Hovedinnhold

Nyhetsbyrå: Hemmelige krigsplaner stjålet av nordkoreanske hackere

<p>BENEKTER HACKING: Kim Jong-un skal ha skaffet seg detaljert informasjon om hva hans fiender planlegger å foreta seg i en krig, men regimet benekter hackingen. Her er den nordkoreanske lederen i et udatert bilde publisert av regimet i april. </p>

BENEKTER HACKING: Kim Jong-un skal ha skaffet seg detaljert informasjon om hva hans fiender planlegger å foreta seg i en krig, men regimet benekter hackingen. Her er den nordkoreanske lederen i et udatert bilde publisert av regimet i april. 

Foto: Kcna, Reuters
Kim Jong-uns hackere skal ha sikret seg topphemmelige dokumenter som avslører USA og Sør-Koreas krigsplaner, inkludert planer om å ta livet av den nordkoreanske lederen.

Denne saken handler om:

Hackerne sikret seg 235 gigabyte med dokumenter etter et datainnbrudd i serverne til Sør-Koreas forsvarsdepartementet i fjor, sier det sørkoreanske parlamentsmedlemmet Lee Cheol-hee til nyhetsbyrået Yonhap tirsdag.

Nyheten er også omtalt av BBC og nyhetsbyrået Reuters.

Blant dokumentene som ble stjålet var angivelig den såkalte «OPLAN 5015» som tar for seg hva USA og Sør-Korea vil gjøre hvis det oppstår en full krig med Kim Jong-uns regime i nord. En av hovedpunktene i planen skal ta for seg hvordan de allierte vil sette den nordkoreanske ledelsen ut av spill.

Les mer: Sør-Korea har opprettet «halshuggingsenhet»

I juni varslet sørkoreanske etterretningsmyndigheter at Kim var desperat etter å få fatt i disse planene, som blant annet inneholdt konkrete attentatforslag, ifølge New York Times

Et vellykket datainnbrudd kan forklare hvorfor den nordkoreanske diktatoren allerede skal ha begynt å bytte ut biler og endret på flere av sine rutiner for å gjøre det vanskeligere å spore ham. 

Husker du? Slik vil Trump få Kim Jong-un til å «forsvinne»

Nord-Korea benekter hacking

De militære dokumentene inneholdt også ifølge Lee informasjon om militære mål i Nord-Korea, detaljerte planer for hva sørkoreanske spesialstyrker skal foreta seg i en krigssituasjon, samt kommunikasjon mellom Sør-Korea og deres allierte som omhandlet den anspente situasjonen med nabolandet.

Ifølge Lee kjenner man fortsatt ikke til hvilken informasjon 80 prosent av de militære dokumentene inneholdt.

«Forsvarsdepartementet har foreløpig ikke funnet ut av innholdet i 182 gigabyte av de stjålne dokumentene», skriver Lee i en uttalelse.

Stor VG-spesial: Syv dager i Nord-Korea

Se klippet - Kim kaller Trump «sinnsforvirret»:

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere opplysningene fra Lee, men i mai bekreftet de at store mengder data ble stjålet i et hackerangrep mot landets myndigheter. De navnga også Nord-Korea som hovedmistenkt. 

Samtidig har Kim Jong-uns regime benektet at de står bak hackingen. Sør-Korea har tidligere beskyldt ledelsen i Pyongyang for å ha rekruttert en egen hacker-hær, hvis flere av medlemmer er utplassert i andre land.

Avhopper: Slik er Kims hemmelige hacker-hær

Saken fortsetter under bildet.

<p>KLARE FOR KRIG: Dette udaterte bildet fra august i år viser nordkoreanske styrker som avfyrer raketter under en øvelse på et ukjent sted i landet. </p>

KLARE FOR KRIG: Dette udaterte bildet fra august i år viser nordkoreanske styrker som avfyrer raketter under en øvelse på et ukjent sted i landet. 

Foto: Str, AFP

Trump: – Politikken har ikke fungert

I en uttalelse sier USA at de kjenner til tirsdagens meldinger om hva hackerne fikk med seg i datainnbruddet, men at de ikke ønsker å kommentere saken. 

– Selv om jeg ikke vil dele noen etterretningsinformasjon eller kommentere spesifikke hendelser knyttet til cyberkriminalitet, så kan jeg forsikre dere om at vi har full tillit til hvordan våre operasjonelle planer er sikret, og til vår evne til å håndtere enhver trussel fra Nord-Korea, sier Pentagon-talsmann Robert Manning tirsdag. 

USAs president Donald Trump kommenterte også Nord-Korea situasjonen mandag. I en tweet skrev han blant annet at landets politikk mot regimet i nord ikke har fungert:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks