Hovedinnhold

Korea-ekspert: - Kan bryte ut full krig

(VG Nett) - Hvis det viser seg å være et uprovosert angrep, så er det veldig alvorlig, sier seniorforsker Geir Helgesen.

Denne saken handler om:

Tirsdag ettermiddag lokal tid ble det skutt en rekke artillerigranater mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong i Gulehavet. To sørkoreanske soldater ble drept, og rundt 70 boliger ble satt i brann.

VGTV: De første videobildene fra Sør-Korea 

Angrepet kan vise seg å være det første steget mot full krig på den koreanske halvøya. Det frykter seniorforsker og Korea-ekspert Geir Helgesen ved Københavns universitet.

- Veldig alvorlig

- Hvis det viser seg at dette faktisk er et uprovosert angrep, så er det veldig alvorlig. Jeg vurderer det dithen at det er det mest alvorlige som har skjedd siden Koreakrigen, sier Helgesen til VG Nett.

ER DU I SØR- ELLER NORD-KOREA? TA KONTAKT MEDVG NETT !

Han peker spesielt på rollen den koreanske halvøya spiller for både USA og Kina.

Les også: Sørkoreanske hus brenner etter angrep fra nord 

- Man kan ikke glemme at det er 25.000 amerikanske soldater i Sør-Korea, og at landet er beskyttet av den amerikanske atomparaplyen. På den andre siden så har man Kina som har støttet Nord-Korea ved en rekke anledninger, sier Helgesen.

Tviler på atom-utvikling

Han tror ikke at man kan snakke om muligheten for en atomkrig, men sier at det er få andre områder i verden der det er flere aktører med tilgang på atomvåpen.

Les også: - Ingen tiltak for nordmenn i Sør-Korea 

SKUE: Sørkoreanere ser på røyken som stiger opp fra Yeonpyeong-øya mot grensen til Nord-Korea. Foto: AP Photo/Yonhap
SKUE: Sørkoreanere ser på røyken som stiger opp fra Yeonpyeong-øya mot grensen til Nord-Korea. Foto: AP Photo/Yonhap

- Jeg er veldig spent på å høre hvordan nordkoreanske myndigheter kommenterer denne hendelsen. Deretter er det Kinas reaksjon som er mest interessant. Selv om Kina har støttet Nord-Korea i mange spørsmål, så er det ikke gitt at forholdet holder gjennom dette, sier han.

- Fryktelig trist

Personlig er han svært overrasket over denne utviklingen. Han var selv i Nord-Korea for kort tid siden, og mener man var i ferd med å nå et punkt der nye samtaler var mulig.

- Dette er fryktelig trist. Det er ergelig, og det er en farlig utvikling. Det er trist fordi det var tegn til at partene kunne møtes til forhandlinger. Det er ergelig for hver gang man får en hendelse som dette, hvor utviklingen går baklengs. Og det er farlig fordi dette er noe som kan utvikle seg til en krig, sier Helgesen.

Finnes krigshissende krefter

Helgesen sier at det på begge sider av grensen finnes krefter som ønsker en konflikt. I sør er det mange flyktninger fra Nord-Korea, og disse ønsker et oppgjør med diktaturet.

Les også: Angrep skaper børsfrykt 

- Det finnes krefter i både sør og nord som er mer interessert i militær konfrontasjon enn dialog. Det er mange av disse kreftene som er flyktninger fra nord. De vil kreve at det sørkoreanske militæret svarer minst like hardt, og da nærmer vi oss en situasjon der krigen står for tur, sier Helgesen til VG Nett.

JAPAN: På en elektronikkbutikk i sentrum av Tokyo følger folket spent med på utviklingen i Sør-Korea. Foto: Ap Photo/Shizuo Kambayashi
JAPAN: På en elektronikkbutikk i sentrum av Tokyo følger folket spent med på utviklingen i Sør-Korea. Foto: Ap Photo/Shizuo Kambayashi

Korea-eksperten sier han selv ikke tror det kommer til å bli noen krig. Til det er konsekvensene for store.

- Vi må vente og se hva USA sier, og ikke minst hva Kina sier. Kina er den eneste makten som har holdt sin hånd over Nord-Korea, men det gjør de ikke for enhver pris. Det finnes ingen som kan akseptere et angrep på et annet land med bakgrunn i en militærøvelse, sier Helgesen.

Tviler på krig

- Min vurdering, selv om jeg er veldig negativt overrasket over det som skjer, er at det ikke vil komme en eskalering av konflikten. Uten Kinas oppbakking er Nord-Korea et svakt land. Også militært. De kan ikke på noen måte hamle opp med det Sør-Koreanske militæret, sier Helgesen.

Dr. Park Young-Ho ved Korea Institute for National Unification sier at man ennå ikke kan være sikker på hva slags rasjonell grunn som ligger bak Nord-Koreas angrep. Likevel tror han Nord-Koreas intensjon er å gjøre regionen til en konfliktsone, slik at det kan føre partene til diskusjonsbordet.

- Ufattelig

- Ved å vise at de har kjernefysisk kapasitet og ved å avfyre granater i dag, tror jeg de prøver å poengtere at de er militært sterke og ikke må ses lett på. Dermed tror jeg dette er et strategisk trekk for å få samtalene om den omstridte nordgrenselinjen og fredsavtalen til å gå til deres fordel, sier han til Reuters.

Professor Zhu Feng ved Peking University kaller dagens hendelse «ufattelig».

- Dagens nyheter beviser at Nord-Korea, under uprovoserte forhold, beskjøt disse sørkoreanske øyene, sier han og fortsetter:

- Dette er en hensynsløs provokasjon. De prøver å lage et «big bang» og tvinge forhandlingene tilbake til sin favør. Det er et gammelt triks, sier han til nyhetsbyrået.

Tror på kinesisk fordømmelse

- Beijing vil fordømme handlingen som en handling mot fred og stabilitet, mener professor Zhu Feng.

Seniorrådgiver Lee Dong-Bok ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) mener angrepet er knyttet til den nylige avsløringen av Nord-Koreas program for anriking av uran.

- Det er sannsynlig at de vil gjøre sterke forsøk på å ryste USA og Sør-Korea så de vil gjøre noen innrømmelser, mener forskeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks