Hovedinnhold

Nord-Korea bekrefter: Har prøvesprengt hydrogenbombe

<p>SIGNERTE: Dette stillbildet gitt ut av den statlige TV-kanalen KRT skal angivelig vise Kim Jong-un i det han skriver under sin beordring om å prøvesprenge en hydrogenbombe. Tv-kanalen hevder det er tatt 3. januar i år</p>

SIGNERTE: Dette stillbildet gitt ut av den statlige TV-kanalen KRT skal angivelig vise Kim Jong-un i det han skriver under sin beordring om å prøvesprenge en hydrogenbombe. Tv-kanalen hevder det er tatt 3. januar i år

Foto: KRT
Nord-Korea kunngjorde natt til onsdag at landet har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Denne saken handler om:

Fakta om hydrogenbomber

* En hydrogenbombe er et kjernefysisk våpen, også kalt fusjonsbombe.

* Ved en sammensmelting, fusjon, av lette atomkjerner skjer det en voldsom energiutvikling i bomben.

* Hydrogenbomben er langt kraftigere enn atombomber.

* Foruten skadevirkninger som direkte følger av eksplosjonen, vil bomben som ved andre kjernevåpen også gi skader på grunn av radioaktiv stråling.

* Den ungarske fysikeren Edward Teller regnes som hovedansvarlig for utviklingen av hydrogenbomben.

* Den første prøvesprengning ble foretatt 31. oktober 1952 ved Marshalløyene i Stillehavet.

* Den kraftigste hydrogenbomben som hittil er detonert, er tsar Bomba, som ble sprengt av Sovjetunionen 30. oktober 1961.

(Kilde: Ritzau/Store norske leksikons nettutgave – snl.no)/NTB

Da det i tretiden natt til onsdag kom melding om at et jordskjelv var registrert i nærheten av en testbase for atomvåpen i Nord-Korea, ble det raskt spekulert i om landet kunne ha utført sin fjerde atomprøvesprengning.

Nord-Korea varslet kort tid etter at de ville komme med en spesiell kunngjøring, og klokken 04.30 norsk tid annonserte statlig fjernsyn at landet har gjennomført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Les: Derfor er hydrogenbomber farligere enn atombomber

En slik bombe er langt kraftigere enn en atombombe, og testversjonen skal ha vært en «miniatyrutgave» som ble detonert klokken 10 lokal tid.

Etter kunngjøringen ble det vist bilder av dansende, jublende og applauderende folkemengder.

«Dersom det ikke kommer en invasjon mot vår suverenitet vil vi ikke bruke atomvåpen», melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Fjerde kjente prøvesprengning

Jordskjelvet ble målt til 5,1 av både sørkoreanske og amerikanske myndigheter, og hadde sitt episenter 48 kilometer fra den nordøstlige byen Kilju, der atomtestbasen Punggye-ri ligger. Ved basen har nordkoreanerne utført testsprengninger i oktober 2006, i mai 2009 og i februar 2013 da et lignende skjelv som også ble målt til 4,9 ble utløst.

Les også: Tror dette er Kim Jung-uns hemmelige atom-tunnel

Meteorologisk institutt i Sør-Korea mener onsdagens skjelv fant sted nær like under bakken, mens det amerikanske jordskjelvsenteret, USGS, opplyser at det hadde en dybde på 10 kilometer.

Fakta om Nord-Korea

* Nord-Korea, offisielt Den demokratiske folkerepublikken Korea, dekker den nordlige halvdelen av Koreahalvøya.

* Politisk er landet et strengt diktatur, styrt av kommunistpartiet, Koreas Arbeiderparti.

* Staten ble opprettet i 1948, og landets første leder fra samme tidspunkt var Kim Il-sung. Etter Kim Il-sungs død i 1994 overtok hans sønn Kim Jong-il. Da han døde i 2011, tok sønnen Kim Jong-un over.

* Nord-Korea prøvesprengte sin førte atombombe i 2006, og har senere sprengt ytterligere to bomber. Dette har ført til FN-sanksjoner mot landet.

* I januar opplyste Nord-Korea på statlig TV at landet har utført en prøvesprengning av en hydrogenbombe.

* Nord-Korea har flere ganger også prøveskutt raketter, noen dem med en rekkevidde på langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd pålagt dem, men landet har trolig ikke atomsprengladninger små nok til å kunne bæres av rakettene.

* Nord-Korea har flere ganger truet med at de i framtiden vil kunne angripe USA og Sør-Korea med atomvåpen. Leder Kim Jong-un hevder samtidig at dette vil skje kun hvis landets suverenitet trues.

Kilder: NTB, Store norske leksikon

Japan fordømmer nå prøvesprengningen og kaller den en alvorlig trussel mot Japans sikkerhet.

– Dette er et klart brudd med resolusjonen til FNs sikkerhetsråd og et alvorlig utfordring for arbeidet mot spredning av kjernefysiske våpen, sier statsminister Shinzo Abe ifølge CNN.

Kinesere evakuert

Kinesere som bor like ved den nordkoreanske grensen, er ifølge kinesiske medier evakuert etter å ha kjent rystelser fra det Nord-Korea hevder er prøvesprenging av en hydrogenbombe. Det melder NTB.

Ifølge den kinesiske statskanalen CCTV kunne folk i området tydelig føle rystelsene onsdag morgen.

I Yanji i Jilin-provinsen sier innbyggere at de så pulter og stoler riste i flere sekunder, og at ansatte ble evakuert fra enkelte kontorer.

På en videregående skole ble elevene sendt hjem under en eksamen etter at bakken i skolegården revnet.

Det seismologiske observatoriet NORSAR sier deres målinger tyder på at det har vært en kjernefysisk sprengning i Nord-Korea.

– Vi har sett signaler fra Nord-Korea som indikerer at det har vært en kjernefysisk sprengning, sier seismolog i Norsar Tormod Kværna til NTB.

Han kan ikke si om sprengningen observatoriet har registrert er forårsaket av en hydrogenbombe eller ikke.

– Vi ser at det har vært en sprengning, men på det nåværende tidspunkt vet vi ikke om det er en hydrogenbombe eller noe annet, sier Kværna til NTB.

Sør-Korea sår tvil om hydrogenbombetest

Sørkoreansk etterretning sier at det som ble prøvesprengt i Nord-Korea onsdag, muligens ikke er en hydrogenbombe, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Sør-Koreas meteorologiske institutt melder samtidig at det ikke er målt noen stråling etter det Nord-Korea hevder er en vellykket prøvesprengning av en hydrogenbombe. 

Det amerikanske forsvaret: Nord-Koreas atomraketter kan nå USA

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har flere ganger skrytt uhemmet av landets avanserte atomvåpenprogram.

– Æraen hvor USA kunne utpresse oss med atombomber er borte for alltid. USA er ikke lenger en trussel mot oss eller et land vi frykter. Nå er vi kilden til deres frykt, uttalte Kim blant annet i en tale i juli i fjor.

Ifølge «sitt eget» nyhetbyrå KCNA har diktatoren også tidligere hintet om at den ekstremt kraftige bomben er tilgjenglig for ham.

Norge fordømmer prøvesprengning

 Utenriksminister Børge Brende fordømmer Nord-Korea, som hevder å ha utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

– Nord-Korea sier de har foretatt en prøvesprengning av en hydrogenbombe. Dette er en alvorlig trussel mot global sikkerhet og fordømmes på det sterkeste, sier Brende til NTB.

FNs sikkerhetsråd har innkalt til hastemøtet etter Nord-Koreas kunngjøring. Det er viktig, mener Brende.

– Nord-Korea er et av de mest uforutsigbare regimene i verden. De viser nå at de har kunnskapen til å prøvesprenge kjernefysiske våpen. Vi vet ikke hva regimets neste trekk er. Det er derfor ikke bare en regional trussel, men en global, sier han.

Brende håper Sikkerhetsrådets 15 medlemsland kan bli enig om å fordømme prøvesprengningen.

– Prøvesprengningen bryter med ikkespredningsavtalene og Sikkerhetsrådets resolusjoner, sier utenriksministeren til NTB.

VG/NTB


<p>BASE: Tidligere har Nord Korea trolig utført tre atomprøvesprengninger ved Punggye-ri, som her er avbildet på et satelittfoto fra april 2012.<br/></p>

BASE: Tidligere har Nord Korea trolig utført tre atomprøvesprengninger ved Punggye-ri, som her er avbildet på et satelittfoto fra april 2012.

Foto: Uncredited, Ap

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks