Hovedinnhold

Trump om Nord-Korea: – Sorry, men bare én ting vil virke

<p>NY UKLAR TRUSSEL: USAs president Donald Trump tvitrer om Nord-Korea. Her fra sitt oppmøte i FNs generalforsamling 19. september.</p>

NY UKLAR TRUSSEL: USAs president Donald Trump tvitrer om Nord-Korea. Her fra sitt oppmøte i FNs generalforsamling 19. september.

Foto: Thomas Nilsson, VG
President Donald Trump fortsetter den hissige språkbruken mot Nord-Korea. – Våre forhandlere er gjort til idioter, skriver han lørdag.

Nord-Koreas våpenprogram

Utviklingen i år:

* 6. mars: Nord-Korea avfyrer fire ballistiske raketter i det de sier er en øvelse på et angrep på USAs baser i Japan.

* 7. mars: USA begynner utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea.

* 14. mai: Nord-Korea avfyrer en ballistisk rakett som flyr 700 kilometer før det lander i Japanhavet.

* 4. juli: Nord-Korea avfyrer et ballistisk missil som flyr 930 kilometer før det lander i Japan-havet. Pyongyang sier det dreier seg om en interkontinental ballistisk rakett.

* 28. juli: Nord-Korea avfyrer en ny ballistisk rakett som ifølge Pentagon flyr om lag 1.000 kilometer før det lander i Japan-havet.

* 29. august: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett som flyr over Japan før den lander i Stillehavet.

* 3. september: Nord-Korea prøvesprenger det landet selv hevder er en hydrogenbombe. Dette er landets sjette atomprøvesprengning.

Kilde: NTB

Siden juli i år har Nord-Korea sendt flere langdistanseraketter i retning USA, angivelig med kapasitet til å bære atomstridshoder. I slutten av september ble det også foretatt det som antas være en prøvesprengning. 24. september truet Nord-Korea med å utslette USA, mens Trump på sin side uttalte at Nord-Koreas leder Kim Jong-un var på selvmordstokt.

Nord-Korea: – Trump på selvmordstokt

Trump-trussel

Etter noen rolige uker, smeller det nå igjen fra USAs president:

– Presidenter og deres administrasjoner har snakket til Nord-Korea i 25 år, avtaler er inngått og masse penger er betalt - ... det har ikke fungert, avtalene er brutt før blekket var tørt, og våre forhandler er gjort til idioter. Sorry, men bare én ting vil fungere! tvitrer Trump.

Han utdyper ikke hva han legger i dette.

Ekspert: – Trump-retorikk betyr ingenting

– Betyr ikke krig

– Dette betyr ikke at Trump vil gå til krig, men det er en del av det amerikanske presset og stresset, mener professor i koreanske og asiatiske studier ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov (44).

– Hvis man faktisk skal gå til krig, så må man gjøre en hel del forberedelser, først og fremst må man flytte sin krigsflåte i retning dit krigen skal skje. Og så måtte amerikanere på utsatte øyer i Stillehavet evakueres, i tillegg til amerikanere i Seoul. Det er ikke så enkelt å starte en krig, vet du. Ingen ting av dette ser vi skje, sier Tikhonov.

Trump: Fordømmer prøvesprengning

Her er Trumps tweets:

– Trenger en seier

Han peker på at USA allerede har tatt i bruk sterke pressmidler, blant annet sekundære sanksjoner: 

– Alle utenlandske banker som gjør forretninger med Nord-Korea, får nå sine midler konfiskert av USA. Og det er ikke noe lite pressmiddel, sier Tikhonov.

Men først og fremst mener han at Trump-tweetene er myntet på hjemmepublikum:

– Han har et macho-image. Og han må vinne noe. Og det er ikke lett å finne noen slike seire i hans presidenttid, sier Vladimir Tikhonov.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks