Hovedinnhold

Norske aksjonister jubler etter seier over oljegigant

Den amerikanske oljegiganten Kerr-McGee (KMG) trekker seg ut av Vest-Sahara etter langvarig press der norske aksjonister har ledet an.

Denne saken handler om:

Støttekomiteen for Vest-Sahara har ledet den internasjonale kampanjen for å tvinge Kerr-McGee og andre oljeselskap ut av det okkuperte området.

- Dette er historisk, sier lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen til NTB.

Press på aksjonærer

Støttekomiteen har ved flere anledninger sendt delegasjoner til USA, og har drevet aktivt lobbyarbeid rettet mot oljegiganten som har hovedkontor i Oklahoma City.

Det er også lagt press på KMGs aksjonærer, blant dem det norske Oljefondet som valgte å selge seg ut av selskapet i 2005.

Oljefondet slo den gang fast at KMGs aktiviteter i Vest-Sahara var et «svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer» som bidro til å «undergrave FNs fredsprosess».

- Nå har vi rammet okkupanten der det svir mest. Tyveriet av Vest-Saharas naturressurser er ett av hovedmotivene bak okkupasjonen, sier Hansen.

Lammer virksomheten

Samtlige internasjonale oljeselskap har nå forlatt Vest-Sahara, som ble okkupert av Marokko i 1975 da kolonimakten Spania ville gi området selvstendighet.

Det norske selskapet TGS-Nopec var blant de første som ga etter for presset om å forlate Vest-Sahara, og ble senere etterfulgt av nederlandske Fugro NV, britiske Wessex Exploration, franske Total og danske Thor Offshore.

- Vår kampanje har presset åtte selskaper til å bryte sitt samarbeid med okkupantmakten Marokko. Dette har lammet den marokkanske oljeindustrien i Vest-Sahara, sier Ronny Hansen.

Stolte

Kerr-McGee hevder at det utelukkende er kommersielle hensyn som ligger bak beslutningen om å forlate Vest-Sahara, noe Hansen avviser.

- De kan vel ikke si annet. Gjennom våre kontakter i Oklahoma har vi fått vite hva som egentlig ligger bak beslutningen, og derfor er vi også stolte i dag, sier Hansen til NTB.

At den norske Sjøvik-gruppen nylig startet fiske utenfor Vest-Sahara er det derimot liten grunn til å være stolt av, mener han.

Norske myndigheter har gjort det klart at de misliker det norske rederiets satsing, men forbyr ikke norske investeringer i det okkuperte området.

- Vi ba for en tid tilbake om et møte med Utenriksdepartementet, men venter fortsatt på svar, sier Ronny Hansen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks