Hovedinnhold

Nessie kan være gassbobler

(VG Nett): - Noe beveger seg på bunnen av Loch Ness, men det er ikke Nessie, sier en italiensk geolog.
Geolog Dr Luigi Piccardi mener rystelser i jordskorpen og gassutslipp kan kan ha vært med på å skape det berømte sjøuhyret i Loch Ness.

Mystikken omkring Loch Ness den legendariske Nessie kan nå stå for fall, dersom teorien om at sjøormen er skapt av seismisk aktivitet blir allment godtatt.

Piccardi sier at Loch Ness ligger langs en stor forkastningslinje i jordskorpa, som fortsatt er aktiv. Den seismisk aktivitet er ifølge Piccardi sterkest i nordenden av sjøen, der hvor det også har vært flest opplevelser med Nessie.

- Nordenden er den mest seismologisk aktive delen av sjøen. Det er i dette området mange vitner hevder de har hatt mystiske opplevelser. I disse beretningene sier vanligvis ikke folk at de har sett selve uhyret. De snakker om bevegelser på vannet og at de hører høye lyder. De antar at det er monsteret, men de kan være rystelser eller gassutslipp, sier Piccardi til CNN.

Han er overbevist om at rystelser langs forkastningene ligger bak gamle og ferske rapporter om monsteret.

Skjelvingene ville forårsake lyder som ligner rop og danne bobler på den stille overflaten på sjøen.

I det som sannsynligvis er den første nedtegnede rapporten om uhyret, datert til det 7. århundre sies det at et vannbeist kom til syne med en sterk rystelse.

Hendelsen skal ha hendt i den nordlige delen av sjøen, slik det også skal ha gjort i 1930-årene, da vitner rapporterte om voldsomme uroligheter på vannet.

Øyenviteskildringer av uhyrets buktinger på vannflaten kan ifølge Piccardi være "anormale bølger", dannet av gassbobler.

Det er nå spørsmål om hvor levedyktig den legendariske Nessie er. Hittil har den overlevd de fleste mer eller mindre naturlige forklaringer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks