Hovedinnhold

Nord-Korea truer med «nådeløst angrep»

(VG Nett) Nord-Korea truer med en «nådeløst militær gjengjeldelse» hvis Sør-Koera beveger seg så mye som «0,001 millimeter» over grensen.

Denne saken handler om:

Nord-Koreas øverste militærkommando kom med advarselen tirsdag formiddag etter et angrep på Sør-Korea natten før.

DETTE HAR SKJEDD: Sørkoreanske soldater drept i angrep fra nord

En sørkoreansk øy nær den omstridte grensen i vest ble bombet, og en rekke hus begynte å brenne. Angrepet tok også livet av minst to marinesoldater og skadet et titall.

Nord-Korea angriper: Se de dramatiske bildene på VGTV! 

Mandag kveld fordømte nordkoreanske myndigheter en massiv militærøvelse som ble holdt på andre siden av grensen. Flere medier melder nå om at nattens angrep var en advarsel.

Angrepet skal være et av de kraftigste siden den aktive delen av Koreakrigen endte i 1953. En våpenhvile ble aldri skrevet under av begge parter, og landene har derfor formelt sett vært i krig siden.

Skjøt tilbake

Rundt 70 sørkoreanske boliger brant tirsdag morgen som følge av

GRAFIKK: Tom Byermoen Foto:
GRAFIKK: Tom Byermoen Foto:

angrepet fra Nord-Korea. Sør-Korea skal ha skutt tilbake, melder det offisielle sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Flere nyhetsbyråer melder at nordkoreanske militære styrker skjøt inn på en sørkoreansk øy i Gulehavet i nærheten av landenes grense i vest natt til tirsdag norsk tid.

Tykk, sort røyk dekket Yeonpueong-øya. Innbyggerne ble bedt om å evakuere, og flere skal ha flyktet i små fiskebåter, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Omkring 70 hus begynte og brenne og flere har kollapset.

- Veldig alvorlig

- Hvis det viser seg å være et uprovosert angrep, så er det veldig alvorlig, sier Geir Helgesen ved Universitetet i København.

Les også: - Kan bryte ut full krig 

Han peker spesielt på rollen den koreanske halvøya spiller for både USA og Kina.

- Man kan ikke glemme at det er 25.000 amerikanske soldater i Sør-Korea, og at landet er beskyttet av den amerikanske atomparaplyen. På den andre siden så har man Kina som har støttet Nord-Korea ved en rekke anledninger, sier Helgesen.

Han tror ikke at man kan snakke om muligheten for en atomkrig, men sier at det er få andre områder i verden der det er flere aktører med tilgang på atomvåpen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks