Hovedinnhold

Krever 16 mill av Forsvaret etter pizzakrangel i Afghanistan

**Forsvaret: En sikkerhetsrisiko **Restauranten: Aldri opplevd lignende

STRIDENS KJERNE: Her står norske soldater oppstilt foran den omstridte pizzarestsauranten - som tidligere lå i det hvite bygget bak soldatene - i den norske leiren Camp Nidaros i Mazar-e Sharif. Foto: DAG RYDMARK, FORSVARET
STRIDENS KJERNE: Her står norske soldater oppstilt foran den omstridte pizzarestsauranten - som tidligere lå i det hvite bygget bak soldatene - i den norske leiren Camp Nidaros i Mazar-e Sharif. Foto: DAG RYDMARK, FORSVARET
(VG Nett) Det italienske selskapet mistet retten til å drive pizzarestaurant og må rive bygningen de satte opp i den norske leiren i Mazar-e Sharif. Nå saksøker de Forsvaret for over 16 millioner kroner.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss!

- Selskapet har jobbet med catering og andre tjenester i risikoområder siden 1964, og er vant til å operere under vanskelige forhold. Men de har aldri opplevd noe lignende som den behandlingen de har fått av det norske Forsvaret, sier advokat Gian Luca Congeddu til VG Nett.

I snart to år har klienten hans, det italienske selskapet Essegi SRL, og Forsvarets jurister i Afghanistan kranglet om den lukrative driften av pizzarestauranten i den norske militærleiren Camp Nidaros i Mazar-e Sharif.

Torsdag toppet konflikten seg med at Essegi stevnet Forsvaret ved Forsvarsdepartementet (FD) inn for Oslo tingrett. Totalt krav: 16.237.822,40 kroner.

- Hvis Forsvaret vil snakke med oss, er vi fortsatt interesserte i å finne en løsning. Men basert på den dialogen vi har hatt med Forsvaret, i den grad det i det hele tatt kan kalles en dialog, tror jeg dessverre denne saken havner i retten, sier Congeddu.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000 

Den norske Camp Nidaros ligger plassert i sentrum for den gigantiske, multinasjonale leiren Camp Marmal i Mazar-e Sharif, og byr på enorme inntektsmuligheter for de som får drive restauranter og butikker. De tre butikkene som drives i de norske leirene i Mazar-e Sharif og Meymaneh, har omsatt for over 100 millioner kroner - bare det siste 1,5 året.

Forsvaret er foreløpig svært tilbakeholdne med kommentarer til søksmålet.

- Vi har ikke mottatt stevningen, derfor kan vi ikke kommentere saken, sier pressetalsmann Eskil Grendahl Sivertsen i FD til VG Nett.

Det samme sier Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

- Vi har ikke mottatt stevningen, derfor kan vi foreløpig ikke kommentere den, sier kommunikasjonssjef ved FOH, oberstløytnant John Espen Lien, til VG Nett.

- En sikkerhetsrisiko

Det var etter det Forsvaret mener er gjentatte brudd på hygienereglene i 2010, at Forsvaret krevde at pizzarestauranten byttet leverandør, og kjøpte råvarene fra det samme firmaet som leverer mat til kjøkkenet i den norske leiren.

«...faren for matforgiftning av soldater har vært høy som følge av måten Essegi har drevet restauranten sin på. Matforgiftning av soldater stasjonert i Afghanistan vil ha store konsekvenser for våre operative kapasiteter som igjen vil ha store følger for vårt oppdrag. Dette er en risiko NCC (Norwegian Contingent Commander, sjefen for de norske styrkene i Afghanistan, journ.anm.) ikke kan ta» ,står det i det endelige avslaget som ble sendt fra de norske styrkene i Afghanistan til det italienske firmaet i fjor.

Ville bygge spa

Etter å ha byttet ut ledelsen og flere av de ansatte ved restauranten, tilbød Essegi seg å bruke den tidligere pizzarestauranten til andre formål enn pizzarestaurant.
Blant forslagene var spa med frisørsalong, taxfreebutikk, alkoholfri bar og et hotell med 15 rom, som etter planen skulle huse VIP-gjester på besøk i leiren.

Artikkelen fortsetter under bildet

NYE PLANER: Italienske Essegi ville bygge spa, hotell eller klesbutikk (bildet) i lokalene til den tidligere pizzarestauranten i Mazar-e Sharif. Det fikk de ikke lov til. Illustrasjon: ESSEGI
NYE PLANER: Italienske Essegi ville bygge spa, hotell eller klesbutikk (bildet) i lokalene til den tidligere pizzarestauranten i Mazar-e Sharif. Det fikk de ikke lov til. Illustrasjon: ESSEGI

Men Forsvaret var ikke til å rikke, og sto fast på at Essegi ikke fikk fortsette driften i lokalene.

- Det er en fortvilet situasjon. Samtidig som Forsvaret nektet å samarbeide med min klient, hjalp de en konkurrent i prosessen med å etablere seg i leiren, sier advokat Gian Luca Congeddu.

I et siste forsøk forsøkte Essegi å leie lokalene videre til et annet firma som skulle gjenåpne pizzarestauranten. Også det ble avvist av Forsvaret. Nå krever de at firmaet river restauranten, og rydder opp etter seg.

Må rive

- Vi har strukket oss langt for å få til løsninger. Men vi må si at Forsvaret ikke har vært spesielt samarbeidsvillige. I stedet kommer det stadig nye krav, som at klienten min må rive restaurantbygget.

- Hvorfor må de rive bygget?

- Det har vi også prøvd å få svar på. Vi har aldri fått noe formelt vedtak om riving. Men muntlig har vi blitt fortalt at det er «av sikkerhetsgrunner». Det har vi litt vanskelig for å forstå, sier advokaten.

Kravet fra det italienske cateringselskapet inkluderer blant annet:

**1.459.492,94 Euro for tapte inntekter fordi selskapet ikke får drive pizzarestaurant eller annen virksomhet i lokalene.
**Tapte leieinntekter på over 100.000 dollar i året i fem år for den tidligere pizzarestauranten.
**85.962,49 Euro for at selskapet ikke lenger kan levere internettjenester til norske og internasjonale soldater i leiren.
**225.000 Euro for at bygget der pizzarestauranten holdt hus skal rives.

I tillegg krever det italienske firmaet at Forsvaret skal dekke saksomkostningene til en eventuell sak.

- Over 16 millioner kroner virker som et veldig høyt beløp?

- Du må huske på at min klient har investert store beløp i restauranten. De har også tapt store summer på at de ikke får drive videre. Alt dette er godt begrunnet i søksmålet, sier advokaten.

PS! Seks prosent av overskuddet fra restaurantene og butikkene i de norske leirene blir tilbakeført til de norske soldatene. Pengene er i utgangspunktet øremerket til velferdstiltak, og har vært med å finansiere alt fra ballbinger, treningsrom og en egen kinosal.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks