Hovedinnhold

Sørkoreanske soldater drept i angrep fra nord

(VG Nett) To sørkoreanske marinesoldater skal være drept og omkring ti andre soldater såret etter et angrep fra Nord-Korea natt til tirsdag.

Denne saken handler om:

GRAFIKK: Tom Byermoen Foto:
GRAFIKK: Tom Byermoen Foto:

Det melder nyhetskanalen Sky News tirsdag formiddag, som også skriver at nattens angrep skal være et av de kraftigste siden den aktive delen av Koreakrigen endte i 1953. En våpenhvile ble aldri skrevet under av begge parter, og landene har derfor formelt sett vært i krig siden.

Rundt 70 sørkoreanske boliger brant tirsdag morgen som følge av angrepet fra Nord-Korea. Sør-Korea skal ha skutt tilbake, melder det offisielle sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap

BAKGRUNN: 60 år med krig og konflikt

Flere nyhetsbyråer melder at nordkoreanske militære styrker skjøt inn på en sørkoreansk øy i Gulehavet i nærheten av landenes grense i vest natt til tirsdag norsk tid.

VGTV: De første videobildene fra Sør-Korea 

Tykk og sort røyk dekket Yeonpyeong-øya. Innbyggerne ble bedt om å evakuere, og flere skal ha flyktet i små fiskebåter, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Omkring 70 hus begynte å brenne og flere har kollapset.

GRAFIKK: Tom Byermoen Foto:
GRAFIKK: Tom Byermoen Foto:

Brannen sprer seg, og myndighetene har ikke kontroll over flammene.
Ifølge et øyenvitne TV-kanalen YTN har snakket med, sprer brannen seg også til hus som unnslapp de nordkoreanske granatene.

En sørkoreansk militæroffiser sier til nyhetsbyrået AP at en rekke runder med artilleri traff Yeonpyeong øya. Det sørkoreanske militæret skal ha svart med å avfyre rundt 80 artillerirunder.

- En nordkoreansk artillerienhet iverksatte en ulovlig skyteprovokasjon klokken 2.34, og sørkoreanske soldater skjøt umiddelbart tilbake i selvforsvar, opplyser en talsperson for departementet i sør.

VGTV: Se Nord-Koreas gigantiske militærparade 

Sør-Korea har økt sikkerhetsnivået til det høyeste nivået før krig, og har sendt flere jagerfly til området rundt øya. Alle de 1.600 øyboerne er evakuert til tilfluktsrom.

- Kan være protest

Nyhetsbyrået Yonhap rapporterer også at den sørkoreanske regjeringen har sendt en beskjed til Pyongyang, der de ber om at angrepet avbrytes. Dette skjer samtidig som regjeringen samles i et krisemøte tirsdag morgen, og innbyggere på den Nord-Koreanske siden flykter inn i bomberom.

- Vi vurderer muligheten for at dette kan være en protest på en pågående militærøvelse på vestkysten. «Hoguk-øvelsen», sier presidentens kontor i en uttalelse.

Militærøvelsen, som er en av tre årlige øvelser, startet mandag og involverer rundt 70.000 soldater. Nord-Korea skal ha sendt en offisiell henvendelse der de fordømmer øvelsen mandag kveld.

VGTV: De første videobildene fra Sør-Korea 

Spent område

Et vitne fortalte til nyhetsbyrået Reuters at skuddvekslingen fortsatt pågikk like før klokken 08 tirsdag morgen.

Den vestlige maritime grensen mellom nabolandene har lenge vært et område med stor spenning. Nord-Korea annerkjenner ikke grensen som ble trukket opp av FN ved utgangen av Koreakrigen.

VGs utenriksjournalist Jon Magnus har besøkt den nordkoreanske siden av grensen, og mener følgene av tirsdagens angrep kan bli svært dramatiske.

- Om denne gnisten tenner den store kruttønna, kan det få forferdelige konsekvenser. Det er verdt å huske at den sørkoreanske hovedstaden Seoul ligger innenfor rekkevidden til det langtrekkende nordkoreanske artilleriet. Foreløpig er det imidlertid for tidlig å si hvordan dette vil utvikle seg, sier han.

Seoul er en av Asias største byer, med nærmere 25 millioner innbyggere.

- Dramatisk

Magnus mener at skytingen er mer alvorlig enn det angivelige torpedoangrepet i mars i år, som førte til ytterligere polarisering på den koreanske halvøya.

- Da var det sterk mistanke om at Nord-Korea avfyrte torpedoen, og dette har også blitt støttet av en internasjonal granskningsgruppe. Men Nord-Korea har benektet enhver befatning med saken. Hvis det er slik at de nå har skutt i brann noe på sørkoreansk territorium, må det foreligge dokumentasjon på at noe har skjedd, sier den erfarne utenrikskorrespondenten.

Han følger nå utviklingen med spenning.

- Dersom dette er et overlagt angrep er det den mest dramatiske situasjonen siden krigen. Det blir spennende å se hvordan Sør-Korea og USA nå svarer, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks