Hovedinnhold

Kompanisjef lei seg for Afghanistan-uttalelser

- LEI MEG: Kompanisjef Kristian Simonsen sier han er lei seg for uttalelsene som har kommet frem i mannebladet Alfa. Foto: ROGER NEUMANN / VG
- LEI MEG: Kompanisjef Kristian Simonsen sier han er lei seg for uttalelsene som har kommet frem i mannebladet Alfa. Foto: ROGER NEUMANN / VG
Kompanisjef Kristian Simonsen refser uttalelsene soldatene i hans avdeling har kommet med: «Å krige er bedre enn sex».

Denne saken handler om:

Tips oss


- Sånn jeg ser det nå, er jeg lei meg for uttalelsene sånn de har kommet frem. Noen av uttalelsene er jeg også helt klart uenig i, det er ikke god moral i dem. At krig er bedre enn sex er tull, sier Simonsen til VG.

BAKGRUNN:- Å krige er bedre enn sex

Selv er han i magasinet Alfa sitert på at «jeg har disponert styrkene mine med hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med (...) Jeg reflekterer ikke noe videre over det å ha tatt livet av noen».

- Hvis jeg kunne forklart i en større kontekst, hadde folk forstått. Jeg har disponert styrkene for i ytterste konsekvens å kunne ta liv. Det er ikke noe jeg higer etter. Og jeg reflekterer over det å ta liv. Men i Afghanistan kommer det neste oppdraget ofte allerede dagen etterpå, og da er det ikke tid til å reflektere så mye med en gang, sier Simonsen.

Overtok i vår

- Har det vært en ukultur i avdelingen du har ledet, Mek 4?

- I enhver avdeling er det noe å ta tak i og jobbe med. Ulike ledere dyrker ulike egenskaper, jeg har satt fokus på andre ting enn mine forgjengere har gjort, sier Simonsen, som overtok ansvaret som sjef for avdelingen i vår.

Les også:Slik poserer majoren

- Punisher-merket var noe jeg arvet da jeg overtok, og det var en av tingene jeg ville fjerne da jeg tok over. Men jeg ser at det fortsatt har kommet frem på et par bilder. Kampropet «til Valhall» har jeg hørt én gang, det er ikke noe jeg oppfordrer til. Men vi må ta med oss lærdommen og gå videre, sier Simonsen.

Både Simonsens uttalelser og uttalelsene fra soldatene som tjenestegjør under ham møter sterk kritikk fra Forsvarets øverste ledelse.

- En hån mot de som ga sitt liv

- Med uttalelser som «jeg har disponert styrkene mine med hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med», viser de med all tydelighet at vi dessverre ennå ikke er i mål med etikkarbeidet vårt i Forsvaret, sa forsvarsminister Grete Faremo da hun åpnet et etikkseminar på den gamle krigsskolen i Tollbugata i Oslo mandag morgen.

VGTV:Forsvarsledelsen med kraftige ord mot Afghanistan-soldater

Hun peker på at slike utsagn fra militære ledere viser
en oppfatning av oppdraget, som Faremo mener det må tas sterk avstand fra.

Også forsvarssjef Harald Sunde bruker sterke ord for å beskrive det som har kommet frem i dag.

- Det vi ser i dagens VG er en hån mot de tusener av menn og kvinner som har gitt så mye for å sikre en bedre fremtid i Afghanistan. Det er en hån mot de som ga sitt liv i denne jobben, sier Sunde.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks