Hovedinnhold

Sensurdirektiv kom umiddelbart i Kina

SENSURERT: En støttedemonstrasjon for nobelprisvinner Liu Xiaobo ble holdt utenfor den kinesiske regjeringens kontor i Hongkong mandag. Foto: REUTERS
SENSURERT: En støttedemonstrasjon for nobelprisvinner Liu Xiaobo ble holdt utenfor den kinesiske regjeringens kontor i Hongkong mandag. Foto: REUTERS
Bare kort tid etter at Nobels fredspris var blitt offisielt kunngjort, gikk direktivene fra sentrale kinesiske myndigheter ut om hvordan nyheten skulle sensureres.

Denne saken handler om:

Alle internettsider har fått ordre om å slette nyhetsmeldinger og andre historier knyttet til fredsprisen, skriver den USA-baserte internettsiden China Digital Times (CDT), som selv gratulerer Liu Xiaobo med prisen.

- Internettmedier skal ikke opprette nyhetsmeldinger eller skrive egne reportasjer om Nobelprisen, het det i det første direktivet som ble gitt.

- Egne meldinger som allerede eksisterer, skal slettes fullstendig, fortsatte instruksen fra Det sentrale propagandakontoret.

Standardkopi

Det foreløpig siste direktivet fra propagandakontoret fastslår at det er laget en melding om Nobelpristildelingen som kan brukes.

- En standardkopi om Liu Xiaobo som vinner Nobels fredspris, er godkjent til spredning, men ikke alle medier har lov til å formidle den. Dette gjelder trykte medier og nettmedier, heter det.

Den godkjente meldingen var etter alt å dømme en kort melding som fordømte Nobelkomiteen og hevdet at Liu Xiaobo ikke var en verdig vinner, og at Nobelkomiteen hadde tilgriset Nobels testamente ved å gi den til ham.

Den kinesiske regjeringens informasjonskontor har også utarbeidet et direktiv om saken. Der får alle som opererer nettsider, diskusjonsforumer, blogger eller andre interaktive sider, forbud mot å videreformidle meldinger som inneholder nærmere angitte ord.

- Xinhua distribuerer en kopi snarest, het det. Xinhua er det kinesiske regjeringskontrollerte nyhetsbyrået.

Mange kilder

Det er et stort antall ansatte i kinesiske medier som sørger for at de offisielle sensurdirektivene blir offentliggjort og dermed kjent. CDT får stadig tilsendt eksempler.

I tillegg til Det sentrale propagandabyrået og Regjeringens informasjonskontor, har sistnevnte også et eget Kontor for internettsaker som sender ut daglige instrukser, ifølge CDT.

Samlet omtales disse organene av kritikere som Sannhetsministeriet, samme navn som et av de fire departementene som styrte landet i George Orwells roman «1984».

Kjent likevel

Uansett sensur er det også klart at nyheten om Liu spredte seg som ild i tørt gress på blogger og Twitter.

Kinas mest kjente blogger, Hai Hai, kommenterte prisen med to apostrofer og et tomrom imellom: ' ...'. Alle skjønte hva han mente, og alt annet ville straks ha blitt fjernet.

En blogger ved navn Ran Yunfei skriver en lang melding under overskriften «Gratulerer til frihetskjemper Liu Xiaobo», mens en annen, Patabthk, forteller hvordan han ble sensurert.

- I går skrev jeg i meldingsnavnfeltet «blomster falt over Kina, duer fylte himmelen», men den ble sensurert fordi den var for «sensitiv».

Statsminister Wen

Men Liu Xiaobo kan glede seg over at han ikke er den eneste som blir sensurert. Internettskribenter er blitt mer og mer aktive og høylytte over at et intervju statsminister Wen Jiabao ga til CNN 3. oktober, ikke blir gjengitt i kinesiske medier.

Blant spørsmålene Wen fikk, var et om ytringsfrihet og sensur.

- Jeg tror ytringsfrihet er uunnværlig for alle land. Jeg sier ofte at vi ikke bare må la folk ha frihet til å ytre seg. Vi må skape betingelser for at de kan kritisere regjeringens arbeid, svarte Wen.

Han tilføyde imidlertid i kjent stil at «alt dette må gjøres innenfor grunnlovens og lovverkets rammer, slik at landet opprettholder normal orden.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks