Hovedinnhold

Afghanske styrker avviste hjelp under FN-angrepet

Balkh-guvernør vil holde Norge oppdatert om etterforskning

MINNESTUND: Forsvaret opplyser at kisten med Siri Skare lander i Norge på torsdag og at det da vil bli avholdt en minnestund på Gardermoen. Foto: Caroline Lunde/Forsvaret
MINNESTUND: Forsvaret opplyser at kisten med Siri Skare lander i Norge på torsdag og at det da vil bli avholdt en minnestund på Gardermoen. Foto: Caroline Lunde/Forsvaret
(VG NETT) En svensk unnsetningsstyrke sto i beredskap for å støtte afghansk politi mot de hissige opprørerne i Mazar-e Sharif. Afghanerne takket nei.

Denne saken handler om:

Det sier seniorrådgiver Krister Bringéus ved den svenske ambassaden i Kabul til Aftonbladet.

Ifølge seniorrådgiveren, var svenske soldater i den skandinaviske basen «Northern Lights» forberedt på å rykke inn og støtte afghanske sikkerhetsstyrker (ANSF) som var hjelpeløse i kampen mot opprørerne.

- Men afghanerne ville ikke at vi skulle kjøre ned til byen. De var veldig klar på at det var et afghansk oppdrag, sier Bringéus.

LES OGSÅ: Siri Skares båre til Norge på torsdag

Sendte forespørsel

ANSF skal på et tidspunkt ha sendt en forespørsel om støtte til Region Command North (RCN) ved den internasjonale basen «Camp Marmal». Meldingen skal ha blitt videresendt til den svenske unnsetningsstyrken, men da de kom frem til hovedkvarteret, var det allerede for sent.

- Vi handlet så fort vi kunne, men da vi kom frem, var situasjonen allerede under kontroll, sier pressetalsmann Mikael Wallentin Åstrøm for den svenske unnsetningsstyrken (PRT) til VG.

I helgen innrømmet provinsguvernør Atta Mohammad Noor at politiet undervurderte demonstrasjonen fredag.

LES OGSÅ: FN-sjefen endrer uttalelse

Mobben som drepte den norske oberstløytnanten og liasonoffiseren Siri Skare (52), forsøkte først å ta seg inn på det amerikanske konsulatet i byen. Tung bevæpnede US Marines førte imidlertid til at opprørerne marsjerte videre mot FN-hovedkvarteret som ligger 300 meter fra konsulatet.

Les videre under bildet...

DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (52) ble drept i angrepet på FN-hovedkvarteret i Kabul. Foto: Privat/Forsvaret
DREPT: Oberstløytnant Siri Skare (52) ble drept i angrepet på FN-hovedkvarteret i Kabul. Foto: Privat/Forsvaret


De amerikanske styrkene omfatter blant annet skarpskyttere som kan plukke ut de mest aktive i en gruppe demonstranter og drepe dem med ett skudd.

Etterforsker

Ved hovedkvarteret var motstanden fraværende. De nepalske Ghurgha-soldatene hadde fått ordre om ikke å skyte mot de enorme folkemassene på nærmere 3000 mennesker.

- Det stemmer med våre opplysninger at de møtte hindringer på vei inn til det amerikanske konsulatet, sier senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

LES MER: Gjemte seg i bunker - drept av rasende mobb

Afghanske myndigheter har iverksatt etterforskning av drapene på direkte ordre fra guvernør Atta Mohammad Noor i provinsen Balkh.

VG vet at også den norske ambassaden i Kabul har snakket med Atta om angrepet i Mazar-e Sharif. I samtalen med ambassadens personale skal Atta, som han gjorde overfor FNs spesialutsending, ha innrømmet at han undervurderte størrelsen på demonstrasjonen.

Han skal ifølge VGs kilder også ha lovet å holde norske myndigheter oppdatert om etterforskningen av saken.

Samtidig gransker FN hendelsen på egenhånd. I går kom en rekke svært erfarne FN-ansatte den afghanske hovedstaden fra New York. De utgjør ryggraden i gruppen som skal etterforske saken på vegne av FN.

- Er dere kjent med at ledelsen ved FN-leiren kontaktet PRT-basen «Northern Lights» og ba om bistand for å håndtere demonstrantene?

- Det er en del av etterforskningen som pågår, sier FN-talsmann Dan McNorton til VG.

Talsmannen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før de pågående undersøkelsene er avsluttet.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks