Hovedinnhold

– Ingen andre enn Trump er på selvmordstokt

<p>TRUER: Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho taler i FN-bygningen i New York. </p>

TRUER: Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho taler i FN-bygningen i New York. 

Foto: Eduardo Munoz, Reuters
NEW YORK (VG) Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-Ho truer USA og Donald Trump med total utslettelse.

Denne saken handler om:

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho gikk på talerstolen her i FN-bygningen i New York lørdag kveld norsk tid. Det var kort tid etter at Pentagon meldte at USA har sendt bombefly som er nær Nord-Korea.

Motivet med dette var å vise at president Donald Trump «har mange militære muligheter til å kunne overvinne enhver trussel», melder Pentagon.

– Ingen andre enn Trump selv er på selvmordstokt. I tilfelle uskyldige mennesker i USA dør på grunn av dette, er det Trump som er fullstendig ansvarlig, sier utenriksministeren med referanse til Trumps utsagn om at «Rocket Man er på et selvmordstokt for seg selv og sitt regime.»

Ri Yong-Ho hevdet at det er USA og Trump som vil bli utslettet - ikke Nord-Korea.

– Hvis USA viser noe tegn til å halshogge Nord-Korea, kommer vi til å svare med nådeløse, preventive handlinger, sa han.

Det store overblikket: Slik ville en krig mellom Nord-Korea og USA sett ut (VG +)

Natt til søndag skriver Trump på Twitter at utenriksministeren og «Rocket Man» ikke vil være her mye lengre.

Ri Yong-ho understreker at det er Trump som vil være ansvarlig for en krig, med sine uansvarlige og farlige ord, som han kalte det.

– Trump skjønner ikke hva som kommer ut av sin egen munn, men vi skal sørge for at han skjønner det, sier Ri Yong-ho.

Nord-Koreas våpenprogram

Utviklingen i år:

* 6. mars: Nord-Korea avfyrer fire ballistiske raketter i det de sier er en øvelse på et angrep på USAs baser i Japan.

* 7. mars: USA begynner utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea.

* 14. mai: Nord-Korea avfyrer en ballistisk rakett som flyr 700 kilometer før det lander i Japanhavet.

* 4. juli: Nord-Korea avfyrer et ballistisk missil som flyr 930 kilometer før det lander i Japan-havet. Pyongyang sier det dreier seg om en interkontinental ballistisk rakett.

* 28. juli: Nord-Korea avfyrer en ny ballistisk rakett som ifølge Pentagon flyr om lag 1.000 kilometer før det lander i Japan-havet.

* 29. august: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett som flyr over Japan før den lander i Stillehavet.

* 3. september: Nord-Korea prøvesprenger det landet selv hevder er en hydrogenbombe. Dette er landets sjette atomprøvesprengning.

Kilde: NTB

– Siden Trump brukte denne arenaen til å komme med slike uansvarlige og voldelige ord for å provosere suvereniteten til Nord-Korea, er det fair nok at jeg kommer med en respons i en tilsvarende tone, sa utenriksministeren og truet også med at «våre raketters besøk til hele det amerikanske fastlandet er uungåelig», fordi Trump truet med å utslette Nord-Korea.

– Trump er den største trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet i dag. På grunn av hans manglende grunnleggende kunnskap, prøver han å fornærme landet mitt ved å sammenligne det med en rakett. Ved å gjøre det har han imidlertid gjort en feil som det er umulig å rydde opp i, sa han.

Han påsto at Trump hadde gjort om Det hvite hus til en markedsplass.

– Og nå har han prøvd å gjøre FN om til et gangsterrede hvor penger er det som respekteres og blodbad er dagens tema, hevdet han.

Han viser til at det er USA som var det første landet som laget atomvåpen - og at det var USA som truet med å bruke atomvåpen under Korea-krigen.

– Årsaken til at Nord-Korea har atomvåpen er USA, mener han.

Utenriksministeren understreket også at «nå er vi bare noen få steg unna å være en 100 prosent atomvåpenmakt». Han brukte også mye tid i talen på å klage på de FN-støttede sanksjonene mot landet.

– Det er umenneskelige sanksjoner mot vårt folk og vår republikk, sier han.

VG i Nord-Korea: Jubelen når rakettene fyres av (VG +)

– Trump fornærmet meg og mitt land

På en uke har Trump ved tre anledninger omtalt Kim Jong-un som «Rocket Man». Fra FNs talerstol her i FN truet han også med totalt å utslette Nord-Korea - et land med over 25 millioner mennesker.

Dette kom på toppen av at han i august advarte Kim Jong-un mot «ild og raseri verden aldri har sett maken til».

– Trump fornærmet meg og mitt land foran hele verden, og kom med den voldsomste krigserklæringen i historien. Jeg skal helt sikkert og definitivt temme den sinnsforvirrede, senile amerikanske gamlingen med ild, svarte Nord-Koreas 33-årige diktator. Han brukte også begrep som «skurk» og «gangster».


Leste du denne? Trump en sjeldent farlig person

Fra Nord-Koreas nasjonale fredskomite kom det lørdag en uttalelse som neppe kan karakteriseres som fredsbevarende.

Der het det at Trump er et «blodtørstig beist», «en rabiat hund» og at USA bør «totalt utslettes og fjernes fra jordens overflate».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks