Hovedinnhold

- Naomi-innblanding er bra for kampen mot bloddiamanter

(VG Nett) Medieinteressen rundt rettssaken mot Charles Taylor har vært temmelig laber. Men så kom supermodellen Naomi Campbell bokstavelig talt inn i bildet.

Liberias eks-president Charles Taylor (62) står som første afrikanske statsoverhode tiltalt for krigsforbrytelser etter borgerkrigene i Liberia og Sierra Leone på 90-tallet, anklager som inkluderer bruk av barnesoldater, slavehold, voldtekt, tortur og massedrap. Likevel har ikke saken fått særlig mye omtale i mediene.

VGTV:Se Naomi Campbell vitne i retten

Det forandret seg torsdag. Et enormt presseoppbud hadde møtt frem ved krigsforbryterdomstolen i Haag for å overvære vitneforklaringen til supermodellen Naomi Campbell.

TILTALT: Liberias tidligere president, Charles Taylor. Foto: AFP
TILTALT: Liberias tidligere president, Charles Taylor. Foto: AFP

Hun skal angivelig ha fått såkalte bloddiamanter i gave av krigsherren i forbindelse med en privat middag hos Nelson Mandela i 1997, der de begge deltok.

En tydelig presset Naomi Campbell innrømmet å ha mottatt en liten pung med «skitne, små steiner» på hotellrommet for 13 år siden.

- Jeg hadde ikke hørt om Charles Taylor og Liberia, og heller ikke bloddiamanter, så jeg visste ikke hva det var, sa Campbell, og la til:

- Jeg er vant til diamanter som skinner og ligger i en liten eske.

- Skaper ny oppmerksomhet

Supermodellens vitnemål er viktig for aktoratet, som forsøker å bevise at Taylor støttet den blodtørstige RUF-geriljaen gjennom ulovlig salg av diamanter som ble smuglet ut fra gruvene i nabolandet Sierre Leone.

Selv om Campbell ikke kunne bekrefte at det var Taylor som ga henne diamantene, kan vitnemålet hennes kan likevel ha sine positive sider. Det mener Global Witness, organisasjonen som i sin tid var med på å avsløre den illegale diamanthandelen.

- Campbells vitneforklaring kommer til rett tid, fordi det skaper ny oppmerksomhet rundt problemene som fortsatt råder i den internasjonale handelen med diamanter, skriver Global Witness i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet

GRUSOMME METODER: Mer enn 3000 voksne og barn fikk armer og ben kuttet av og amputert av den brutale RUF-geriljaen, som skal ha fått våpnene sine fra Charles Taylor. Foto: HARALD HENDEN
GRUSOMME METODER: Mer enn 3000 voksne og barn fikk armer og ben kuttet av og amputert av den brutale RUF-geriljaen, som skal ha fått våpnene sine fra Charles Taylor. Foto: HARALD HENDEN

Medieinteressen rundt rettssaken skjøt fart først da det ble kjent at supermodellen måtte møte i domstolen.

- Det er et sørgelig tegn på at dette problemet ikke får nok oppmerksomhet til daglig. Samtidig må vi ønske velkommen den oppmerksomheten problemet faktisk får, sier talsmann Oliver Courtney til VG Nett.

- Mangler politisk vilje

Han peker på det faktum at bloddiamanter fortsatt omsettes på verdensmarkedet. Inntil nylig kom det bekymringsverdige rapporter fra diamantgruvene i Zimbabwe.

- Kimberlyprosessen har hatt en viss suksess, men det har også vært mange problemer; hovedsakelig manglende politisk vilje til å slå ned på problemet i enkelte medlemsland, sier Courtney.

Diamanter er kun én av flere naturressurser som er med på å muliggjøre menneskerettighetsbrudd rundt omkring i verden, ifølge Global Witness.

- Mineraler som brukes i produksjonen av mobiltelefoner og bærbare datamaskiner er med på å finansiere den brutale konflikten i Kongo. Vi har også sett hvordan oljeforekomstene i Ekvatorial-Guinea og Angola fører til økt korrupsjon, og at inntektene tilfaller en korrupt elite, sier Courtney.

Rettssaken mot Charles Taylor har stor symbolsk og reell betydning, tror han.

- Man må sende en klar beskjed: Personer som bruker et lands naturressurser til å brutalisere sitt eget folk vil ikke være i stand til å unndra seg straff.

ETTERTRAKTET EDELSTEN: Gruvearbeidere på leting etter diamanter i nærheten av Kiodu, i den nordøstre delen av Sierra Leone. Foto: AP
ETTERTRAKTET EDELSTEN: Gruvearbeidere på leting etter diamanter i nærheten av Kiodu, i den nordøstre delen av Sierra Leone. Foto: AP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks