Hovedinnhold

Nord-Korea - landet der fuglene ikke synger

Hjelpearbeidere fortviler over nøden

I Nord-Korea har fuglene for lengst blitt til mat for millioner av sultne mennesker. Det lukkede landet mangler alt. Nå får de en ny leder - Kim Jong-Ils yngste sønn.

Denne saken handler om:

VIKTIGE HENDELSER

1912: Kim Il-Sung blir født den 15. april.

16. februar 1941: Kims sønn, Kim Jong-Il blir født – selv om han offisielt oppgis å være født året etter – i 1942.

1945: Da Japan kapitulerte i 2. verdenskrig, og den nordlige delen av Korea overga seg til Sovjetunionen, ble Kim Il-sung innsatt av Stalin som midlertidig lokal leder. Sør-Korea overga seg til USA.

1947-48: Under ledelse av Kim Il-Sung ble det opprettet en kommunistisk stat i nord med støtte fra Sovjetunionen og Kina, mens Sør-Korea dannet en midlertidig nasjonalforsamling støttet av USA. FN-overvåkede valg lot seg kun gjennomføre i Sør-Korea, hvor høyresiden vant. Etter egne valg i Nord-Korea proklamerte Kim Il-sung opprettelsen av Den demokratiske folkerepublikk Korea.

25. juni 1950: Nord-Korea angrep og erobret det meste av Sør-Korea. En FN-styrke ble opprettet, under amerikansk ledelse og med deltagelse av 16 nasjoner, for å slå tilbake angrepet. Dette var starten på Koreakrigen.

1953: Frontlinjen stabiliserte seg ved den 38. breddegrad. Her ble det dannet en demilitarisert som grense mellom Nord- og Sør-Korea. Men noen fredsavtale ble aldri undertegnet, så formelt sett er Nord- og Sør-Korea fortsatt i krig.

1970-tallet: Kim Il-sung lanserte den såkalte juche-doktrinen, som innebærer at landet skal være selvforsynt med varer og tjenester. Den brukes ennå, og Nord-Korea produserer 95 prosent av eget forbruk. Økonomisk ble landet Kim Il-Sung helt avhengig av støtte fra Sovjetunionen.

1983 eller 1984: Kim Jong-Ils yngste sønn blir født, og får navnet Kim Jong-un. I offisielle biografier oppgis nå fødselsåret til 1982.

1991: Sovjetunionen ble oppløst, og Nord-Korea mistet all støtte, slik at økono

8. juli 1994: Kim Il-sung døde, og sønnen Kim Jong-il overtok gradvis styringen av landet. Etter hvert ble han utnevnt til statsoverhode.

1995-1998: Nord-Korea rammet av en omfattende hungersnød. Landets myndigheter bekreftet at over 200 000 mennesker døde av sult. Men anslagene fra mer troverdige aktører/organisasjoner er langt høyere; fra 600 000 til 3,5 millioner døde. Amnesty hevdet i 2003 at 13 millioner nordkoreanere led av underernæring.

2000: Som første sørkoreanske leder besøkte Kim Dae-jung landet og møtte Kim Jong-Il.

9. oktober 2006: Nord-Korea testet for første gang atomvåpen i en underjordisk detonasjon – til stor internasjonal motstand.

2008: Det blir internasjonalt antatt at Kim Jong-Il har vært rammet av slag og at han er alvorlig syk, blant annet skal han ha diabetes.

2009: Nord-Korea gjennomfører nok en kjernefysisk prøvesprengning, nok en gang til omfattende internasjonale protester.

27. september 2010: Kim Jong-Un blir utnevnt til Daejang – firestjerners general. Han blir også utnevnt til viseformann i den mektige Sentrale militærkommisjonen, og som medlem av Sentralkomiteen i det statsbærende Koreas arbeiderparti.

Den lille gutten i den slitte røde jakken huker seg sammen der han sitter i veikanten utenfor Pyongyang. Han pirker i jorden, finner noe, og putter det i munnen. Han er en av mange millioner som sulter i det kommunistiske og isolerte Nord-Korea.

Guttungen, på bildet på forrige side, ble fanget på kameraet til Røde Kors-fotograf Olav A. Saltbones tidligere i år. Da delegasjonen fra hjelpeorganisasjonen suste forbi på vei tilbake igjen tre timer senere, tuslet pjokken fortsatt rundt i veikanten og lette etter korn, eller noe annet spiselig som kunne tenkes å ha falt av biler på vei til hovedstaden.

BILDESPESIAL:Nord-Korea feirer 65 år med kommunisme

Den lille gutten er ikke alene om å lete fortvilt etter mat i det lukkede landet - det siste virkelige kommunistdiktaturet i verden.

Trolig er om lag åtte millioner nordkoreanerne, én tredjedel av befolkningen på om lag 24 millioner, underernært. Det er tegn på den permanente humanitære krisen den isolerte kommuniststaten befinner seg i.

- Landet mangler mat, medisiner, nesten alt. De er rammet av flom og avskoging, drikkevannet er ødelagt mange steder. Det er hjerteskjærende å se nøden, særlig den som rammer barn. Jeg får nesten vondt når jeg tenker på det, sier generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors.

Han besøkte Nord-Korea i mars, og opplevde den humanitære katastrofen på nært hold. Han så sykehus uten elektrisitet, med minus 12 grader innendørs, han så leger og sykepleiere som ikke hadde de mest nødvendige medisiner, og han så barnehjem som ikke hadde mat nok å gi de små.

Røde Kors er en av de viktigste hjelpeorganisasjonene i det isolerte samfunnet, der slett ikke alle som ønsker det, slipper til for å bedre forholdene for innbyggerne.

LES OGSÅ:Nord-Koreas arvtaker viste seg offentlig

Monarki

Den engelske professoren Aidan Foster-Carter har i mer enn 35 år studert Nord-Korea, på så nært hold som mulig.

Han kaller landet et kommunistisk monarki.

I mer enn 60 år, siden 1947, har landet vært styrt av to personer, og deres håndplukkede støttespillere.

Kim Il-Sung, den store lederen, ble den første statssjefen da Korea-halvøya ble delt etter andre verdenskrig. Etter ham overtok sønnen Kim Jong-Il. Og snart er det barnebarnets tur.

For en drøy uke siden ble Kim Jong-Un, den yngste sønnen til Kim Jong-Il, vist frem offentlig for første gang. Han ble utnevnt til firestjerners general, og til viseformann i den mektige sentrale militærkomiteen.

Fredag denne uken ble det i følge nyhetsbyrået AP bekreftet på nordkoreansk TV at Kim Jong-Il vil bli Nord-Koreas nye leder. Det skal være en høyt rangert embetsmann i Nord-Koreas ledende kommunistparti som kommer med opplysningene.

- Vi har jo ventet ganske lenge på dette, ryktene har gått i nærmere to år. De gjør det alltid på den måten, spørsmålet har bare vært hvem av sønnene som skulle få nikket. Nå blir det altså den yngste, sier Aidan Foster-Carter, professor emeritus ved universitet i Leeds.

I svært mange år har Kim Jong-Ils yngste sønn vært en godt bevart hemmelighet.

- Vi ante ikke at han fantes. Vi visste om de to eldste sønnene, men trodde inntil for noen få år siden at Kim ikke hadde flere barn. Men nå er det altså yngstemann som er utpekt til å arve riket, sier Foster-Carter.

LES OGSÅ:Viste frem Kim Jong-un i massiv militærparade

Frimerke

Bare dager etter at Kim Jong-Un ble vist frem offentlig for første gang, fulgte han sin far på en stor militærparade. Og sist onsdag rapporterte avisen The Times at den unge mannens ansikt var å finne på et nylig utgitt frimerke i Nord-Korea.

Hemmelighetskremmeriet rundt arverekkefølgen i det nordkoreanske dynastiet viser til fulle hvor lukket regimet i Pyongyang virkelig er.

Landets befolkning får ikke vite noe som helst som ledelsen ikke vil at de skal vite - uansett hva det måtte dreie seg om.

Og svært mye av det som slipper gjennom av informasjon er vinklet og fordreid til det ugjenkjennelige. Det kan Gjermund Hagesæter, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet bekrefte. Han var så nysgjerrig på det lukkede landet at han og kona dro på ferie dit sist sommer, den siste uken i juli.

Det ble en ganske trist, men samtidig tankevekkende opplevelse.

- På flyet lå det et magasin i stollommen, jeg knabbet det med meg da vi gikk. Det var på engelsk, og vi kunne lese om hvor enestående bra alt var i Nord-Korea. I Sør-Korea derimot, var det forferdelige forhold, ble vi fortalt. Og sånn fortsatte historieskrivingen under hele oppholdet, forteller Frp-politikeren. På TV viste de utenriksinnslag som stort sett bare dreide seg om krig og naturkatastrofer.

Nord-Korea hadde ingenting å misunne noe annet land, ble det påstått.

- Det slår meg at hvis dette er det de forteller til turister som kommer utenfra, hva sier de da til sine egne?

- Hvorfor dro du til Nord-Korea? Det er jo ikke noe typisk ferieland.

- Jeg hadde lenge vært nysgjerrig på landet. Jeg visste nesten ingen ting om det, hadde bare sett TV-damen som i reportasjer i vestlige medier sitter og skriker ut nyhetene. Og siden det er verdens mest isolerte land trodde jeg ikke det var mulig å dra dit på ferie. Men så fikk jeg høre at det var mulig å få visum, om man reiste inn via Beijing.

LES OGSÅ:Nord-Korea åpen for familiegjenforening

Trekjerrer

Også Hagesæter fikk mange bevis på at Nord-Korea mangler det aller meste.

- At befolkningen sulter var ikke vanskelig å se. Jeg tror ikke jeg så ett overvektig menneske den uken vi var der, jo eldre de var, desto tynnere var de. Vi så folk som kom slepende med store sekker fylt med løv, blader og gress på ryggen. De vi snakket med fortalte at de blandet det i risen for å drøye maten, forteller han.

STRAM LINJE: Hanemarsj i Pyongyang 10. oktober i forbindelse med at "Lille-Kim" ble vist frem. Offisielt er paraden et ledd i feiringen av det nordkoreanske kommunistpartiets 65-årsdag. Foto: AP
STRAM LINJE: Hanemarsj i Pyongyang 10. oktober i forbindelse med at "Lille-Kim" ble vist frem. Offisielt er paraden et ledd i feiringen av det nordkoreanske kommunistpartiets 65-årsdag. Foto: AP

Ifølge Hagesæter fikk han og kona en lang rekke beviser på at Nord-Korea ikke bare mangler mat.

- Vi kjørte for eksempel på en åttefelts motorvei der bussen vi satt i var det eneste som beveget seg. På andre store veier gikk det okser som dro etter seg gammeldagse trekjerrer med trehjul.

Men aller verst var mangelen på uttrykk hos dem vi møtte. Folk virket skremte, redde, apatiske, uten mimikk - uten håp eller tro på fremtiden. Det var skremmende, sier Gjermund Hagesæter.

Demokratiske rettigheter eksisterer ikke i Nord-Korea.

En av FNs fremste eksperter på menneskerettigheter, Vitit Muntarbhorn, hevder at regimet i Nord-Korea har omgjort landet til et eneste stort fengsel. Han har tidligere bedt FNs sikkerhetsråd og Den internasjonale straffedomstolen ICC om å gripe inn overfor landet.

SULTEN: En gutt sitter i veikanten å spiser ting han finner på bakken. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors
SULTEN: En gutt sitter i veikanten å spiser ting han finner på bakken. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

I en rapport anklager Muntarbhorn den herskende eliten i Nord-Korea for å bruke frykt som sitt fremste våpen i undertrykkingen av befolkningen. FN må gå mer aktivt til verks for å hjelpe nordkoreanerne, krever han.

- Myndighetene bør stilles til ansvar for grove og omfattende overgrep mot sivilbefolkningen. Bruddene på menneskerettighetene i Nord-Korea kan beskrives som uten sidestykke, heter det i Muntarbhorns rapport.

- Regimet klamrer seg til makten, og det skjer på sivilbefolkningens bekostning, mener han.

LES OGSÅ:Nord-Korea beslagla Kim-biografier i Burma

Atomvåpen

Og samtidig som befolkningen sulter og mangler det aller mest nødvendige, brukes enorme summer og ressurser på å utvikle moderne atomvåpen - og på å holde vanvittig store væpnede styrker.

Ifølge vestlige anslag har Nord-Korea rundt en million mann under våpen - verdens største stående hær målt etter folketallet.

Mye av den situasjonen Nord-Korea står oppe i, skyldes sammenbruddet i Sovjetunionen for om lag 20 år siden. Da stanset pengestrømmen fra Moskva opp, og tilgangen på varer og tjenester tørket sterkt inn.

- Dette virket også negativt inn på den politiske situasjonen, ettersom alle utenforstående som kunne hatt en viss innflytelse i Nord-Korea trakk seg unna. Nå er det kun Kina som har enn viss påvirkning, sier professor Foster-Carter.

MØTTE FOLKET: Kim Jong Un (t.h) ble vist frem i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang sammen med sin far, statslederen Kim Jong Il. Foto: AP Photo/KRT via APTN
MØTTE FOLKET: Kim Jong Un (t.h) ble vist frem i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang sammen med sin far, statslederen Kim Jong Il. Foto: AP Photo/KRT via APTN

- Hvor går Nord-Korea fra situasjonen slik den er i dag?

- Det er et godt spørsmål, det blir stort sett spekulasjoner. Regimet har nok en politikk, selv om de ikke trenger det for å holde seg ved makten. Vi ser jo hvordan de opptrer i forhold til omverdenen i atomspørsmålet, og i forhold til sine egne innbyggere. Det finnes nok noen mer reformvennlige personer med en viss innflytelse, og det gir et visst håp. Men de må gjøre mer, våge mer og bli langt flere før det kan få noen innvirkning, sier Aidan Foster-Carter.

Pengemangelen i Nord-Korea har ført til at regimet bokstavelig talt rundstjal sin egen befolkning sist høst. En angivelig valutareform skulle erstatte de gamle pengene med nye. Men regimet sørget for at de pengene som ble samlet inn ble konfiskert, ved at folk bare fikk ti prosent tilbake av de verdiene de hadde spart opp.

- Folk syntes selvfølgelig at regimet opptrådte som rene gangstere, men alle protester ble slått ned, forteller Foster-Carter.

LES OGSÅ:Nord-Korea bekrefter at sønn arver makten

Hjernevasket

Mange har undret seg over at Nord-Koreas 23 millioner innbyggere finner seg i å leve under de forferdelige forholdene. Gjermund Hagesæter tror de fleste av dem ikke vet at de har det verre enn andre.

- De tutes ørene fulle med at alt er så bra i deres land, og så ille i resten av verden. Selv om det skulle skje en overraskende utvikling, slik at regimet faller, så vil det ta skrekkelig lang tid før Nord-Korea blir et land å regne med i verdenssamfunnet.

Slik jeg ser det, er befolkningen så indoktrinert og hjernevasket at det vil kreves stor innsats og ta mye tid før de kan få tilbake troen på seg selv og sin egen innsats, mener stortingspolitikeren.

- Regimet i Nord-Korea er spik, spenna gærne, og på ett eller annet tidspunkt må dette sprekke. Å se et sånt styre på nært hold i år 2010 er både skremmende og rart. Og jeg har fortsatt vondt når jeg tenker på hvordan menneskene har det. De er utsatt for et rent skrekkvelde, et terrorregime. Det er ikke til å tro at noe sånt kan få lov til å eksistere i vår tid, sier en rystet Frp-politiker.

FORTVILET: Barna ligger tett på barnehjemmet for barn mellom 0 og 4 år i Sariwon by som ligger i Nord Hwanghae- provinsen. Barnehjemmet som har kapasitet for 200 barn har 252 barn for øyeblikket. Mange av barna har utslett og sår på kroppen. De nyfødte barna får risgrøt fordi de ikke har tilgang på melk. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors
FORTVILET: Barna ligger tett på barnehjemmet for barn mellom 0 og 4 år i Sariwon by som ligger i Nord Hwanghae- provinsen. Barnehjemmet som har kapasitet for 200 barn har 252 barn for øyeblikket. Mange av barna har utslett og sår på kroppen. De nyfødte barna får risgrøt fordi de ikke har tilgang på melk. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

For Børge Brende og Røde Kors er situasjonen enklere: De er opptatt av å redde liv, og hjelpe mennesker i nød.

- Vi bruker rundt 15 millioner kroner i året i Nord-Korea. Pengene går til treplanting, til renseanlegg for vann, til utdanning av lokale førstehjelpere, og til mat og medisiner, blant annet.

Hvor lenge Røde Kors kommer til å bli i Nord-Korea, vet ikke Brende i dag.

- Vi blir der inntil videre. Det er ikke noe som tyder på at de humanitære problemene i landet kommer til å forsvinne.

SAMLESIDE:Les flere nyheter om Nord-Korea

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks