Hovedinnhold

Ny resolusjon gir håp om løsning i norske drapssaker i utlandet

Martines far: Et stort skritt i riktig retning

DREPT: Martine Vik Magnussen (23) ble funnet voldtatt og drept i London i mars 2008. Martine-saken ble i helga løftet fram som et av flere eksempel på et alvorlig internasjonalt problem. Foto: NTB SCANPIX
DREPT: Martine Vik Magnussen (23) ble funnet voldtatt og drept i London i mars 2008. Martine-saken ble i helga løftet fram som et av flere eksempel på et alvorlig internasjonalt problem. Foto: NTB SCANPIX
(VG Nett) En ny resolusjon som tar til orde for et transnasjonalt straffeoppgjør ble mandag vedtatt på et stort internasjonalt møte.

Fakta om Martine-saken

  • Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London.
  • Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdhulak bodde.
  • Martine Vik Magnussen ble sist sett i live halvannet døgn tidligere på et utested sammen med Abdhulak.
  • Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter at Martine forsvant.
  • Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.
  • Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått.
  • Kilde: NTB

Resolusjonen sto på dagsorden da politikere fra de 56 landene i Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skulle drøfte problemer med internasjonal rettspraksis denne helga.

- Jeg følte at vi sto fast i flere ulike norske drapssaker som har skjedd i utlandet. Derfor bestemte jeg meg for å holde et innlegg og fremme forslaget om en ny resolusjon som går på problemene som er med dagens internasjonale rettspraksis, forteller stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) på telefon fra Monaco til VG Nett.

Målet med møtet var å sette søkelys på smutthull som gjør det mulig for gjerningspersoner å flykte over landegrenser og unngå å bli stilt til ansvar i alvorlige straffesaker.

Resolusjonen tar til ordet for at land som er involvert i en slik sak innleder samarbeid om et såkalt transnasjonalt straffeoppgjør, og på sikt foreslås det å etablere en ny internasjonal rettsinstans for denne type saker.

Mandag ble det nesten enstemmig vedtatt at resolusjonen skal gjennomføres.

- Det var kun en stemme imot forslaget, så dette er stort. Nå forplikter de parlamentarikerne som har sagt «ja» å gå tilbake til sitt respektive hjemland og fremme forslaget om å opprette en alternativ domstol som kan være med å løse de sakene vi ikke klarer å løse.

- Flere sliter med det samme

Michaelsen forteller at hun fikk gode tilbakemeldinger etter hun hadde holdt innlegget.

Saken fortsetter under bildet..

LA FRAM RESOLUSJON: Stortingsrepresentant Åse Michaelsen la søndag fram resolusjonen om transnasjonale straffeoppgjør i Monaco. Foto: OSCE Parlaimentary Assembly
LA FRAM RESOLUSJON: Stortingsrepresentant Åse Michaelsen la søndag fram resolusjonen om transnasjonale straffeoppgjør i Monaco. Foto: OSCE Parlaimentary Assembly


- Jeg fikk da inntrykket av at det er flere land som sliter med de samme problemene som oss, og at det er en stor utfordring for dem også. I flere kriminalsaker har vi de siste årene møtt på problemer på grunn av lovgivningen i ulike land, og utleveringsavtaler, samt mangel på slike avtaler.

Med resolusjonen håper hun at flere land har blitt klar over problematikken.

- Det har oppstått et vakuum i forhold til lovgivningen, og det var virkelig på tide å ta opp dette nå. Kriminelle skal ikke få lov til å unndra seg straff fordi vi ikke har ett regelverk i bunnen som klarer å fange dem opp.

Kan gi nytt håp

To av sakene som kan få nytt håp om løsning etter at resolusjonen gikk igjennom er sakene med Martine Vik Magnussen (23) og Pernille Marie Thronsen (21). Her er begge ofrene fra Norge, men ble drept i utlandet og de antatte gjerningsmennene har reist til hjemlandet.

- Dette er virkelig en stor mulighet som ikke har vært prøvd ut før, så vi håper at dette kan være med på å gi en løsning i flere norske saker. Martine-saken er bare et av flere tragiske eksempler på at vi må få etablert en slik domstol som går på tvers av landegrensene. Ved å innføre en slik domstol taper ingen ansikt og alle involverte land vil bli ivaretatt siden det vil skje på nøytral grunn.

Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London i mars 2008. Etterforskerne mener hennes medstudent Farouk Abdulhak var den sannsynlige drapsmannen. Han flyktet til hjemlandet Jemen dagen etter drapet og er fortsatt på frifot.

Martines far, Odd Petter Magnussen mener dette er et stort skritt i riktig retning i forhold til de prinsipielle sidene av Martine-saken.

- Dette er en fantastisk nyhet og foreløpig seier for det internasjonale rettssamfunn. Dette var et forslag jeg foreslo for Utenriksdepartementet i høst, men de ønsket ikke da å gå videre med det. Jeg er derfor glad for at norske parlamentarikere bestemte seg for å ta dette opp i utlandet. Dette er et betydelig skritt i riktig retning, sier Magnussen til VG Nett.

I august 2010 ble Pernille Marie Thronsen funnet knivdrept i Ungarn. Hennes ekskjæreste, den kinesiske statsborgeren Zhao Fei, er siktet for drapet.

Bare timer etter det brutale knivdrapet på vandrerhjemmet, rømte kineseren til hjemlandet. Ungarn har ønsket å få 27-åringen utlevert fra Kina, men de to landene har ingen utleveringsavtale.

STUDERTE I UNGARN: Pernille Marie Thronsen (21) ble brutalt drept bare noen få dager før studiestart i 2008. Foto: Privat
STUDERTE I UNGARN: Pernille Marie Thronsen (21) ble brutalt drept bare noen få dager før studiestart i 2008. Foto: Privat

- Utenfor Europa de største problemene er

Utenriksdepartementet er positiv til at OSSEs parlamentarikerforsamling retter fokus mot at kriminelle som rømmer over landegrenser ikke skal unnslippe straffeforfølgning.

- Samtidig vet vi at det først og fremst er utenfor Europa og OSSEs medlemsland at det er størst utfordringer med å sikre at straffeforfølgning finner sted i slike saker. Selv i kampen mot straffrihet for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten har det vist seg krevende å få verdensomspennende støtte til strengere forpliktelser til internasjonalt strafferettslig samarbeid, sier Svein Michelsen, pressevakt i UD til VG Nett, og fortsetter:

- Oppslutningen om Den internasjonale straffedomstol ICC er eksempelvis større i Europa og Latin-Amerika enn den er i Asia og Afrika. Det er dessverre ikke like stor internasjonal oppmerksomhet om å sikre straffeforfølgning i alvorlige enkeltsaker der den antatte gjerningspersonen har rømt landet.

Michelsen mener derfor at det i tiden fremover er det viktig å finne løsninger i samarbeid med landet der den antatte gjerningspersonen befinner seg.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks