt Oljefondet, var onsdag om lag 7350 milliarder kroner.

**Verdiene styres av Norges bank, og omfatter investeringer i både aksjer og eiendommer verden rundt.

**Oljefondet har egne etiske regler, og har svartelistet en rekke selskaper - blant annet produsenter av atom- eller klasevåpen, kullkraft og tobakk, i tillegg til selskaper som ifølge Oljefondet bryter menneskerettigheter, arbeidernes rettigheter, eller begår miljøkriminalitet, korrupsjon eller andre lov- og normbrudd, som Oljefondet kaller det.

**Det er Etikkrådet som behandler disse sakene, og leverer sine anbefalinger videre til Norges bank. Avgjørelsen om aksjesalg skjer normalt ikke før Oljefondet har solgt seg ut av selskapene.

SE LISTEN: Dette er selskapene som er utelukket fra Oljefondet

Vil trekke seg ut

Etter massivt press har Ferrovial sagt at de ikke vil fornye kontrakten med australske myndigheter når den utløper i oktober 2017.

SE OGSÅ: Minst 77 skadet i opptøyer i lukket asylleir

De tilbakeviser likevel funnene i rapportene fra blant annet Amnesty og Human Rights Watch (HRW) – og beskyldningene om forbrytelser mot menneskeheten.

– Med all respekt bestrider vi sterkt beskyldningene i rapporten, både faktuelt og juridisk, skriver Ferrovial i en uttalelse.

PS! Den australske leiren på Manus-øya skal stenges etter at høyesterett på Papua Ny-Guinea har besluttet at leiren er grunnlovsstridig. Det er ikke besluttet hva som vil skje med leiren på Nauru.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks