Hovedinnhold

Gore: - En stor ære

Oppfordres til å stille som presidentkandidat

TIL VALG?: Al Gore oppfordres nå til å stille som demokratisk presidentkandidat. Foto: AFP Foto: Kristoffer Sandberg/VG Foto:
TIL VALG?: Al Gore oppfordres nå til å stille som demokratisk presidentkandidat. Foto: AFP Foto: Kristoffer Sandberg/VG Foto:
(VG Nett) USAs tidligere visepresident Al Gore sier han føler seg beæret over å dele årets Nobels fredspris med FNs klimapanel.

Denne saken handler om:

- Denne prisen blir enda mer meningsfull fordi jeg får æren av å dele den med FNs klimapanel - verdens fremste vitenskapelige organ viet til å forbedre vår forståelse av klimakrisen, sier Gore i en uttalelse fredag.

Den tidligere visepresidenten opplyser at han og kona Tipper vil donere prispengene til The Alliance for Climate Protection, en tverrpolitisk gruppe som jobber med å endre opinionens syn på klimaendringene, både i USA og ellers i verden.

VGTV:Se fredsprisvinner Al Gores pressekonferanse

Gjenvalg Gore

Med presidentvalget i USA nært forestående, blir fredsprisen allerede tolket i et innenrikspolitisk lys i statene.

Flere amerikanske medier spekulerer i om Gore nå vil kaste seg inn i presidentracet, til tross for at flere av rådgiverne hans har avkreftet dette.

Gore selv har derimot aldri gitt noen en klar og entydig uttalelse for om han selv vil stille som presidentkandidat.

En gruppe som kaller seg draftgore.com, rykket onsdag inn en en helsides annonse i New York Times, der de oppfordrer Gore til å stille.

"Mange gode kandidater konkurrer om nominasjonen til demokratene. Men ingen av dem har din kombinasjon av erfaring, visjoner, internasjonal anerkjennelse og politisk mot", skriver de i annonsen.

LES ALT OM PRESIDENTVALGET HER

Vendepunkt

Presidentvalget i 2000 ble et vendepunkt for Al Gore, som hadde 24 år bak seg i Kongressen og Det hvite hus da han måtte svelge det forsmedelige valgnederlaget. Gore valgte kampen for å redde kloden som sitt satsingsområde og ville være verdens klimasamvittighet, skriver NTB.

Da 2005 var gått over i historien som den verste stormperioden i USAs historie, kom Gore med filmen «En ubehagelig sannhet». Han ville avdekke myter og misforståelser som global oppvarming er forbundet med.

Han legger ikke fingrene mellom når alvoret i situasjonen skal beskrives, samtidig som han er overbevist om at det ennå ikke
er for sent å gjøre noe for å snu utviklingen. Men det haster.

Tapte i 2000

Har man tidligere tapt et presidentvalg, regnes man normalt som uaktuell ved neste korsvei i amerikansk politikk.

Gores nederlag skjedde derimot under så spesielle omstendigheter, at han likevel kan være spiselig for det demokratiske partiet.

Al Gore fikk mye kritikk for at han som presidentkandidat ikke klarte å komme seg ut av Clintons skygge, og at han var en dårlig taler, men situasjonen er nå en helt annen.

Valget i 2008 regnes også som det mest åpne i statene på over 50 år. I et valg der en kvinne for første gang er en av favorittene, kan det også være plass til en tidligere visepresident som tapte valget.

- Helt overveldet

Den politiske ringreven har uansett fått en viktig anerkjennelse for arbeidet sitt med klima.

Lederen for FNs klimapanel (IPCC) Rajendra Pachauri, fortalte Reuters at han også var helt overveldet.

- Jeg kan nesten ikke tro det. Jeg er overveldet, lamslått, sa han til journalister og kolleger etter at han fikk nyheten per telefon til kontoret sitt i New Delhi.

«Tragisk at Gore fikk prisen»-diskuter videre her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks