Hovedinnhold

Pågrepet amerikaner vist fram på nordkoreansk TV

<p>STÅR SKOLERETT: Den amerikanske studenten Otto Frederick Warmbier ble vist frem på nord-koreansk TV mandag, tiltalt for «alvorlige forbrytelser» mot staten.</p>

STÅR SKOLERETT: Den amerikanske studenten Otto Frederick Warmbier ble vist frem på nord-koreansk TV mandag, tiltalt for «alvorlige forbrytelser» mot staten.

Foto: Kyodo, Reuters / NTB Scanpix
En amerikansk student som er anklaget for å ha stjålet en politisk plakat i Nord-Korea, ble mandag vist fram på landets statlige fjernsynskanal.

Denne saken handler om:

Otto Warmbier (21) erkjente og beklaget tyveriet på et møte der mediene og noen medlemmer av det diplomatiske korpset i Pyongyang var til stede mandag, lokal tid.

Warmbier skal ha stjålet en plakat med et politisk slagord fra hotellet han bodde på. Den ble tatt fra et område som bare de ansatte hadde adgang til, og Nord-Korea anser tyveriet for å være en forbrytelse mot staten.

VG-spesial: Flukten fra nord

Ifølge studentens tv-sendte tilståelse skulle han gi plakaten som et trofé til en kirke i hjemstaten Ohio, som hadde tilbudt seg for å betale for den.

Det er så langt ikke klart hvilke strafferammer 21-åringen står overfor, skriver nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p>TILSTO: Otto Frederick Warmbier (21) skal ha tilstått å ha stjålet en banner med et politisk budskap på hotellet reisefølget hans bodde på i Pyongyang. Warmbier ble fengslet i januar.</p>

TILSTO: Otto Frederick Warmbier (21) skal ha tilstått å ha stjålet en banner med et politisk budskap på hotellet reisefølget hans bodde på i Pyongyang. Warmbier ble fengslet i januar.

Foto: Kyodo, Reuters / NTB Scanpix

Pågrepet på flyplassen

Nord-Korea kunngjorde sent i januar at en 21 år gammel student fra USA var pågrepet etter å ha tatt seg inn i landet som turist og så gjennomført sin forbrytelse, med «stilltiende samtykke fra den amerikanske regjeringen og manipulert av denne».

Ifølge The Independent ble Warmbier pågrepet på flyplassen like før reisefølget hans skulle ta flyet videre til Kina.

Trenger høytstående hjelp

Tidligere har personer som har blitt pågrepet ofte trukket tilbake tilståelsen etter at de er sluppet fri.

Løslatelsene kommer ofte heller ikke før en høytstående amerikansk tjenesteperson har besøkt landet, skriver AP. Det var tilfellet da etterretningssjefen James Clapper måtte til Nord-Korea for å få frigitt amerikanerne Kenneth Bae og Matthew Miller i 2014.

I 2009 reiste tidligere president Bill Clinton med et Hollywood-sponset privatfly for å få løslatt de fengslede journalistene Euna Lee og Laura Ling.

(NTB/VG)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks