Hovedinnhold

Norad ga millioner til Panama-stiftelse

Norad har betalt ut 30 bistandsmillioner til en nederlandsk stiftelse basert i Panama. Konstruksjonen skal gjøre det lettere å overføre penger til utlandet.

Hva er et skatteparadis?

** Et skatteparadis er steder som spesialiserer seg på å la utenlandske personer og selskaper plassere penger der for å unngå beskatning i hjemlandet. 

** Eksempler på skatteparadiser er Panama, Cayman Islands og Bermuda. 

** I skatteparadis brukes ofte stråselskaper, som vil si eierselskaper uten selvstendig virksomhet, for å skjule hvem som egentlig eier pengene. Dette er ikke nødvendigvis ulovlig, men stråselskaper brukes også av terrorister og andre kriminelle for å skjule ulovlig virksomhet.

Norad forvalter nesten en seksdel av bistanden Norge gir, og mye av pengene går til prosjekter og organisasjoner i Mellom- og Sør-Amerika.

Økokrim: Ber «Panama Papers-nordmenn om å melde seg

– Vi gjør nå en kartlegging for å forsikre om at det ikke finnes spekulativ virksomhet Norad ikke er klar over, eller gråsonevirksomhet knyttet til skatteplanlegging, sier Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad. Organisasjonen avviser å ha deltatt i skatteunndragelse.

NHH-forsker: DNBs toppledelse er ansvarlig

Det mye omtalte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som står sentralt i Panamaavsløringene, har tilrettelagt for en struktur hvor bistandspenger sluses via Panama, skriver Dagens Næringsliv.

Det konkrete tilfellet avisen har funnet fram til gjelder nederlandske Solidaridad Network, som i løpet av to år har fått nær 30 millioner fra Norad via en stiftelse registrert i Panama.

Les også: Statsministeren på Island forlater jobben etter avsløringer

I et intervju med den nederlandske avisen Het Financieele Dagblad sier lederen for Solidaridad Network, Nico Roozen, at Panama er valgt bevisst for å unngå skatt.

– Solidaridad betaler, i likhet med andre hjelpeorganisasjoner i Nederland, ingen skatt i Nederland. Ved å benytte en omfattende administrativ og juridisk struktur kan vi opprettholde denne fordelen i utlandet, sier Roozen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks