Hovedinnhold

Norske nasjonalister søker støtte i utlandet

Norske høyreekstreme grupper har forsøkt å komme med i minst to internasjonale nettverk på ytre høyre fløy. Håpet er å få støtte, kanskje også penger, fra større og rikere nasjonalistiske grupperinger, som det franske Nasjonal Front.
En gruppe som kaller seg Forente Nasjonalister har forsøkt å komme med i Le Pens internasjonale nettverk EuroNat. Også Fedrelandspartiet er med i et nettverk av nordiske partier, kalt NordNat, hvor to av partiene også tilhører Le Pens EuroNat.

Penger til valgkamp

Fedrelandspartiets leder, professor Harald Trefall, sier til NTB at han i likhet med Sverigedemokraterna er åpen for å motta penger fra utlandet, og begrunner det med de norske reglene som bare gir støtte til partier med over 2,5 prosent oppslutning.

- Det gir våre velgere en følelse av å være mindre verdt og er en meget god unnskyldning for å ta imot støtte fra utlandet. Nordmenn blir jo nå diskriminert i eget land, se på det nye forslaget om å foretrekke utlendinger framfor nordmenn til stillinger i staten. Vi er kommet til et punkt der det nærmest blir en nasjonal forpliktelse å søke støtte utenlands, sier Trefall.

Fedrelandspartiet inngikk i fjor et samarbeid med likesinnede i Sverige, Finland og Danmark under navnet NordNat. Her deltar Sverigedemokraterna, det finske IKL (Isnmaallinen Kansallis-Litto) og det danske Nationalpartiet.

Forente Nasjonalister

Den hittil nokså ukjente gruppen Forente Nasjonalister frir også til Le Pens parti. I et brev til Nasjonal Front hevder gruppen å være den største «nasjonale organisasjonen» i Norge. Gruppen hevder å ha kontakt med en rekke andre partier og grupper i utlandet, blant annet Tyskland, Sverige, USA, Slovakia, Skottland, Storbritannia, Serbia og Sør-Afrika.

- Vi ser opp til dem med den framgangen de har hatt, sier Kjell Tore Vogsland (37) i Forente Nasjonalisters ledelse om Le Pens parti. Forente Nasjonalister, som samarbeider med Fedrelandspartiet, hevder å være representert i alle norske fylker. Vogsland antyder overfor NTB et medlemstall på rundt 500, men vil ikke være presis.

En sammenslåing av nasjonalistiske partier og grupper i Norge skal ifølge Vogsland være nær forestående.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks