Hovedinnhold

Boko Haram bortførte 50 barn i Kamerun

**Børge Brende: – Boko Haram må stanses

<p>REAGERER MED FORFERDELSE: Utenriksminister Børge Brende mener Boko Haram må stanses. Her fra generalforsamlingen i FN i fjor.</p>

REAGERER MED FORFERDELSE: Utenriksminister Børge Brende mener Boko Haram må stanses. Her fra generalforsamlingen i FN i fjor.

Foto: Johannes Worsøe Berg, VG
Opp mot 80 mennesker, de fleste av dem barn, ble bortført da Boko Haram søndag angrep flere landsbyer i Kamerun, opplyser politi- og militærkilder.

Denne saken handler om:

Tre personer ble også drept i angrepet, som skjedde nord i Kamerun, like ved grensen mot Nigeria.

Ifølge en talsmann for militæret i Kamerun ble 30 voksne og om lag 50 barn i alderen ti til femten år bortført da et stort antall tungt bevæpnede medlemmer av den ekstreme islamistgruppa angrep flere landsbyer i morgentimene søndag.

Både gutter og jenter ble tatt av ekstremistene, som etter raidet forsvant tilbake over grensen til Nigeria.

Kameruns innenriksminister Issa Tchiroma Bakary bekrefter angrepet, men sier det ennå er vanskelig å si eksakt hvor mange ofre Boko Haram tok med seg.

– Men de brant ned om lag 80 hus, sier han til BBC.

Utenriksminister Børge Brende (H) reagerer sterkt på meldingen om bortføringer i Kamerun søndag.

– Boko Haram er i ferd med å bli et betydelig regionalt sikkerhetsproblem som det haster å bekjempe, før det sprer seg ytterligere. Boko Haram har allerede forvoldt mye lidelse for en hardt prøvet sivilbefolkning, sier Brende til VG.

LES OGSÅ: Boko Haram-lederen: Jeg nyter å drepe

Regional styrke

Sist mandag klarte kamerunske soldater å slå tilbake da Boko Haram angrep en militærbase i landet. Ifølge militærkilder ble over 140 ekstremister drept.

Myndighetene i Kamerun har flere ganger kritisert nigerianske myndigheter for ikke å gjøre nok for å slå tilbake Boko Haram, og sammen med Tsjad og Niger forsøker landet nå å få i stand en regional styrke som kan bekjempe de ytterliggående islamistene.

Fredag sendte Tsjad soldater til grenseområdene mot Nigeria og Kamerun for å hjelpe kamerunske styrker med å slå tilbake ekstremistene.

LES OGSÅ: Slik har Boko Haram lagt hele landsbyer i ruiner

<p> TERRORLEDER: Abubakar Shekau beskriver som en svært farlig lederskikkelse, og han er ettersøkt over hele verden. Dette bildet er hentet fra en videobeskjed som ble publisert i fjor høst. Foto: Ho, Afp</p> <p/>

 TERRORLEDER: Abubakar Shekau beskriver som en svært farlig lederskikkelse, og han er ettersøkt over hele verden. Dette bildet er hentet fra en videobeskjed som ble publisert i fjor høst. Foto: Ho, Afp

Selvmordsangrep

Søndagens angrep i Kamerun skjedde få timer etter at Boko Haram gjennomførte et nytt selvmordsangrep i Nigeria. Minst fire mennesker ble drept da en selvmordsbomber angrep en bussholdeplass i Potiskum nordøst i landet, ifølge politi- og sykehuskilder.

– Boko Haram må stanses. Det er viktig at nigerianske myndigheter nå kommer sammen med andre land i regionen for å diskutere tiltak. Spesielt barna trenger bedre beskyttelse. Det har vært en dramatisk økning i vold, særlig rettet mot skolebarn, og rekruttering av barnesoldater. Jenter blir voldtatt og utsettes for tvangsekteskap. Norge støtter FNs barnefond og Røde Kors, som jobber for å bedre barnas situasjon i landet, sier Brende.

Boko Haram-opprørere har angrepet byen en rekke ganger tidligere. For en uke siden utført to unge kvinner et selvmordsangrep mot et travelt marked i Potiskum.

Boko Harams krigere har drept flere tusen mennesker og drevet 1,5 millioner på flukt i brutale massakrer, selvmordsangrep og bortføringer, hovedsakelig i det nordøstlige Nigeria.

VG/ NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks