Hovedinnhold

Obama rasende over Korea-angrepet

(VG Nett) Barack Obama er rasende etter at Nord-Korea natt til tirsdag angrep sørkoreansk territorium.

Denne saken handler om:

Det melder flere amerikanske medier. Det er Obamas visepressesekretær Bill Burton som har fortalt journalister om presidentens reaksjon.

- Presidenten er rasende over denne handlingen. Vi vil stå skulder til skulder med Sør-Korea, sier Burton, uten å si noe konkret om hva USA vil foreta seg.

Obama er i dag på reise til Indiana, der han blant annet skal besøke en fabrikk og holde en tale om den amerikanske økonomien. Det er derfor ikke ventet at han selv kommer til å komme med noen direkte uttalelse om korea-konflikten i dag.

- Forpliktet til å forsvare

Tidligere tirsdag sendte presidentens pressesekretær ut en pressemelding der han ga uttrykk for at USA er fast bestemt på å forsvare sin alliert, Sør-Korea.

- Vi er i nær og fortløpende kontakt med våre sørkoreanske allierte, sier Robert Gibbs.

Han forteller videre at USA fordømmer angrepet fra Nord-Korea, og ber dem stoppe sine krigførende handlinger. Samtidig kommer pressesekretæren med en klar advarsel til Nord-Korea om at USA ikke vil sitte stille og se på eventuelle angrep.

- USA er forpliktet til å forsvare sin allierte, Sør-Korea, og sørge for fred og stabilitet i regionen, sier Gibbs.

Ifølge Det hvite hus skal Barack Obama i løpet av dagen ha en telefonsamtale med Sør-Koreas president Lee Myung-bak om krisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ REISEFOT: Barack Obama på vei inn i Air Force One for en reise til Kokomo, Indiana tirsdag. Foto: AFP
PÅ REISEFOT: Barack Obama på vei inn i Air Force One for en reise til Kokomo, Indiana tirsdag. Foto: AFP

Minst to drept

Det var natt til tirsdag at en sørkoreansk øy nær den omstridte grensen i vest ble bombet, og rundt 70 hus skal ha begynt å brenne. Angrepet tok også livet av minst to marinesoldater og skadet et titall. Sør-Korea skal ha skutt tilbake.

Mandag kveld fordømte nordkoreanske myndigheter en massiv militærøvelse som ble holdt på andre siden av grensen. Flere medier melder i dag at nattens angrep var en advarsel.

Angrepet skal være et av de kraftigste siden den aktive delen av Koreakrigen endte i 1953. En våpenhvile ble den gang inngått, men det aldri ble etablert en varig fredsavtale etter at kamphandlingene opphørte, og landene har derfor formelt sett vært i krig siden.

I etterkant av nattens hendelser har de to landenes retorikk mot hverandre blitt intensivert.

Nord-Korea har sagt at de vil komme med en «nådeløs militært gjengjeldelse» hvis Sør-Korea beveger seg så mye som «0,001 millimeter» over grensen. Sør-Korea sier på sin side at hevnen vil bli enorm dersom Nord-Korea angriper igjen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks