Hovedinnhold

Nord-Koreas neste leder vist frem i massiv parade

(VG Nett) Sittende enevelder i Nord-Korea, Kim Jong-il, skal overlate makten til sin yngste sønn. Søndag var «Lille-Kim» med faren på jobb.

Denne saken handler om:

Fakta om Nord-Korea

  • Opprettet i 1948. Landets første leder: Kim Il-sung
  • Etter Kim Il-sungs død i 1994 overtok sønnen Kim Jong-il, men Kim Il-sung er fortsatt «president på evig tid».
  • 22,6 millioner innbyggere. De lever under et svært strengt regime, og lider under kronisk matvaremangel.
  • Landet er formelt fortsatt i krig med Sør-Korea, og anklages for å ha senket et sørkoreansk marinefartøy i mars.
  • Nord-Korea erklærte seg som atommakt i 2005 og foretok en prøvesprengning i 2006. Landet arbeider også med å utvikle langdistanseraketter.

    Kilder: NTB, Store norske leksikon, Wikipedia, Amnesty International

Omgivelsene var oveveldende: tusenvis av kvinnelige og mannlige soldater marsjerte til hanemarsjens stramme mønster, korpsmusikken gjallet i gatene, stridsvogner rullet inn i hovedstaden Pyongyang og soldatmengden formerte en mosaikk av det nordkoreanske flagget på den åpne plassen foran presidentpalasset.

Er du i Nord-Korea?Da ønsker VG Netts journalister kontakt med deg

Fra en balkong hilste Kim Jong-il og hans yngste sønn Kim Jong-un menneskemengden sammen med flere av landets militære ledere. Kim Jong-un, som var kledd i en sivil blå uniform, klappet, vinket og dro på smilebåndet flere ganger. Fredag bekreftet den sittende diktatoren at det er sønnen som skal overta makten når han selv er borte.

LES OGSÅ:Nord-Korea - landet der fuglene ikke synger

- Spekulasjonenes tid over

Nord-Korea-eksperten Geir Helgesen fra Universitetet i København følger militærparaden fra et hotellrommet i Beijing. Det er bare to dager siden han var i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

- Alt sto i forberedelsenes tegn. Det var et stort masseopptrinn. Folk legger ned en stor innsats for å markere fortsettelsen av det styret de har nå, sier Helgesen til VG Nett.

- Hva betyr det at Kim Jong-ils sønn Kim Jong-un deltar på paraden og at bilder av ham går verden rundt?

- Det betyr at vi kan slutte å spekulere på hvem som tar over Nord-Korea, slik vi har gjort det siste året. Også kinesiske medier fokuserer nå på Kim Jong-un. Det vi kan spekulere på nå, er om hans overtakelse vil medføre kontinuitet eller endringer, sier Helgesen.

Kim Jong-un antas å være født i enten 1983 eller 1984, og har tidligere blitt kalt «mannen uten ansikt» siden offentligheten ikke har sett bilder av ham før nylig. Han ble nylig utnevnt til firestjernes general og har flere viktige stillinger i kommunistpartiet.

MILITÆRPARADE: Dagens parade var preget av hanemarsj. Foto: AP Photo/KRT via APTN
MILITÆRPARADE: Dagens parade var preget av hanemarsj. Foto: AP Photo/KRT via APTN

Når sønnen en dag tar over makten vil Kim-dynastiet gå inn i tredje generasjon som styrer Nord-Korea.

- Enkelte har vært overrasket over at Kim Jong-un ikke har vært ikledd militæruniform på paraden. Hva er årsaken til det?

- At han ble utpekt som firestjernes general er mer et symbol. Han blir ikke regnet som en profesjonell militær, sier Helgesen.

BILDESPESIAL:Nord-Korea feirer 65 år med kommunisme

Enorme kontraster

Kommentatorer tror hovedformålet med dagens massive militærparade var å presentere den fremtidige lederen for offentligheten. Offisielt er paraden et ledd i feiringen av det nordkoreanske kommunistpartiets 65-årsdag. Den regnes for å være den største i landet på flere år.

FARENS ETTERFØLGER: Kim Jong-un. Foto: AP Photo/KRT via APTN
FARENS ETTERFØLGER: Kim Jong-un. Foto: AP Photo/KRT via APTN

«Kim Jong Il! Beskytt ham til døden!», «Kim Jong Il, la oss gå sammen for å beskytte ham!», ropte de tusenvis av soldatene til den 68-årige diktatoren. Det nord-koreanske militæret har en styrke på tilsammen 1,2 millioner soldater i et land som er fylt av sterke kontraster.

VGTV:Se videobilder fra den gigantiske militærparaden

Mens sentralmakten mesker seg i all verdens luksus, dør innbyggerne av sult og fattigdom i det vanstyrte landet. I en større reportasje i dagens VG forteller Røde Kors om sine opplevelser i landet. De har sett små gutter sitte i veikanten og spise ting de finner i grusen, og vært på barnehjem der de ikke har tilgang på melk som de kan gi til de nyfødte babyene.

SAMLESIDE:Les flere nyheter fra Nord-Korea her

Direktesendt parade

EKSPERT: Geir Helgesen. Foto: Nordic Institute of Asian Studies
EKSPERT: Geir Helgesen. Foto: Nordic Institute of Asian Studies

For første gang sendes militærparaden live på internasjonalt fjernsyn. BBC er en av dem som har journalister i landet. Helgesen mener det er to årsaker til dette:

- Internt er symbolpolitikk viktig. Markeringen forteller folket at styret er sterkt og at det ikke er noe vakling. Det betyr også mye at en kinesisk delegasjon på toppnivå sitter ved siden av Kim Jong-il. Det gir signaler om at folk kan ta det med ro, at man er på rett vei og at Kina backer landet opp.

- Den andre årsaken er at de ønsker å formidle til omverden at samtidlig som landet er svakt økonomisk, er man i stand til å forsvare seg.

- Mitt inntrykk etter å ha snakket med folk i det nordkoreanske utenriksdepartementet, handelsdepartementet og andre departementer, er at det er viktig for landet å utvikle forholdet til resten av verden. Landet mangler teknologi, har dårlig økonomi, folk mangler utdannelse, og håper å få hjelp. Nordkoreanere har gjerne lyst til å diskutere alle spørsmål med omverden, men føler at Sør-Korea, vestlige land og mediene fokuserer på det negative. Vesten insisterer på å endre landets styreform. Det liker ikke Nord-Korea, sier Helgesen.

LES OGSÅ:Kim Jong-un deltok på militærøvelse

DØDE: Avhopperen Hwang Jang-yop ble søndag funnet død i Sør-Korea. Foto: AP
DØDE: Avhopperen Hwang Jang-yop ble søndag funnet død i Sør-Korea. Foto: AP

Avhopper funnet død

Samtidig som militærparaden ble arrangert i hovedstadens gater, ble den høyest rangerte nordkoreanske tjenestemannen som noen gang har flyktet til Sør-Korea funnet død. Hwang Jang-yop (87) ble funnet død på badet sitt, og ifølge en sørkoreansk TV-stasjon ser det ut som om han har blitt rammet av et hjerteattakk.

87-åringen var tidligere partisekretær i det nordkoreanske kommunistpartiet. I 1997 hoppet han av til Sør-Korea, hvor han har levd med politibeskyttelse på en hemmelig adresse. Han har mottatt flere drapstrusler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks