Hovedinnhold

Se spesialstyrkenes egne Afghanistan-bilder

**Her plukker de kuler ut av grillen etter skuddvekslinger
**Unike bilder: Norske spesialsoldater tatt av kjempeflom
**Slik oppsummerer spesialstyrkene ti år i Afghanistan

MEYMANEH/RENA (VG Nett) Så nære var opprørernes kuler de norske soldatene.

Denne saken handler om:

Tips oss

Har tips eller innspill?

De norske spesialstyrkene består av to hovedstyrker, med en rekke støtteelementer:

Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) har sitt hovedkvarter i Rena leir i Åmot kommune.

De står på beredskap i Norge, men deltar også i internasjonale operasjoner.

Avdelingen har deltatt i en rekke internasjonale operasjoner, blant annet Balkan og i Afghanistan.

Forsvarets spesialkommando ble opprettet i 1982 for å møte den økende terrortrusselen og trusselen mot norske oljeinteresser.

Forsvarets froskemannutdannelse (1954) og Hærens Fallskjermskole (1962) regnes som forløperne til dagens FSK/HJK.

Soldater fra FSK/HJK er i dag i Kabul og bistår med å trene afghansk spesialpoliti i Crisis Response Unit (CRU).

Marinejegerkommandoen (MJK) holder til ved Haakonsvern i Bergen og på Ramsund orlogsstasjon.

MJK har deltatt i en rekke internasjonale operasjoner, de siste årene blant annet i Afghanistan og piratjakt i Adenbukta.

Avdelingen ble opprettet i 1953, og har opp gjennom årene fått stadig større fokus på landbaserte operasjoner.

Bildet er tatt ved landsbyen Musa Qalah - et av de største områdene for opiumsproduksjon i verden - i slutten av november 2005. Bare timer tidligere har de norske soldatene, blant dem Trond Bolle, kjempet seg ut av et voldsomt bakholdsangrep.

Nå gjør de seg klar for å fortsette oppdraget, ved å plukke fiendens kuler ut av grillen og radiatoren på det ene Merces Benz multikjøretøyet. Bevæpnet med Leatherman - og et solid glis.

VG Nett har fått tilgang til en unik samling av spesialsoldatenes egne bilder fra det ti år lange oppdraget i Afghanistan.

Flere av bildene har aldri vært offentliggjort i norsk media tidligere - alle bildene er tatt av spesialsoldatene selv.

Blar du deg videre i den unike bildespesialen, kommer du til dramatiske bilder tatt i den urolige Zabul-provinsen i 2003. De viser at taliban og andre opprørere bare er én av farene de norske spesialstyrkene står overfor.

- Vi hadde fått tips om et objekt der det var personell eller materiell som kunne være interessant for oss. Derfor kjørte vi inn skvadronen langs et elveleie i biler, sier Tom Robertsen til VG Nett.

I dag er han sjef for Marinejegerkommandoen (MJK). Den dramatiske ettermiddagen i 2003 fulgte han, som sjef for de norske marinejegerne i Afghanistan oppdraget fra en leir ikke langt unna.

Tatt av kjempeflom

- I det skvadronen parkerte, begynte det å regne på en måte som ingen har opplevd hverken før eller senere, forteller Robertsen om historien - som aldri tidligere har blitt fortalt i detalj.

- Soldatene ved bilene hørte etterhvert en voldsom buldring oppe i dalen. Så oppdaget de en vegg av vann, gjørme, stein og trær komme mot stedet de sto. En av soldatene fikk hoppet opp på en bil, og fikk start på den omtrent idet vannmassene traff kjøretøyene. Hjulene traff bakken innimellom, men han surfet nærmest avgårde oppå vannmassene før han til slutt utrolig nok fikk kjøretøyet opp på elvebredden, sier Robertsen.

Flere av kjøretøyene ble så ødelagt at de norske soldatene måtte strippe dem for utstyr før de satte fyr på dem.

- De to bilene som sto der, ble bare skylt av gårde mens store steiner raste forbi. Det var veldig ekstremt, men det gikk heldigvis bra. Her kunne det fort ha gått liv, sier Robertsen.

Reportasjen fortsetter under bildet!

KJEMPER MOT VANNMASSENE: Her skylles de norske kjøretøyene nedover elveleiet i Helmand av flommassene. Foto: MJK
KJEMPER MOT VANNMASSENE: Her skylles de norske kjøretøyene nedover elveleiet i Helmand av flommassene. Foto: MJK

Andre bilder viser flybombing av Taliban-stillinger, møter med lokale landsbyledere, nattoperasjoner, på oppdrag sammen med afghanske styrker eller hvordan norske spesialsoldater i speider etter Osama bin Laden og hans nærmeste krigere fra stillinger skjult i fjellene ved grensen til Pakistan våren 2002.

- Spennet i oppgaver har vært alt fra å håndtere fiendtlige angrep mot større bygg i et tettbebygd Kabul til å engasjere lokale ledere gjennom en dialog langt ute på landsbygda, sier oberst Eirik Kristoffersen til VG Nett.

NORSKE SPESIALSTYRKER 10 ÅR I AFGHANISTAN: Se alle soldatenes egne bilder her!

Han er sjef for Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) og har selv tjenestegjort flere ganger i Afghanistan.

- For oss har Afghanistan-engasjementet vist oss at alt vi trener på virker i praksis. På den måten har det bekreftet at vi gjør veldig mange ting riktig, sier spesialstyrkesjefen.

Ny bok

SUKSESSBOK: Førsteopplaget av Tor Jørgen Meliens bok «Våre hemmelige soldater» er allerede utsolgt.
SUKSESSBOK: Førsteopplaget av Tor Jørgen Meliens bok «Våre hemmelige soldater» er allerede utsolgt.

Flere av bildene er hentet fra kommandørkaptein og historiker Tor Jørgen Meliens bok «Våre hemmelige soldater» som kom ut nå i høst. Boken forteller historien til de norske spesialstyrkene fra 1940 og frem til i dag.

Andre bilder har VG fått eksklusiv tilgang til gjennom flere år med tett dekning av de norske spesialstyrkemiljøene. Felles for alle bildene er at det ikke er profesjonelle fotografer som har tatt dem.

Bildene viser også utviklingen, både i utstyret og typen oppdrag de norske soldatene har gått gjennom.

Tyngst - farligst - vanskeligst

- Det mest fysiske og tyngste vi har gjort var i 2002. Da drev vi overvåkning og lå i dagevis i observasjonsposter. Vi måtte bevege oss lange avstander til fots med utstyr og oppakning som veide mer enn oss selv, sier Kristoffersen.

GOD UTSIKT: En norsk spesialjeger speider ut over en dal i Øst-Afghanistan våren 2002. På denne tiden var norske spesialstyrker en del av Operation Enduring Freedom, som jaktet Osama bin Laden. Foto: FSK/HJK
GOD UTSIKT: En norsk spesialjeger speider ut over en dal i Øst-Afghanistan våren 2002. På denne tiden var norske spesialstyrker en del av Operation Enduring Freedom, som jaktet Osama bin Laden. Foto: FSK/HJK

- Det farligste vi har gjort, var nok oppdragene i 2005. Da kom veibombetrusselen for alvor, og vi beveget oss rundt i upansrede patruljekjøretøy. Det mest komplekse vi har gjort, er det vi gjør nå - opplæringen og operasjonene sammen med den afghanske spesialpolitistyrken. I sommer så vi hvordan opprørere gikk til angrep mot flere bygninger samtidig midt i Kabul sentrum. Det blir komplekse operasjoner, sier FSK-sjefen.

Kollegaen i MJK peker også på erfaringen avdelingen har bygget seg opp.

- Afghanistan-oppdraget har gitt oss en kontinuerlig erfaring gjennom mange år. For å kunne løse oppdragene vi skal som en spesialstyrke, må vi ha jevnlig operativ erfaring, sier MJK-Robertsen.

- Mer modne

- På materiellsiden har det vært en enorm utvikling. Afghanistan-oppdraget har også gjort at hele spesialstyrkemiljøet har blitt langt flinkere til å jobbe mer sammen, både satt inn nasjonalt og med andre nasjoner og avdelinger. Vi har blitt mer modne som avdeling, mener han.

Det samme sier Kristoffersen i FSK.

- Gjennom hele tiårsperioden har FSK/HJK kontinuerlig utviklet seg basert på de erfaringene som er gjort i Afghanistan, på den måten har engasjementet vært en pådriver i utviklingen av avdelingen. Samtidig har disse erfaringene hatt en stor overføringsverdi til såvel hjemlig beredskap og forberedelser i forhold til fremtidige konfliktområder andre steder i verden, sier han.

- Hva har dere oppnådd på ti år i Afghanistan?

HEDRER KAMERAT: Kolleger fra FSK/HJK samler seg i sorg rundt våpenet, hjelmen, skoene og et bilde av Tor Arne Lau-Henriksen - bare timer etter at han ble drept. Den norske løytnanten ble drept i en skuddveksling i Lowgar-provinsen sør for Kabul 23. juli 2007. Foto: FSK/HJK
HEDRER KAMERAT: Kolleger fra FSK/HJK samler seg i sorg rundt våpenet, hjelmen, skoene og et bilde av Tor Arne Lau-Henriksen - bare timer etter at han ble drept. Den norske løytnanten ble drept i en skuddveksling i Lowgar-provinsen sør for Kabul 23. juli 2007. Foto: FSK/HJK

- Det viktigste vi gjør og har gjort, er opplæringen av den afghanske spesialpolitistyrken CRU. Da vi startet i 2007, var det en liten avdeling med 40 rekrutter. I dag nærmer de seg størrelsen på en norsk bataljon, og blir mer og mer i stand til å operere på egenhånd. Det er svært viktig for sikkerheten i Kabul, sier FSK-sjefen.

- Er det noe dere skulle gjort annerledes?

- De første deployeringene var ganske korte. Etter hvert har vi sett at dersom vi skal få effekt over tid, må vi stå lenge samme sted med samme avdeling. Det er viktig når vi først skal engasjere oss i en slik konflikt. Det ser vi resultatene av i Kabul, der norske spesialstyrker har hatt ansvaret for opplæringen av CRU-en over tid, sier Kristoffersen.

- Trenger «gi faen»-bryter

På bildene kan du også se noen av forholdene de norske spesialstyrkene har jobbet under. Fra minus 40 grader i den nådeløse afghanske vinteren, til over 50 plussgrader om sommeren.

- Marinejegere skal kunne håndtere ekstreme situasjoner. Vi må ha en samling individualister som kan fungere sammen i team. Alle skal ikke kunne alt alltid. Styrken vår er den samlede kompetansen operatørene har, sier Robertsen.

- Å lære folk å skyte er enkelt. Men de vi leter etter må kunne mye mer enn det. De må kunne fungere under ekstreme forhold i 30 dager i strekk sammen med tre andre på ti kvadratmeter. De må kunne finne gi faen-bryteren sin, som gjør at de kan gå den ekstra kilometeren og yte det lille ekstra for seg selv og teamet, sier MJK-sjefen.

- Har styrket Norge

Tor Jørgen Melien, mannen bak «Våre hemmelige soldater», mener at oppdraget har styrket både Norge og de norske spesialstyrkene.

- Oppdraget med å støtte CRU-enheten i Kabul har vært svært viktig for spesialstyrkene. Kabul er det politiske tyngdepunktet i Afghanistan, og alle følger med på det som skjer der. At Norge og de norske spesialstyrkene har en så sentral rolle i Kabul, har styrket både Norge og de norske spesialstyrkene overfor våre internasjonale partnere, sier Melien til VG.

STØTTER AFGHANERE: Norske soldater får støtte av helikoptre fra Afghan Army Air Corps under en kontra-narkotika-operasjon utenfor Kabul i 2009. Foto: FSK/HJK
STØTTER AFGHANERE: Norske soldater får støtte av helikoptre fra Afghan Army Air Corps under en kontra-narkotika-operasjon utenfor Kabul i 2009. Foto: FSK/HJK

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks