Hovedinnhold

Nikitin renvasket etter fem års kamp

(VG NETT) Etter fem års kamp er Aleksandr Nikitin endelig en fri mann. Onsdag ble han renvasket av Russlands høyesterett - og det blir ingen ny rettssak mot Bellona-medarbeideren. - Stemningen står i taket i Russland nå, sier Jens Bugge i Bellona.


Ved 09.30-tiden norsk tid ble det klart at høyesterett avviste riksadvokatens begjæring om at frikjennelsen av Nikitin skulle underkjennes og at spiontiltalen skulle tas opp igjen.

- Aleksandr Nikitin hoppet i taket da dommeren leste opp at Høyesterett avviste anken, forteller Bellonas Thomas Nilsen på telefon fra Russland til VG Nett.

Stor seier

- Dette er en stor seier for Bellona og Nikitin. Etter fem år ut og inn av rettssaler har vi greid å vinne over det russiske sikkerhetspolitiet. Sikkerhetspolitiet har aldri tidligere tapt en spionsak, sier Nilsen.

Han mener at seieren betyr at miljøvernorganisasjoner kan fortsette sitt arbeid med atomproblematikk.

- Dette betyr også at det russiske hemmelige politiet ikke kan dure fram som de vil. Nå har det russiske rettsvesenet slått fast at det ikke er det russiske sikkerhetspolitiet som bestemmer, men den russiske grunnloven.

Tok ingenting for gitt

Nilsen er på vei tilbake til hotellet fra Høyesterett sammen med Frederic Hauge. Stemningen er høy.

- Vi har det veldig, veldig bra. Vi forventet jo egentlig denne avgjørelsen i dag, men vi har opplevd så mye merkelig disse årene at vi ikke tok noen ting for gitt. Nå skal vi ha det hyggelig, sier Nilsen.

Fem års kamp

Aleksander Nikitin ble arrestert og siktet for spionasje i St. Petersburg 6. februar 1996. Han var en av de tre som sto bak Bellonas rapport om atomavfall ved den russiske nordflåten - og ble anklaget for å ha offentliggjort hemmelighetstemplet materiale etter hans arbeid med atomforurensning på Kola.

I desember i fjor frikjente byretten i St. Petersburg Nikitin på alle punkter, og Høyesterett bekreftet frifinnelsen 17. april i år.

Påtalemyndigheten anket dommen inn for presidiet i Høyesterett. De 11 dommerne besluttet 2. august å utsette behandlingen til i dag, 13. september.

- Disse årene har vært en stor påkjenning for Aleksandr. Det som har holdt ham oppe er at han hele tiden har visst at han har hatt rett, sier Nilsen til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks