Hovedinnhold

Nord-Korea ber om matvarehjelp fra FN

BER OM EN HÅND: Nord-Koreas leder, Kim Jung-Un, holder vanligvis landet lukket, men etter oversvømmelser i sommer har han tillatt utsendte fra FN å inspisere behovet for nødhjelp. Foto: Reuters
BER OM EN HÅND: Nord-Koreas leder, Kim Jung-Un, holder vanligvis landet lukket, men etter oversvømmelser i sommer har han tillatt utsendte fra FN å inspisere behovet for nødhjelp. Foto: Reuters
Det lukkede landet Nord-Korea har bedt om umiddelbar matvarehjelp etter de store oversvømmelsene i sommer, ifølge FN.

Denne saken handler om:

FN-tjenestemenn i hovedstaden Pyongyang har besøkt de rammede områdene, og sier behovet for mat er kritisk, melder BBC ifølge NTB.

Ifølge nordkoreanske statlige medier døde minst 119 personer, og titusenvis ble gjort hjemløse av flommen.

Skader på landets infrastruktur og jordbruksområder har rammet hardt landets fra før av svært alvorlige matvaresituasjon.
Flere nødhjelpsorganisasjoner har allerede begynt å samle inn forsyninger og penger.

Torsdag kunngjorde Røde Kors at de bidrar med over 300.000 dollar til flomofrene. Flommen kommer som følge av kraftig uvær med mye nedbør og vind den siste uka.

Avlinger forsvant

I tillegg til de omkomne er 134 blitt skadd, melder landets offisielle nyhetsbyrå KCNA. Over 30.000 hektar med avlinger skylt bort eller oversvømt.
Bilder av jorder satt under vann og av folk som vasser i vann til livet eller søker tilflukt på hustak, er offentliggjort av KCNA.

Tiår med avskoging, som skyldes vedsanking og rydding av skog til dyrket mark, har gjort landet svært sårbart for flom og skred.

Nord-Koreas befolkning gjennomgikk en sultkatastrofe på 1990-tallet, og landet er avhengig av utenlandsk hjelp for å brødfø befolkningen.

I november i fjor anslo FN at tre millioner nordkoreanere ville trenge hjelp for å få nok mat i år.

Dør på gløtt

Under tidligere flomkatastrofer har nordkoreanerne åpnet døra så vidt på gløtt. Men landets atom- og rakettprogrammer kommer stadig i veien for forsøkene på å få landet ut av isolasjonen.
I februar inngikk USA en avtale om å sende 240.000 tonn med mat til Nord-Korea i bytte mot at landet innstiller utprøvingen av atomvåpen og raketter.

Men amerikanerne brøt avtalen da den nordkoreanerne gjennomførte en rakettoppskyting i april.
Internasjonale sanksjoner og et dårlig fungerende distribusjonssystem bidrar til landets kroniske matkrise

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks