Hovedinnhold

Dette er fredspris-favorittene

KANDIDATER: En av disse kan være vinneren av Nobels fredspris 2011, men det kan også bli en annen av de 241 som er nominert. Fra venstre Lina Ben Mhenni, Israa Abdel Fattah og Wael Ghonim. Foto: Afp
KANDIDATER: En av disse kan være vinneren av Nobels fredspris 2011, men det kan også bli en annen av de 241 som er nominert. Fra venstre Lina Ben Mhenni, Israa Abdel Fattah og Wael Ghonim. Foto: Afp
(VG Nett) Tre kandidater knyttet til den arabiske våren er storfavoritter før årets Nobels fredspris kunngjøres fredag.

Denne saken handler om:

FAKTA OM PRISEN

  • Opprettet i 1900 for å forvalte Alfred Nobels etterlatte formue i henhold til hans testamente.
  • Deles ut av Den Norske Nobelkomite
  • Nobelkomiteen fikk i år inn 241 nominasjoner hvorav 53 er organisasjoner
  • Fristen for å nominere kandidater var 1. februar
  • Nobelkomiteen kunne selv supplere listen frem til 28. februar
  • Tidligere fredsprisvinnere, medlemmer av regjeringer og nasjonalforsamlinger og professorer i bestemte fag kan nominere.
  • Hver av de seks nobelprisene er i år på 10 millioner svenske kroner. Pengene utbetales fra den svenske Nobelstiftelsen.
  • I 2010 var det kinesiske Liu Xiaobo som fikk prisen. Det har ført til at norske myndigheter og næringsliv møter kalde skuldre i Kina.

I alle fall om man skal tro fredsforsker Kristian Berg Harpvikens spådommer.

Lederen for Institutt for fredsforskning (Prio) er en av få som våger å spekulere i hvem vinneren av årets Nobels fredspris kan være, og han har stor tro på at de historiske hendelsene i flere arabiske land vil være i fokus.

- Jeg biter meg merke i at komiteen selv sier veldig tydelig at de ønsker å være i takt med tiden, og ønsker å markere noe som skjer akkurat nå, sier Harpviken til VG Nett.

- I tillegg har de uttalt at de ønsker å bruke prisen til å påvirke politisk utvikling positivt. Det tar jeg som et tydelig signal. Det er liten tvil om at det viktigste som har skjedd i år er den arabiske våren, mener han.

Hvem synes DU bør vinne fredsprisen? SI DIN MENING HER! 

- På tide med kvinne

Størst sjanse av dem alle tror fredsforskeren at Israa Abdel Fattah har. Hun er en av grunnleggerne av 6.april-bevegelsen, som organiserte demonstrasjoner i Egypt.

Også bettingselskapet Betsson har tro på bevegelsen, og gir den i skrivende stund 1.95 i odds. Fattah kommer på andreplass med 5.

- Nobels fredspris deles gjerne ut til en person knyttet til en organisasjon, forklarer Harpviken om hvorfor han ikke har selve bevegelsen på førsteplass. Han har også en annen grunn.

- Det har bare vært to kvinnelige vinnere de siste ti årene. Det er ikke noe mangel på dyktige kvinner i verden, så det må være på tide at en kvinne får prisen, mener han.

LES ALT OM NOBELS FREDSPRIS HER! 

Sosiale medier

Deretter er Wael Ghonim, som arbeidet for Google i Midtøsten og Afrika, en stor favoritt. Han var en viktig katalysator for å vekke liv i opprørene i Egypt, og la til rette kommunikasjonssystemer da egyptiske myndigheter stengte internett.

LES OGSÅ: Googles markedssjef framstår som protestleder

Lina Ben Mhenni kommer tett bak. Også hun betegnes som en internettaktivist med stor innflytelse. Bloggeren fra Tunisia har gitt demonstrasjonene i landet mye oppmerksomhet og har gitt motivasjon til opprørerne.

- Felles for alle tre toppkandidatene er at de har brukt sosiale medier og det er klart et viktig tema for komiteen, sier fredsforskeren.

Han tror likevel ikke at Twitter eller Facebook kan vinne, selv om det har vært viktige virkemidler i denne sammenhengen, og er blitt nevnt som mulige kandidater.

- Jeg tror ikke at det er aktuelt at en teknisk infrastruktur eller et spesielt media på internett vil få prisen, mener Harpviken bestemt.

FLERE FAVORITTER: Sima Samar og Svetlana Gannushkina. Foto: Ap
FLERE FAVORITTER: Sima Samar og Svetlana Gannushkina. Foto: Ap

241 kandidater

Det er i år rekordmange som er nominert til prisen. Prio har bare kartlagt rundt 40 som er bekreftet, og det kan derfor dukke opp overraskelser.

Dersom komiteen har valgt å se forbi den arabiske våren, er Svetlana Gannushkina og Memorial i Russland, den jordanske prinsen Ghazi bin Mohammad eller den afghanske kvinnerettsforkjemper Sima Samar sterke kandidater.

Sistnevnte er foreløpig favoritt på Unibet med 5 i odds, men får bare 8 hos Betsson.

Mer utradisjonelle navn som WikiLeaks og TV-kanalen Al Jazeera har fredsforskeren liten tro på.

- Sjansen for at WikiLeaks får prisen tror jeg er lik null. Jeg tror heller ikke den går til Al Jazeera, men dersom den skal gjøre det må det skje i år, mener han.

EU?

Også den Europeiske Union kan være en mulig mottaker av prisen.

Begrunnelsen vil da trolig gå i retning av EU som kriseløser i en situasjon som tidligere lett kunne brakt Europa på randen av krig, en trussel som få tenker på som mulig i dag.

Hvis komiteen også lager en kombinasjonsløsning der den kombinerer EU med en betydelig europeisk politiker som også har spilt en stor rolle for å bevare freden i Europa, er det lett å tenke seg navnet Helmut Kohl.

Han spilte en betydelig rolle for Europa da han som tysk regjeringssjef samlet Tyskland under en paraply i 1990.

GLEDER SEG: Torbjørn Jagland under forrige utdeling av Nobels fredspris. Foto: Nils Bjåland
GLEDER SEG: Torbjørn Jagland under forrige utdeling av Nobels fredspris. Foto: Nils Bjåland

Overraskende vinnere

Enn så lenge er vinneren fortsatt en godt bevart hemmelighet.

Torbjørn Jagland, leder for Nobelpriskomiteen, har selv varslet at årets vinner er svært interessant.

Siden Jagland tok over som leder for Nobelpris-komiteen, har valgene vært overraskende og kontroversielle.

I 2009 var det USAs president Barack Obama som fikk prisen, og i fjor kinesiske Liu Xiabo, noe som har ført til et kjølig forhold til Kina.

- Medier ikke sett det

Onsdag røpet Jagland til NTB at han mener norske medier «ikke ser» hvem som får Nobels fredspris for 2011.

- Det er en viktig pris, og jeg tror den vil bli anerkjent. Jeg er nesten litt forbauset over at norske medier ikke har sett dette. Hvis man følger med i virkelig internasjonale medier, er jo dette midt i bildet, sier komitélederen om prisvinneren til NTB.

Til VG Nett sier han at prisen betyr mye.

- Mottakeren av årets pris driver med noe som har vært viktig for meg hele livet.

LES MER: - Denne prisen er personlig viktig for meg

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks