Hovedinnhold

Nordmannen som styrer Bush

VG møtte Karl Rove i Det hvite hus

DET HVITE HUS (VG) - Jeg er en enkel nordmann, sier Karl Rove (52), den svært mektige rådgiveren mange mener så godt som styrer George W. Bush og USA.
I dag møter statsminister Kjell Magne Bondevik presidenten i Det ovale rom. Men det er i etasjen over at de politiske ideene og strategiene meisles ut.
I dag møter statsminister Kjell Magne Bondevik presidenten i Det ovale rom. Men det er i etasjen over at de politiske ideene og strategiene meisles ut.
Det er lenge siden Olaf Julius Rove ble aktet som visekonsul i Wisconsin. I dag er oldebarnet hans fryktet i Washington. Men Karl Rove skjuler det godt:

Den litt anonyme, grå skikkelsen med briller og tynt hår foran oss ser helt ordinær og harmløs ut.

Det er han ikke, ifølge politiske eksperter og journalister i USA. Han blir betegnet som ekstremt dyktig, men også som en slu og farlig motstander - en som gjør alt for å vinne, koste hva det koste vil.

Karl Rove er George W. Bushs nærmeste politiske rådgiver, sjefstrateg og valgkampansvarlig.

- Presidenten var skuffet da en gammel venn ikke kunne bli med i koalisjonen, sier 52-åringen.

Vi snakker om Irak-krigen og Rove har så vidt lettet på sløret om reaksjonen til Bush da Norge i vinter sa nei til å støtte USAs Irak-krig.

Skuffelsen i Det hvite hus førte til at USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong, advarte mot at forholdet mellom Washington og Oslo kunne bli varig svekket. Svetteperlene trillet i Regjeringen.

På Hillarys kontor

Så når Bondevik møter Bush i dag vil han gjøre alt for å rette opp vennskapet med storebror igjen.

- Norge har vært veldig rett på sak og er kommet med hjelp til gjenoppbyggingen av Irak. Det setter presidenten pris på, fortsetter Rove, kanskje for ikke å strø salt i såret.

Han ser ut over kontoret som en gang tilhørte Hillary Clinton. På skrå under oss har Bush møter med emiren av Kuwait. Svært mye av tiden i Det hvite hus går med på kampen mot terror, og ingen snakker høyt om valgkampen neste høst.

Men de to tingene henger svært nøye sammen.

Det er Karl Rove som kommer med budskapet Bush skal selge til amerikanerne, ordene presidenten skal gjenta og gjenta til det kjedsommelige. Det er Rove som allerede nå har lagt opp til å starte valgkampen 11. september 2004 - på treårsdagen for terroraksjonene.

Og da Bush for to uker markerte seieren i Irak-krigen da han landet i jagerfly på hangarskipet USS «Abraham Lincoln» og kom ut i tøff pilotuniform, var det Karl Rove som var koreografen:

Bildet av Bush som den sterke, handlekraftige og uredde sjefen som står opp mot både Osama bin Laden og Saddam Hussein, skal hamres inn i folks bevissthet.

- Jeg tror det vil være suksessen i kampen mot terror folk vil bedømme, ikke en enkel del som Afghanistan, Irak eller al-Qaida. De kommer til å se på hele bildet, hevder Rove.

- Vi vinner

Han mener valget neste høst på langt nær blir en lett match for Bush.

- Jeg tror vi vinner, men jeg tror det kommer til å bli en veldig jevn og hard kamp, sier han.

I dag er Karl Rove kanskje det mennesket i verden som har størst tilgang til Bush. Bare noen ytterst få kan spasere rett inn i Det ovale rom når de vil.

- Vanligvis møter jeg ham to-tre ganger hver dag, sier Karl Rove til VG.

Det er ikke helt problemfritt. I en ny bok om Rove, «Bush's Brain» (Hjernen til Bush), skriver forfatterne - de anerkjente journalistene James Moore og Wayne Slater fra Texas - at mesteparten av informasjon Bush får, går gjennom Rove.

Og den som kontrollerer informasjonen presidenten får, kan dirigere spillet.

- Hvem er det som egentlig styrer dette landet? spør forfatterne megetsigende i boken. Også anerkjente aviser og nyhetsmagasiner i USA går langt i å beskrive 52-åringen som den som trekker i nesten alle tråder.

Rove avviser problemstillingen. Han vokter seg for å bli hovedperson, gir sjelden intervjuer og holder seg i bakgrunnen.

- Kan du forstå kritikerne som mener det er problematisk og kanskje farlig at en ikke-folkevalgt person har så mye makt og innflytelse i USA som du?

- Jeg mener det er en overdrivelse. Washington er en by som lever på myter. Den kan ikke forklare seg selv uten å tro på noen myter, og jeg er blitt en slik myte, svarer Rove.

Moore og Slater har skapt sinne i det republikanske partiet, som mener boken nærmest beskriver Bush som hjernedød. Men boken går lenger. Forfatterne skriver at Rove brukte svært skitne triks da han på 1980-tallet brakk ryggen på demokratene i Texas.

Nåde den som kom i veien for Rove. På få år var delstaten helt tatt over av republikanerne.

- Utpekte Bush

Enda mer oppsiktsvekkende er opplysningene om at «General Rove» i fjor skal ha «timet» oppbyggingen mot en Irak-krig slik at det passet med det amerikanske mellomvalget. Med en diffus Osama på frifot trengte USA en ny, mer definerbar fiende, skriver de to.

Da passet onde Saddam Hussein perfekt.

Rove traff George W. Bush for 30 år siden. Til VG innrømmer rådgiveren at han tidlig så det politiske talentet til texaneren.

- Det var Karl Rove som utpekte George W. Bush. Bush hadde ikke ambisjonene. George Bush hadde ikke visjonene. Karl Rove fikset ham opp til å bli president, sier forfatteren Slater til CNN.

Karl Rove virker brydd når vi spør ham om boken.

- Jeg har ikke kontroll over hva andre skriver om meg. Det sies at hvis du vil ha en venn i Washington, så må du få deg en hund.

Sier Karl Rove. Og trekker litt på smilebåndet:

- Jeg har to...

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks