Hovedinnhold

Boko Haram-leder hevder skolejentene er giftet bort

** Hevder jentene har konvertert til islam
** Avviser våpenhvile

<p>KREVER LØSLATELSE: Deltakere i #BringBackOurGirls-kampanjen, som har som mål å frigjøre de over 200 bortførte skolejentene, fotografert under en demonstrasjon i Nigerias hovedstad Abuja tidligere i oktober.</p>

KREVER LØSLATELSE: Deltakere i #BringBackOurGirls-kampanjen, som har som mål å frigjøre de over 200 bortførte skolejentene, fotografert under en demonstrasjon i Nigerias hovedstad Abuja tidligere i oktober.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters
De over 200 skolejentene som ble bortført i Nigeria i april, har alle konvertert til islam og blitt giftet bort, ifølge Boko Harams leder Abubakar Shekau.

Denne saken handler om:

Fakta Boko Haram

* Islamistisk terrorgruppe som står for en sterkt fundamentalistisk tolkning av islam, ikke ulik salafistenes.

* Navnet blir gjerne oversatt med «Vestlig utdanning er synd».

* Grunnlagt i Maiduguri i Nord-Nigeria i 2002, under ledelse av Mohammed Yusuf.

* Gikk under jorda da Yusuf ble pågrepet og henrettet i 2009. Dagens leder er Abubakar Shekau.

* Boko Haram samarbeider med andre terrororganisasjoner som al-Qaida i Maghreb (AQIM), somaliske al-Shabaab og Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO)

* I en video publisert 25. august erklærte Shekau områdene Boko Haram har kontroll over, som en islamsk stat (eller «kalifat»). Erklæringen kom etter at gruppen tidligere i august erobret byen Gwoza med 265.000 innebyggere.

(Kilde: NTB)

I en ny video som nyhetsbyrået AFP har fått, avviser Shekau samtidig at opprørsgruppen har inngått noen våpenhvile med den nigerianske regjeringen.

Boko Haram-lederen hevder videre at gruppen har en tysk fange som ble bortført i delstaten Adamawa, også nordøst i landet, i juli.

Nigerianske myndigheter kunngjorde overraskende 17. oktober at regjeringen hadde inngått en våpenhvileavtale med Boko Haram, samt en avtale om at skolejentene skulle frigis. I ettertid har det vært full forvirring om horvidt de ville bli løslatt eller ikke.

– Konvertert

De over 200 jentene ble bortført fra den avsidesliggende byen Chibok i Borno nordøst i Nigeria i april.

I utgangspunktet ble 279 jenter bortført fra en kristen skole. Flere klarte å rømme, men fortsatt er 219 jenter savnet.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch la mandag frem en rapport om Nigeria og Boko Haram hvor de har intervjuet flere jenter og vitner.

– Vet dere ikke at de 200 skolejentene fra Chibok har konvertert til islam? De har nå lært to kapitler av Koranen utenat, sier Shekau på hausa.

I den ferske videoen er han ikledd militæruniform, støvler og en svart turban, og han er flankert av 15 væpnede krigere. Det er ikke kjent når og hvor videoen er tatt opp, men den kommer fra de samme kanalene som gruppen tidligere har brukt til å kommunisere med omverdenen.

Opptil 500 fanget

Det er første gang Shekau nevner skolejentene siden rundt 100 av dem ble vist fram i en video i mai. Shekau har tidligere truet med å selge jentene som slavebruder, men han har også antydet at han var villig til å bytte dem mot Boko Haram-fanger.

I den siste videoen sier han leende:

– Vi har giftet dem bort. De befinner seg i sine ekteskapelige hjem.

<p>LEDEREN: Boko Harams leder Abubakar Shekau var ikke sett i offentligheten på årevis før i våres. Bildet er fra videoen som ble frigitt i mai. Foto: AFP</p>

LEDEREN: Boko Harams leder Abubakar Shekau var ikke sett i offentligheten på årevis før i våres. Bildet er fra videoen som ble frigitt i mai. Foto: AFP

Human Rights Watch opplyste i en rapport denne uken at den ytterliggående islamistgruppa Boko Haram holder opp mot 500 kvinner og jenter fanget. Tvangsekteskap er vanlig i militskrigernes leirer.

Et tidligere gissel har fortalt at hun så at noen av jentene fra Chibok ble tvunget til å lage mat og vaske for andre kvinner og jenter som hadde blitt utvalgt til «spesialbehandling på grunn av deres skjønnhet».

Human Rights Watch har også hevdet at noen av kvinnene har blitt tvunget til å delta i kamphandlinger og terrorangrep.

Angrep bussholdeplass

Regjeringens kunngjøring om våpenhvile for to uker siden ble møtt med skepsis, og det har vært en rekke voldshandlinger og bortføringer siden. Fredag ble åtte mennesker drept da en bussholdeplass i den nordlige byen Gombe ble rammet av tre bomber.

– Vi har ikke inngått våpenhvile med noen. Vi har ikke forhandlet med noen. Det er løgn. Det er løgn. Vi kommer ikke til å forhandle. Hvorfor skulle vi forhandle? Gud sier vi ikke skal gjøre det, sier Boko Haram-leder Shekau i den ferske videoen.

Han tilføyer at han ikke kjenner Danladi Ahmadu, mannen som en av president Goodluck Jonathans rådgivere hevdet forhandler på vegne av gruppen.

Bortført tysker

Shekaus påstand om at Boko Haram har en tysk statsborger i sitt fangenskap, betyr at Boko Haram for første gang påtar seg ansvaret for bortføringen 16. juli. Tyskeren skal ha jobbet som lærer ved et statlig opplæringssenter i Gombe da vedkommende ble bortført av væpnede menn.

Tysklands utenriksdepartement vil ikke kommentere videoen.

(NTB/VG)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks