Hovedinnhold

- Kina vil utplassere soldater i Nord-Korea

Ifølge en sørkoreansk avis ønsker Kina å utplassere soldater i Nord-Korea for første gang siden 1994.

Denne saken handler om:

Avisen Chosun Ilbo siterer en anonym kilde fra den sørkoreanske presidentens innerste krets som sier at myndighetene i Kina og Nord-Korea har begynt samtaler om en eventuell utplassering av soldater.

LES OGSÅ: Nord-Korea truer med «nådeløst angrep»

De kinesiske soldatene vil bli utplassert i den nordøstlige byen Rason, ifølge avisen. Oppdraget skal være å beskytte kinesiske havneanlegg i den økonomiske spesialsonen Rajin-Sonbong, men en sikkerhetstjenestemann sier at målet også er å ha mulighet til å gripe inn dersom Nord-Korea destabiliseres.

Kina har, gjennom økonomiske investeringer i spesialsonen, fått tilgang til en havn i Rason. Denne gir Kina strategisk adgang til Japanhavet, og utplasseringen skal først og fremst handle om å beskytte denne.

VG SPESIAL: VG Nett følger konflikten mellom Nord- og Sør-Korea

Men dersom en strøm av nordkoreanske flyktninger skulle bevege seg mot Kinas nordøstlige provinser på grunn av destabilisering i Nord-Korea, vil soldater i Rason gi Kina mulighet til å gripe inn tidligere. De vil da kunne sende inn store militære styrker, hevder avisens kilder.

Kina har ikke hatt soldater utplassert i Nord-Korea siden 1994.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks