Hovedinnhold

Én million barn kan dø av sult i Niger

BESØKTE NIGER I MAI: Nødhjelpssjefen i Redd Barna, Søren Pedersen, besøkte Niger i mai. Her konstaterer han at et barn er på rødt og i faresonen. Foto: Inge Lie
BESØKTE NIGER I MAI: Nødhjelpssjefen i Redd Barna, Søren Pedersen, besøkte Niger i mai. Her konstaterer han at et barn er på rødt og i faresonen. Foto: Inge Lie
(VG Nett) Matkrisen i Vest-Afrika kan bli en sultkatastrofe for en million barn dersom ikke giverlandene reagerer, mener Redd Barna.

Denne saken handler om:

TØRKEKATASTROFEN I SAHEL:

  • Niger, Mali, Tsjad, Gambia, Senegal, Kamerun, Mauritania, Burkina Faso og Nigeria er rammet.
  • Tørken har ført til dårlige avlinger, ødelagte beitemarker og matmangel.
  • Over 18 millioner mennesker er truet av matmangel i denne regionen.
  • Så mange som en million barn under fem år kan rammes av underernæring.
  • Konflikter i regionen gjør matkrisen mer prekær.
  • FN har bedt om 450 millioner dollar for å klare å håndtere den overhengende sultkatastrofen.
  • Norge har så langt i år bidratt med 185 millioner kroner.

Organisasjonen har siden nyttår jobbet intensivt i de hardest rammede landene i Sahelregionen i Vest-Afrika. Over 18 millioner mennesker er truet av matkrisen, og én million barn står i fare for å dø av akutt underernæring. Nødhjelpssjef Søren Pedersen frykter krisen kan bli enda verre i månedene som kommer.

- Siden nyttår har vi respondert på matkrisen ved å dele ut penger til de fattigste. Men avlingene er så ødelagt av lite regn og gresshopper at dersom ingen gjør noe vil det ikke være mat igjen, sier Pedersen.

Flere barn alvorlig underernært

Nødhjelpssjefen besøkte i mai en av de hardest rammede landene i Vest-Afrika, Niger. Han forteller at flere barn led av alvorlig underernæring som følge av matkrisen. 65% av befolkningen er kategorisert som svært fattige.

Myndighetene i landet, sammen med FN og internasjonale organisasjoner som Redd Barna, har nå gått ut og anerkjent problemene landet står overfor med matmangel. Svært få av giverlandene reagerte, og Redd Barna måtte nedskalere sine ambisjoner om å gå inn med 200 millioner kroner til nødhjelp.

- Vi fikk ikke inn nok penger og måtte halvere beløpet. Innsatsen fra giverlandene virker halvhjertet, og på sikt betyr det at vi ikke kan hjelpe alle de som trenger det, sier Pedersen.

I et forsøk på å hjelpe de fattigste har Redd Barna delt ut penger i form av kontanter til de hardest rammede. På den måten fordeler de selv pengene og kan kjøpe inn det de trenger. Men en videreføring av problemet med lite penger og mat, er at mange familier selger egne eiendeler og landbruksgjenstander for å skaffe seg penger. Når jordbrukssesongen da er i gang har de ikke redskap, og mange av mennene og sønnene i familien har reist til andre byer for å skaffe seg jobb.

- Dette er en ond sirkel det er vanskelig å komme ut av. Det ene problemet leder til det andre, og ingenting nytter, sier Pedersen.

Saken fortsetter under bildet...

UNDERERNÆRTE BARN SJEKKES: Sørensen er her med på em helsesjekk av et barn i Niger. Foto: Inge Lie
UNDERERNÆRTE BARN SJEKKES: Sørensen er her med på em helsesjekk av et barn i Niger. Foto: Inge Lie


Mye av midlene Redd Barna har fått inn har gått direkte til familier som trenger mat, samtidig som en del av pengene har gått til nødmat for de alvorligste barna og vedlikehold av helsetilbudet i landet.

Redd Barna har laget en film fra matkrisen i Niger og resten av Sahel-området i Vest-Afrika. Du kan se filmen her .

Norge har bevilget betydelige midler

Ifølge Pedersen har Norge stilt opp og bidratt mye mer enn forventet. Først bevilget regjeringen 50 millioner kroner til landet, og etter at utviklingsminister Heikki Holmås besøkte Niger i mai, bevilget de 40 nye millioner. I tillegg til det har de bidratt via ulike fond, blant annet FNs nødhjelpsfond, som gjør at summen med norske midler inn i Sahelregionen er på 185 millioner kroner.

Niger går nå inn i en tøff periode med regntid som igjen betyr at de skal plante og drive med jordbruk. Frem til september har de dermed ikke mat å hente inn fra avlingene.

De barna som er hardest rammet av matmangelen og som lider av underernæring blir tatt hånd om, enten ved at de mottar høyenergetisk mat, eller blir sendt på sykehus dersom det er svært alvorlig. Det betyr at en mor med et sykt barn må forlate landsbyen for å frakte barnet sitt til nærmeste sykehus.

- Dette er ganske alvorlig for en mor. Jeg møtte en kvinne i Niger på 25 år som hadde 11 andre barn hun måtte forlate. Mannen hennes var reist til Nigeria for å skaffe seg arbeid, og ungene var overlatt til seg selv. Våre frivillige kan hjelpe noen, men ikke på langt nær alle, sier Pedersen.

Vil oppfordre til å gi mer

Førstkommende mandag er det innkalt til konsultasjonsmøte i Brussel for EU og ikke-EU land, inkludert flere av de hardest rammede landene i Sahelregionen i Vest-Afrika. Tema for møtet er den økende matkrisen i Sahelregionen. Redd Barna vil at dette møtet skal bli omgjort til en ren giverkonferanse, der giverlandene forplikter seg til å gi penger.

Avdelingsdirektør ved Seksjon for humanitære spørsmål, May-Elin Stener, var en av flere fra Utenriksdepartementet som var med på reisen til Niger da utviklingsminsteren var der i mai. Mandag reiser hun med en delegasjon fra Norge til møtet i Brussel. Hovedfokuset er å skape mer oppmerksomhet rundt problemene i Niger og Sahelregionen.

- Det viktigste vi kan gjøre på denne konferansen er å bidra til en økt oppmerksomhet rundt det som skjer i Niger. FNs koordinator, Valerie Amos, og oss vil selvsagt oppfordre de landene som er der til å bidra med det de kan, sier hun.

Utdanning viktig på sikt

Stener er langt på vei enig med Søren Pedersen i at Sahelregionen står overfor en stor utfordring, men mener den største krisen trolig er avverget.

- Vi har sannsynligvis klart å redde den største krisen, men for å få dette helt til trenger vi mer midler, sier hun, og legger til at dette er noe de vil understreke på møtet i Brussel mandag.

På lang sikt er både Sørensen og Stener enig om at penger ikke er den eneste løsningen.

- Det nytter ikke bare å pumpe inn penger, man må tenke lenger frem i tid. Utdanning vil være svært viktig da vi vet at 85 % av alle kvinnene i Niger er analfabet, og halvparten av dem blir gift i en alder av 15 år, sier May-Elin Stener.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks