Hovedinnhold

Sør-Korea: Kim planlegger terrorangrep

<p>SKUMLE PLANER: Sørkoreanerne frykter Kim Jong-un og Nord-Korea har planer om å gjennomføre angrep inne i Sør-Korea. Her er diktatoren i det lukkede regimet avbildet i oktober i fjor.</p>

SKUMLE PLANER: Sørkoreanerne frykter Kim Jong-un og Nord-Korea har planer om å gjennomføre angrep inne i Sør-Korea. Her er diktatoren i det lukkede regimet avbildet i oktober i fjor.

Foto: Wong Maye-e, Ap
Det sørkoreanske etterretningsbyrået NIS advarer mot at nabolandet planlegger et større terrorangrep. Ifølge dem er terrortrusselen «større enn noensinne».

Denne saken handler om:

Ifølge CNN redegjorde NIS for trusselen i et lukket møte med flere av landets departementer torsdag. Der kom det frem at Kim Jong-un selv skal ha gitt ordre om å forberede et angrep mot nabolandet i sør.

– Nord-Koreas terrorangrep kan bli rettet mot anti-nordkoreanske aktivister, nordkoreanske avhoppere eller sørkoreanske tjenestemenn, sier Lee Chul-woo i landets nasjonalforsamling, i et intervju med kanalen torsdag.

Flere mulige terrormål ble nevnt under møtet, blant annet T-baner, shoppingsentre og kraftverk.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph har president Park Geun-hyes regjering foreslått en ny antiterrorlov som blant annet vil gi landets sikkerhetsstyrker et større spillerom for å håndtere situasjonen.

De siterer også en tjenestemann ved presidentens kontor som hevder at terrortrusselen er «større enn noensinne».

Fått med deg? Slik vil Trump få Kim Jong-un til å «forsvinne»

Innfører strengere sanksjoner

Forholdet mellom de to landene er kjølig etter Nord-Koreas oppskyting av langdistanseraketter, mulige hydrogenbomber og atomtester.

I en tordentale tidligere denne uken hevdet president Park at Nord-Korea vil kollapse om de ikke gir opp atomprogrammet sitt.

Torsdag kveld kom også meldingen om at USAs president Barack Obama har signert en ny lov som sørger for flere og strengere sanksjoner mot det nordkoreanske regimet.

Ifølge nyhetsbyrået AP kommer dette som en direkte følge av Nord-Koreas atomprogram.

Husker du? Her er Kims luksusflyplass

Kan vekke monstervulkan

The Telegraph omtaler også et forskningsprosjekt som advarer mot at nordkoreanernes atomtester kan føre til nye utbrudd fra vulkanen Paekdu.

I sin rapport advarer sørkoreanske forskere mot at den økende seismiske aktiviteten i området har påvirket vulkanen i en slik grad at et nytt utbrudd ikke er utenkelig. De frykter flere atomtester kan føre til at vulkanen, som hadde sitt siste utbrudd i 1903, kan bli vekket til live på ny.

De samme ekspertene beskriver også et av de forrige utbruddene fra vulkanen som «en av de største eksplosjonene i menneskehetens historie».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks