Hovedinnhold

Kinesiske medier angriper Nobelkomiteen

KRITISKE: En kinesisk politimann forsøker å stoppe fotografer i å ta bilde av huset til fredsprisvinnende Liu Xiaobo. Foto: AFP
KRITISKE: En kinesisk politimann forsøker å stoppe fotografer i å ta bilde av huset til fredsprisvinnende Liu Xiaobo. Foto: AFP
Den Norske Nobelkomiteen ser ikke utviklingen på menneskerettighetsområdet i Kina, skriver landets offisielle nyhetsbyrå Xinhua, et talerør for kinesiske myndigheter.

Denne saken handler om:

Også kommunistpartiets hovedorgan Folkets Dagblad går i en kommentar på kinesisk til angrep på Nobelkomiteen. De aller fleste kommentarene om saken har hittil vært skrevet i engelskspråklige medier.

- Tildelingen av årets Nobels fredspris til den dømte kinesiske kriminelle Liu Xiaobo beviser bare at komiteen lukker øynene for Kinas virkelige utvikling av menneskerettigheter, skriver Xinhua.

- På hvilken måte har Lius handlinger bidratt til framgang for menneskerettighetene for Kinas 1,3 milliarder, spør Xinhua i en kommentar full av henvisninger til hva Kina har oppnådd av økonomisk framgang.

Omtale på kinesisk

Folkets Dagblad publiserte en av de første kinesiskspråklige lederartiklene om nobelprisen søndag. Artikkelen argumenterte for at årets tildeling var i strid med idealene til grunnleggeren av prisen, Alfred Nobel.

Tidligere i uka kritiserte Folkets Dagblad også prisen, men da i en engelskspråklig nettartikkel, under overskriften «En pris som går imot Nobels ideer».

- Liu er blitt fengslet for agitasjon med sikte på å undergrave Kinas regjering. Det han har gjort, er i strid med Nobels oppfatning av fred, hevdet Folkets Dagblad i den artikkelen.

Begge de to regjeringskontrollerte mediene kommer med kommentarene mens sentralkomiteen i Kinas kommunistparti har sitt årlige plenumsmøte.

Demokratidebatt

Internasjonale medier har spekulert på om menneskerettigheter og demokrati kunne bli et tema på plenumsmøtet i Beijing, blant annet som følge av nobelpristildelingen til Liu Xiaobo.

En gruppe på 23 partiveteraner gikk 1. oktober ut med et brev der de oppfordrer Kinas nåværende ledelse til å virkeliggjøre de rettigheter befolkningen har i henhold til grunnloven, som sier at de har alle demokratiske rettigheter.

Blant dem som sto bak brevet er en tidligere personlig sekretær for Mao Zedong, Kinas mangeårige og ubestridte leder, og en tidligere sjefredaktør av Folkets Dagblad.

Wen om ytringsfrihet

Det er også blitt framhevet at statsminister Wen Jiabao 3. oktober i et intervju med CNN uttalte seg sterkt til støtte for ytringsfrihet i Kina. Men det har kommet mindre tydelig fram i vestlige medier at han også understreket at man bare måtte ytre seg innenfor lovens rammer.

Intervjuet er knapt blitt omtalt i kinesiske medier.

Omkring 200 kinesiske dissidenter og rettighetsforkjempere offentliggjorde fredag et opprop der de sier at Nobelkomiteen gjorde et «storartet valg» ved å gi fredsprisen til fengslede Liu Xiaobo.

I oppropet som åpenbart utfordrer myndighetenes forsøk på å kneble Lius støttespillere, krever aktivistene at Kinas ledere gjennomfører demokratiske reformer. Brevet ble publisert samme dag som sentralkomiteens møte begynte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks