Hovedinnhold

Pål Refsdal: - Norske redaktører er feige

OPPGJØR: Pål Refsdal tar nå et kraftig oppgjør med norske utenriksjournalister. I dag kommer han med bok om sitt liv som geriljareporter. Foto: Kyrre Lien/ Scanpix
OPPGJØR: Pål Refsdal tar nå et kraftig oppgjør med norske utenriksjournalister. I dag kommer han med bok om sitt liv som geriljareporter. Foto: Kyrre Lien/ Scanpix
(VG Nett) Journalist Pål Refsdal mener norsk utenriksjournalistikk er preget av saueflokk-mentalitet, og tar et kraftig oppgjør med det han kaller hotellrom-journalistikk.

Denne saken handler om:

Den erfarne krigsreporteren ble landskjent da han i november i fjor ble kidnappet i Afghanistan av en gruppe med tilknytning til Taliban. Onsdag kommer han med boken «Geriljareporteren» der han forteller om sitt liv som krigsreporter.

NETTMØTE: Pål Refsdal svarer på VG Nett-lesernes spørsmål onsdag klokken 14.00.Still dine spørsmål her.

I mer enn 25 år har Refsdal dekket en rekke kriger og konflikter verden over, og levd tett på geriljabevegelser som mujahedin i Afghanistan, de tamilske tigrene og UCK i Kosovo.

- Ensidig bilde

Refsdal er blant annet sterkt kritisk til norske mediers dekning av krigen i Afghanistan. Han mener norske journalister gir et ensidig bilde av konflikten, og i for stor grad lar seg styre av informasjonen som kommer fra Forsvaret. Han mener det er «merkelig» at ingen av de store, norske redaksjonene har reportere med fast base i landet der norske soldater er i krig.

- Norske redaktører er feige. Alle skjønner at det kan være farlig å jobbe i krigsområder, men skal man dekke en krig, så må man gjøre det seriøst, sier Refsdal, og legger til:

- Det er ikke noe galt i at Forsvaret tar med norske journalister på oppdrag, men det er pressens fordømte plikt å søke informasjon andre steder. Det gjør de i altfor liten grad, sier han.

LES OGSÅ:Refsdal advarte mot tolk før kidnapping

Kritikk

Refsdal har selv fått kritikk for å ta unødvendig store sjanser i forbindelse med krigsoppdrag. Allerede som 21-åring fulgte Refsdal mujahedin-geriljaen i Afghanistan. Senere har han blitt beskutt utenfor Sri Lanka og såret under et angrep i Kosovo, før han i november i fjor ble kidnappet under arbeidet med en dokumentarfilm om Taliban.

LES OGSÅ:Refsdal benekter å ha vært for vågal

I boken forteller Refsdal en rekke dramatiske historier fra sitt liv som krigsreporter. Frilansjournalisten tar leserne med bak frontlinjene i noen av de mest omtalte konfliktene de siste tiårene, og gir et åpenhjertig innblikk i sine arbeidsmetoder.

- Jeg liker ikke å gå i flokk. Det er mange som har meninger om måten jeg jobber på, men jeg har da også fått innpass i mange miljøer andre ikke har fått tilgang til, påpeker han.

- Har du ikke forståelse for at redaktørene må sette hensynet til medarbeidernes sikkerhet først?

- Jeg sier ikke at alle skal gå like langt som meg, men det finnes en mellomting mellom å være innrullert i Forsvaret og leve sammen med Taliban, sier han.

Hotellrom-journalistikk

Refsdal dekket også den amerikanske invasjonen i Irak i 2003, og tegner i boken et lite flatterende bilde av det internasjonal pressekorpsets innsats. Overfor VG Nett utdyper han kritikken mot journalistkollegene han har møtt på sine mange oppdrag i krigsområder.

- Dekningen er ofte preget av narsisisme. Der reporteren - og ikke saken - står i fokus. Det er ikke uvanlig at reportere ifører seg hjelm og skuddsikker vest når de går live, for å skape et inntrykk av at de er nærmere begivenhetene enn de faktisk er. Denne typen hotellrom-journalistikk er feil måte å dekke en krig på, sier Refsdal.

VGTV:Her peker Refsdal ut kidnapperen

Han mener dette går ut over kvaliteten på journalistikken.

- I utenriksjournalistikken er det for lett å stille seg på en balkong, og lire av seg en historie. Det burde selvsagt stilles de samme kravene som til all annen journalistikk, men i praksis er det lett å både kutte hjørner og drive ren juks uten å bli tatt for det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks