Hovedinnhold

Nye Hellas-demonstrasjoner i natt

Demonstrantene varsler mer bråk i dag

(VG Nett/NTB) Opptøyenene fortsatte i Hellas i natt. Demonstrantene varsler at de fortsetter mandag.

Tips oss

Opptøyene har nå spredd seg fra Athen til flere av landets byer, ifølge CNN.

VGTV:Tåregass mot brannbomer - se søndagens opptøyer

Ungdommer fortsatte i natt med å gå løs på butikker og biler i Hellas, men på morgenkvisten var det roligere. Det er derimot ikke noe som tyder på at det blir hvile for politiet. Demonstrantene lover å fortsette mandag.

Bloggere oppfordrer også elever til å droppe skolen i dag, skriver Reuters.

LES OGSÅ:Norske Stian: - Jeg kjente det svi i øynene

15-åring skutt

Hellas rystes av de verste opptøyene på flere år etter at en 15-åring ble skutt og drept av politiet. Søndag oppsto det rene gateslag mellom demonstranter og politi i flere byer.

Væpnet med steiner og molotovcocktails gikk demonstrantene til angrep på både bygninger og politi, som svarte med batonger og tåregass. Biler, banker og butikker ble stukket i brann, og lørdag ettermiddag hadde tre politifolk havnet på sykehus, mens ti demonstranter var arrestert.

LES OGSÅ:Utbrente bygninger og voldelige gatekamper

Opptøyene søndag startet da tusenvis av grekere samlet seg i Athen og Thessaloniki for å gjennomføre en protestmarsj mot drapet på den 15 år gamle gutten kvelden før. Innenriksminister Prokopis Pavlopoulos ba demonstrantene om å beherske seg slik at det ikke skulle bryte ut nye opptøyer.

Men bønnen var forgjeves: I Thessaloniki satte demonstrantene fyr på flere biler og bygninger, og kort tid etter brøt det ut nye opptøyer i Athen, der vinduer på banker og butikker ble knust. Opptøyene spredte seg senere til flere byer.

(Saken fortsetter under bildet)

UTBRENT: Brannvesenet forsøker å slukke brannen i en butikk i Athen. Over hele den greske hovedstaden har det i natt vært opptøyer etter at en 16 år gammel gutt ble skutt og drept av politiet. Foto: AP
UTBRENT: Brannvesenet forsøker å slukke brannen i en butikk i Athen. Over hele den greske hovedstaden har det i natt vært opptøyer etter at en 16 år gammel gutt ble skutt og drept av politiet. Foto: AP

- Angrep politiet

De to politimennene som var innblandet i drapet på 15-åringen, ble søndag arrestert.

Før gutten ble skutt, skal han sammen med rundt 30 andre ungdommer ha kastet stein og brannbomber mot politibilen, som var på patrulje i Exarchia-distriktet i sentrum av Athen, der mange venstreradikale og anarkistiske ungdommer holder til og ofte havner i sammenstøt med politiet.

En av politimennene skal ha reagert med å gå ut av bilen og avfyre tre skudd, hvorav det ene traff 15-åringen i brystet. Han døde senere av skadene.

Øyenvitner har imidlertid en helt annen historie og mener at politiet har begått et «kaldblodig drap». De sier at det kun var en verbal konflikt og hevder at politiet skjøt rett inn i gruppen.

LES OGSÅ:Opptøyer etter tenåringsdrap i Hellas

Korfu og Kreta

Protestene begynte i hovedstaden, men spredte seg så til landets nest største by Thessaloniki, og flere andre greske byer. Også på øyene Kreta og Korfu var det natt til søndag demonstrasjoner mot politidrapet.

I Athens mest kjente handlegate, Ermou, lå glass, murbiter og stein strødd søndag morgen. Flere titall butikker har fått vinduene knust og er svarte av sot. Spisestedene og kafeene i gata var imidlertid uskadd, og holdt som vanlig åpent utover søndagen.

- Streng straff

Innenriksminister Prokopis Pavlopoulos lover grundig etterforskning av drapet på gutten. Han sier også at politimennene som var innblandet i skytingen, kan vente seg en streng straff dersom det viser seg at de opptrådte uansvarlig.
Pavlopoulos har tilbudt seg å gå av, men statsminister Costas Karamanlis sier han ikke ønsker det.

Karamanlis sendte søndag kondolanser til den drepte 15-åringens familie.

Ifølge politiet ødela ungdommer i alt 31 butikker, ni bankfilialer og 25 biler natt til søndag. I alt 24 politifolk ble skadd, og en av dem lå fortsatt på sykehus søndag morgen. Seks personer er arrestert.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks