Hovedinnhold

Tyrkia: – Russerne krenket luftrommet vårt igjen

<p>RASLER MED SABLENE: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan advarer Russland mot «alvorlige konsekvenser» dersom de fortsetter å krenke tyrkisk luftrom.</p>

RASLER MED SABLENE: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan advarer Russland mot «alvorlige konsekvenser» dersom de fortsetter å krenke tyrkisk luftrom.

Foto: Adem Altan, Afp
Tyrkia mener et russisk fly krenket luftrommet deres igjen på lørdag. Russerne avviser anklagen som «grunnløs propaganda».

Denne saken handler om:

Ifølge det tyrkiske utenriksdepartementet kom det russiske flyet, av typen Su-34, inn over grensen fra Syria fredag, trass i at flygeren var blitt advart en rekke ganger både på engelsk og russisk.

Den russiske ambassadøren ble kalt inn på teppet i utenriksdepartementet i Ankara for å motta en protest, men talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov, avviser anklagen som grunnløs propaganda.

Ordkrigen fra 2015: Erdogan: – Dersom Putin har bevis, skal jeg gå av

Det tyrkiske UD sier krenkelsen er et klart tegn på at Russland ikke ønsker en bedring av forholdet mellom de to landene etter krisen som oppsto etter at et russisk fly ble skutt ned av tyrkiske fly i november.

Erdogan advarer

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarte lørdag Russland mot slike krenkelser og gjorde det klart at det vil få alvorlige konsekvenser om krenkelsene fortsetter.

– Slike uansvarlige episoder tjener hverken Russland, forholdet mellom NATO og Russland eller regional og global fred, sa Erdogan til pressen på flyplassen i Istanbul.

Putin: – Tyrkia kommer til å angre

Han sa også at han ønsker å møte Russlands president etter episoden, men at utenriksdepartementet ikke har fått svar fra Moskva.

NATO-protest

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sendte også ut en erklæring med kritikk av episoden, der han oppfordrer Russland til å respektere luftrommet til NATO-medlemmer.

Stoltenberg: – NATO står sammen med Tyrkia

I erklæringen sier Stoltenberg at lignende episoder tidligere har vist hvor farlige slik opptredener er.

«Jeg oppfordrer Russland til å opptre ansvarlig og fullt ut respektere NATOs luftrom. Russland må iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre at slike krenkelser ikke skjer igjen», sier han i uttalelsen.

Stoltenberg ønsker direkte kontakt mellom Russlands og Tyrkias myndigheter velkommen og ber om at konflikten trappes ned.

<p>BEKYMRET: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, fra da han holdt pressekonferanse etter at Tyrkia hadde skutt ned et russisk jagerfly i november i fjor.<br/></p>

BEKYMRET: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, fra da han holdt pressekonferanse etter at Tyrkia hadde skutt ned et russisk jagerfly i november i fjor.

Foto: Mattis Sandblad, VG

Full krise

Det kom til full krise i forholdet mellom Tyrkia og Russland da tyrkiske fly i fjor skjøt ned et russisk jagerfly ved grensen til Syria.

Både Tyrkia og Russland er sterkt involvert i krigen i Syria, men de står på motsatt side og støtter forskjellige aktører. Russland støtter regimet til Bashar al-Assad, mens Tyrkia mener krigen ikke kan løses før Assad går av.

Moskva iverksatte en massiv luftoffensiv i Syria i november. Mens den offisielle versjonen har vært at man utelukkende går etter IS-mål, hevder menneskerettighetsorganisasjoner, rebellgrupper og lokale innbyggere at de heller har forårsaket enorme tap av sivile liv.

Amnesty: Russland kan stå bak krigsforbrytelser

Tyrkia har vært særlig oppbrakt over at russiske fly har bombet opprørsbevegelser som Tyrkia støtter, særlig en turkmensk opprørsgruppe som opererer i grenseområdet.

VG/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks