Hovedinnhold

Fredsprisvinner mener homofili bør straffes

HOMO-SKEPTIKER: Ellen Johnson Sirleaf vil ikke åpne opp for en homofrigjøring i Liberia, til tross for at hun i fjor mottok Nobels fredspris. Foto: AFP
HOMO-SKEPTIKER: Ellen Johnson Sirleaf vil ikke åpne opp for en homofrigjøring i Liberia, til tross for at hun i fjor mottok Nobels fredspris. Foto: AFP
Liberias president, fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf, mener homoseksuelle handlinger bør straffes med fengsel.

Denne saken handler om:

Liberiansk lov forbyr homoseksuelle handlinger, som kan straffes med inntil ett års fengsel.

Johnson-Sirleaf, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris og hyllet i Norge for sin kamp for kvinners rettigheter, forsvarer kriminaliseringen av homofili.

- Vi har visse tradisjonelle verdier i vårt samfunn som vi ønsker å bevare, sier hun til The Guardian.

To nye lovforslag vil innebære en betydelig skjerpelse og straffe homofile med inntil ti års fengsel i Liberia.

Ifølge det ene forslaget skal den som oppmuntrer andre av samme kjønn til seksuelle handlinger, kunne straffes med opptil fem års fengsel.

Det andre lovforslaget, som er fremmet av ekskona til tidligere president Charles Taylor, vil ha en strafferamme på ti års fengsel for dem som inngår homofile ekteskap.

- Det er uafrikansk, sier Jewel Howard Taylor.

Homofili er forbudt i hele 37 afrikanske land, og homofile utsettes mange steder for forfølgelse og overgrep.

I Nigeria kan homoseksuelle handlinger straffes med inntil 14 års fengsel, og også i andre land risikerer homofile lange fengselsstraffer.

Ti kvinner ble nylig pågrepet i Kamerun og anklaget for å være lesbiske, og i Liberia har det skjedd en rekke angrep på homofile på åpen gate.

- De siste seks månedene har vi registrert en urovekkende økning i homofiendtlig retorikk, intoleranse og angrep mot personer som kjemper for liberiernes rett til å inngå homofile ekteskap, konstaterer Corinne Dufka i Human Rights Watch.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks