Hovedinnhold

Norge uenig i Bolton-krav om ny FN-runde

På vegne av USAs regjering krever Bolton at FN trekker tilbake alle løfter om hjelp til fattige land.Foto: AP
På vegne av USAs regjering krever Bolton at FN trekker tilbake alle løfter om hjelp til fattige land.Foto: AP
USAs nye FN-ambassadør John Bolton krever at hele avtalen om reformer i verdensorganisasjonen tas opp til nye forhandlinger. Norge ikke er enig i John Boltons utspill.


Boltons krav settes fram få uker før avtalen skulle legges fram på et FN-toppmøte.

Bolton har sendt et brev om saken til en utvalgt gruppe av sine kolleger blant ambassadørene ved FNs hovedkvarter i New York. Innholdet i dokumentet ble torsdag gjengitt i avisen Washington Post, som mener utspillet er dramatisk.

På vegne av USAs regjering krever Bolton at FN trekker tilbake alle løfter om hjelp til fattige land.

Regjeringen i Washington vil dessuten ikke ha krav om tiltak mot klimaendringer med i avtalen som etter planen skal undertegnes på toppmøtet 14. til 16. november.

- Mindre enn en måned før verdens ledere samles til toppmøte om global fattigdom og FN-reformer, kaster president George W. Bush og hans regjering forhandlingene ut i kaos, skrev Washington Post torsdag.

Ifølge avisen ønsker amerikanerne heller å snakke om frihandel.

-Uenig

- Norge er uenig i John Boltons utspill, og mener det er viktig at man får en slutterklæring fra FN-toppmøtet med reelt innhold på alle de viktige områdene, sier statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet til NTB.

- Dette gjelder tiltak mot spredning av masseødeleggelsesvåpen og for nedrustning. Det gjelder også de såkalte millenniumsmålene for bekjempelse av fattigdom. Det går dessuten på styrking av menneskerettighetene og Den internasjonale straffedomstolen i Haag, sier Helgesen.

- Tiltak mot klimaendringer står også sentralt, og FN må ikke minst bli mer effektivt i å gripe inn mot og forhindre folkemord. Norge vil stå spesielt hardt på i kampen for nedrustning og ikkespredning av atomvåpen, opplyser statssekretæren til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks