Hovedinnhold

Nord-Korea om stor militærøvelse: – USA og Sør-Korea vil betale dyrt

<p>TAR AV: Et amerikansk F-22 Raptor tar av fra en sørkoreansk flybase i Gwangju mandag morgen.</p>

TAR AV: Et amerikansk F-22 Raptor tar av fra en sørkoreansk flybase i Gwangju mandag morgen.

Foto:, AP
Nord-Korea fordømmer USAs og Sør-Koreas store militærøvelse som startet mandag, og sier den presser Koreahalvøya til «randen av atomkrig».

Denne saken handler om:

Pyongyang vil «seriøst vurdere» mottiltak mot øvelsen, og USA og Sør-Korea vil «betale dyrt for sine provokasjoner», meldte det statlige nyhetsbyrået KCNA søndag ifølge AP. 

Uttalelsene er typiske for Nord-Korea, som hevder at de felles øvelsene til USA og Sør-Korea er en forberedelse til invasjon, skriver det amerikanske nyhetsbyrået. 

Også det nordkoreanske forsvarsdepartementet har reagert kraftig på øvelsen. I en skriftlig uttalelse lørdag ble USAs president Donald Trump kalt en «atomdemon». Departementet hevdet videre at Trump «ber om atomkrig».

Trump om Nord-Koreas missiloppskyting: – Vi tar oss av dette

– Sørger for fred

Den årlige luftkampøvelsen «Vigilant Ace» startet på Koreahalvøya mandag og skal pågå fram til fredag. Den er en av USA og Sør-Koreas største felles militærøvelse med luftstyrker noensinne.

Oppstarten skjer kun en knapp uke etter at Nord-Korea skjøt opp et nytt interkontinentalt ballistisk missil som nordkoreanske myndigheter hevder kan nå USAs fastland. 

Se video her av hvordan Sør-Korea svarte på Nord-Koreas oppskytning med å skyte opp et eget missil seks minutter senere:

Datoene for «Vigilant Ace 2018» var kunngjort før oppskytingen, og øvelsen avholdes ikke som et svar på en spesifikk hendelse eller provokasjon, ifølge det amerikanske luftforsvaret.

– Den er laget for å sørge for fred og sikkerhet på Koreahalvøya, og bekrefter USAs forpliktelse til stabilitet i Nordøst-Asia, heter det i en uttalelse fra det amerikanske luftforsvaret.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kommenterte Nord-Koreas oppskyting under en pressekonferanse mandag.

– Sist ukes oppskyting av et interkontinentalt ballistisk missil viste at alle allierte nasjoner, kan være innenfor rekkevidde. Våre partnere i regionen er i fare, sa han og la til.

– NATO har stått overfor trusler om ballistiske missiler i flere tiår. Vi har kapasiteten til å avskrekke ethvert angrep.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster uttalte på en forsvarskonferanse i California i helgen at muligheten for krig med Nord-Korea øker hver dag.

– Jeg tror den øker hver dag, noe som betyr at vi i virkeligheten er i et kappløp. Vi er i et kappløp om å være i stand til å løse dette problemet, sa han ifølge CNN.

<p>TROSSER ADVARSLER: Et amerikansk F-22 Raptor tar av fra en sørkoreansk flybase i Gwangju mandag morgen.</p>

TROSSER ADVARSLER: Et amerikansk F-22 Raptor tar av fra en sørkoreansk flybase i Gwangju mandag morgen.

Foto:, AP

230 fly i øvelsen

USA stiller med et mannskap på rundt 12.000 personer i «Vigilant Ace 2018»-øvelsen, som også inkluderer sørkoreanske flygere. Til sammen vil de ta i bruk hele 230 amerikanske og sørkoreanske militærfly fra åtte militærbaser.

LEDER: Kims farlige provokasjon

Blant flyene er seks F-22 Raptor med stealth-egenskaper som gjør flyet vanskelig å oppdage. Også 18 F-35-fly, samme type kampfly som Norge har kjøpt, benyttes, ifølge Washington Post.

Sørkoreanske medier har også meldt at strategiske bombefly av typen B-1B kan komme til å bli tatt i bruk i løpet av uken, men en talsmann for det amerikanske luftforsvaret kan ikke bekrefte disse opplysningene, skriver Reuters

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks