Hovedinnhold

FN undersøker flomområder i Nord-Korea

FLOMRAMMET: Nesten 63.000 mennesker er blitt hjemløse og 88 mennesker har omkommet etter storflommen i Nord-Korea, ifølge nyhetsbyrået KCNA. Foto: Afp
FLOMRAMMET: Nesten 63.000 mennesker er blitt hjemløse og 88 mennesker har omkommet etter storflommen i Nord-Korea, ifølge nyhetsbyrået KCNA. Foto: Afp
FN-eksperter besøker de flomrammede områdene i Nord-Korea for å vurdere hva slags hjelp folk trenger. Minst 88 mennesker er omkommet og store avlinger er ødelagt.

Denne saken handler om:

Bilder av jorder satt under vann og av folk som vasser i vann til livet eller søker tilflukt på hustak, er offentliggjort av landets offisielle nyhetsbyrå KCNA. Det meldte også at nesten 63.000 mennesker er blitt hjemløse på grunn av flommen.

FN-ansatte var mandag i møte med myndighetene i landet og fikk deres vurdering av situasjonen. Fra tirsdag av skulle eksperter reise til utsatte områder for å vurdere situasjonen.

- En respons fra FN vil bli overveid etter at gruppen har sett skadene og fått oversikt over hva de berørte innbyggerne trenger, sier Christopher de Bono, UNICEFs kommunikasjonssjef for Øst-Asia og Stillehavet.

Avlinger forsvant

Flommen kommer som følge av kraftig uvær med mye nedbør og vind den siste uka. I tillegg til de omkomne er 134 blitt skadd, melder KCNA. Over 30.000 hektar med avlinger skylt bort eller oversvømt.

Tiår med avskoging, som skyldes vedsanking og rydding av skog til dyrket mark, har gjort landet svært sårbart for flom og skred.

Flommen vil forverre den allerede alvorlige matmangelen i landet. Nord-Koreas befolkning gjennomgikk en sultkatastrofe på 1990-tallet, og landet er avhengig av utenlandsk hjelp for å brødfø befolkningen.

I november i fjor anslo FN at tre millioner nordkoreanere ville trenge hjelp for å få nok mat i år.

- Hamstrer ris

Prisen på ris har skutt i været og er blitt for dyrt for vanlige husholdninger, ifølge nordkoreanere som har flyktet. De hevder mellommenn nå hamstrer ris og beholder det på lager i håp om å tjene ekstra på økonomiske reformer regjeringen etter sigende planlegger.

Nord-Korea forblir en av de mest isolerte statene i verden, og det har ikke endret seg etter at Kim Jong-un tok over makta etter sin far for sju måneder siden.

Kim har ifølge nyhetsbyrået Reuters ennå ikke kommentert den fatale flommen, og ifølge sørkoreanske myndigheter har landet ikke bedt om internasjonal bistand.

Dør på gløtt

Under tidligere flomkatastrofer har nordkoreanerne åpnet døra så vidt på gløtt. Men landets atom- og rakettprogrammer kommer stadig i veien for forsøkene på å få landet ut av isolasjonen.

I februar inngikk USA en avtale om å sende 240.000 tonn med mat til Nord-Korea i bytte mot at landet innstiller utprøvingen av atomvåpen og raketter. Men amerikanerne brøt avtalen da den nordkoreanerne gjennomførte en rakettoppskyting i april.

Internasjonale sanksjoner og et dårlig fungerende distribusjonssystem bidrar til landets kroniske matkrise.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks